دانلود رایگان کتاب اعتکاف، سلوک منتظران آیت‌الله العظمی مظاهری
تصویر جلد کتاب اعتکاف، سلوک منتظران

کتاب اعتکاف، سلوک منتظران

معرفی کتاب اعتکاف، سلوک منتظران

اعتکاف، سلوک منتظران اثری از مرجع عالیقدر حضرت آیة‌الله العظمی مظاهری (مدّظلّه‌العالی) است که مؤسسه فرهنگی مطالعاتی الزهرا (سلام‌الله علیها) آن را منتشر کرده است.

این اثر درباره یکی از آداب پسندیده دینی یعنی اعتکاف است. اعتکاف فرصت بسیار مناسبی است تا انسانی که در پیچ و خم‌های زندگی مادی غرق شده، خود را بازیابد و به قصد بهره بردن از ارزش‌های معنوی، از علایق مادی دست بکشد و خود را در اختیار پروردگار بگذارد و تقاضا کند که او را در راه راست ثابت نگه دارد تا بتواند به دریای بی‌کران اُنس و مهر خداوند که یکسره مغفرت و رحمت است، متّصل شود.

درباره کتاب اعتکاف، سلوک منتظران

مرجع عالیقدر، حضرت آیة‌الله العظمی مظاهری در این کتاب علاوه بر پرداختن به تعریف و پیشینه اعتکاف به جایگاه اعتکاف در جامعه اسلامی، و فرصت‌های معنوی ای که در این مناسک نصیب انسان می‌شود و همچنین اسرار و احکام اعتکاف پرداخته است.

خواندکتاب اعتکاف، سلوک منتظران را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

کسانی که به مباحث دینی و الهیات علتقه‌دارند و می خواهند با آیین پرفیض اعتکاف بیشتر آشنا شوند و فلسفه و پیشینه آن را بدانند، این کتاب را بخوانند.

جملاتی از کتاب اعتکاف، سلوک منتظران

پیامبر اکرم (ص) پیش از بعثت، هر از چند گاهی به دور از غوغای مکّه و سر و صدای مردم و هیاهوی بت‌پرستان، خود را به غار حراء می‌رسانید و به پرستش معبود حقیقی مشغول می‌شد.

پس از بعثت و بعد از هجرت، پیامبر (ص) فرصتی دوباره می‌یابد تا به اعتکاف روی آورد و خلوتی با خدای خود داشته باشد. این بار اعتکاف را در مسجدالنّبی پی می‌گیرد. امام صادق (ع) می‌فرماید:

«چون دههٔ آخر ماه مبارک رمضان فرا می‌رسید، پیامبر در مسجد معتکف می‌شد. درون مسجد خیمه‌ای از جنس مو برای ایشان برپا می‌کردند تا در آن خیمه به عبادت خدای خود قیام کند. پیامبر (ص) برای اعتکاف آماده می‌شدند و بستر خویش را جمع می‌کردند.»

از زمان شکل‌گیری جامعهٔ اسلامی و برپایی احکام الهی، سنت اعتکاف همواره مورد توجّه مسلمین قرار داشته است. ائمّهٔ اطهار (ع) نیز به سنّت اعتکاف عمل نموده و آن را زنده نگاه می‌داشتند.۶

اعتکاف در کشور ایران تاریخچه‌ای پرفراز و نشیب دارد. در هر عصری که عالمان برجستهٔ دینی به اعتکاف اهتمام ورزیده‌اند، مردم مسلمان نیز از آنان پیروی کرده و به اعتکاف بها داده‌اند.

در عصر صفوی، در سایه تلاش‌های دو عالم بزرگ آن زمان، مرحوم شیخ بهایی (ره) (۱۰۳۰ ـ ۹۵۲ ه. ق) و شیخ لطف الله میسی عاملی اصفهانی (ره) ‌ (متوفّای ۱۰۳۲ یا ۱۰۳۴ ه. ق)، اعتکاف در شهرهای ایران، به ویژه قزوین و اصفهان، رونق خاصّی یافته است.

اکنون نیز خوشبختانه در بسیاری از شهرهای کشورمان، به برکت جمهوری اسلامی، مراسم اعتکاف در روزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ماه رجب (ایّام البیض) و دههٔ پایانی ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود که بحمدالله، با عنایت خاصّی از طرف خداوند متعال و لطف حضرت ولی عصر «عجّل الله تعالی فرجه الشّریف» همراه است.

اعتکاف نیز مانند هر عبادت دیگری، مشتمل بر دو بُعد اخلاقی و فقهی است. در بُعد اخلاقی باید به اسرار نهفته در این عبادت عرفانی توجّه شود و در بُعد فقهی، احکام و دستورات شرع مقدّس اسلام در خصوصی نحوهٔ به جا آوردن اعتکاف در نظر گرفته می‌شود. توجّه و اهتمام معتکف به هر دو جنبهٔ اخلاقی و فقهی اعتکاف، لازم و ضروری است و اکتفا به یک جنبه، او را به هدف و مقصود نهایی نمی‌رساند.

علیرضا بهشتی
۱۴۰۰/۰۹/۲۹

کسانی که می خواهند به اعتکاف بروند قبل از اعتکاف این کتاب را بخوانند

(یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا اذْکرُوا اللَّهَ ذِکراً کثیراً، وَ سَبِّحُوهُ بُکرَةً وَ أَصیلاً) ای کسانی که ایمان آورده‌اید! خدا را بسیار یاد کنید، و صبح و شام او را تسبیح گویید. امام صادق (ع) در شرح این آیهٔ شریفه می‌فرمایند: خداوند تبارک و تعالی هر چه از بندگان خویش خواسته است، محدود خواسته است. نماز، هفده رکعت در شبانه روز؛ روزه، یک ماه در سال؛ حج، یک مرتبه در عمر و بالأخره همه عبادات محدود به حدِّ مشخّصی است، به جز ذکر و یاد خداوند که نامحدود خواسته شده است.
مصطفی
گناه هر چه بزرگ و فراوان باشد و هر چقدر که دل بنده پلید و آلوده باشد، رحمت خداوند تبارک و تعالی از آن بزرگتر است و اگر توبهٔ واقعی صورت پذیرد، حتماً پذیرفته خواهد شد. (قُلْ یا عِبادِی الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً) بگو: «ای بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‌اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را می‌آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.
Abas Kargar
«لَمْ یسَعْنِی سَمَائِی وَ لَا أَرْضِی وَ وَسِعَنِی قَلْبُ عَبْدِی الْمُؤْمِن» آسمان و زمین مرا فرا نگیرد، ولی قلب بندهٔ مؤمن جایگاه من است.
Abas Kargar
(وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَةً ضَنْکاً وَ نَحْشُرُهُ یوْمَ الْقِیامَةِ أَعْمی) و هر کس از یاد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت؛‌ و روز قیامت، او را نابینا محشور می‌کنیم!
Abas Kargar
جوانان عزیز که قصد اعتکاف دارند، باید همان‌گونه که از مدّتی قبل در فکر ثبت نام برای اعتکاف هستند، به همان اندازه و بلکه بسیار بیش از آن، باید به فکر تهیهٔ مقدّمات معنوی اعتکاف باشند و با توبه و انابه به درگاه خدای متعال، اجازهٔ ورود به مسجد را از صاحب مسجد بگیرند و با اذن دخول وارد شوند تا پس از طی دو مرحله دیگر، یعنی انجام صحیح اعمال و پس از آن انجام مؤخّرات اعتکاف، خداوند عبادت آنان را به خوبی پذیرا باشد.
مصطفی
اعتکاف، فرصت کم‌نظیری است برای توسّل به محضر حضرات معصومین (ع) مخصوصاً قطب عالم امکان، محور عالم وجود و واسطهٔ بین غیب و شهود، حضرت ولی‌عصر «ارواحنافداه» و دعا برای فرج و ظهور آن حضرت که والاترین دعاها است. و بالأخره اعتکاف، فرصتی است که سالک می‌تواند در آن با اعتصام به ریسمان الهی و توسّل به واسطهٔ فیض الهی، سعادت دنیا و سعادت آخرت را برای خود تأمین کند، می‌تواند در سیر و سلوک پیشرفت‌های قابل ملاحظه و چشمگیری داشته باشد و راه صد ساله را بپیماید.
مصطفی
آدمی همواره در زندگی، با فرصت‌هایی روبه رو می‌شود که اگر از آن استفاده کند، می‌تواند سعادتمند شود و چنانچه آن فرصت‌ها را از دست دهد، خسارات فراوانی خواهد دید. بر اساس روایتی که هم از رسول گرامی (ص) و هم از ائمّهٔ اطهار (ع) نقل شده، انسان باید خود را در معرض نسیم‌های الهی و معنوی قرار دهد تا رستگار شود.
مصطفی
خداوند می‌فرماید: من در این جهان نمی‌گنجم، ولی جایگاه من دل انسان مؤمن است: «لَمْ یسَعْنِی سَمَائِی وَ لَا أَرْضِی وَ وَسِعَنِی قَلْبُ عَبْدِی الْمُؤْمِن» «أَنَّ قَلْبَ الْمُؤْمِنِ عَرْشُ الرَّحْمَنِ»
Abas Kargar
هنگام ورود به مسجد، تلاطم درونی عجیبی به ایشان دست می‌داده است، به اندازه‌ای که قدم برداشتن و رفتن به درون مسجد برای ایشان مشکل می‌شده است و با یک حالت خاضعانه و خاشعانهٔ غیر قابل وصفی می‌فرموده‌اند: «إِلَهِی ضَیفُک بِبَابِک، یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاک الْمُسِی‌ءُ فَتَجَاوَزْ عَنْ قَبِیحِ مَا عِنْدِی بِجَمِیلِ مَا عِنْدَک یا کرِیم» بار خدایا! مهمان تو بر در خانه‌ات قرار گرفته است، ای خدای نیکوکار! شخص گنه‌کار نزد تو آمده، ای پروردگار کریم! از گناهان من، به‌خاطر آن نیکویی‌هایی که داری، درگذر.‌
Abas Kargar
راجع به امام دوّم، امام حسن مجتبی (ع) نقل شده است که هنگام نماز، مثل دامادی که می‌خواهد به حجله برود، خود را برای شرفیابی به محضر حضرت ربُّ العالمین آماده می‌کردند؛ آن حضرت ابتدا غسل کرده و پس از آن، لباس‌های نو و تمیز و معطّر بر تن می‌کرده‌اند.
Abas Kargar
حضرت امام خمینی (ره)، وقتی آدمی به منزل لقاء یا فنای الهی می‌رسد، تازه اوّل کار است و باید حرکت خود را شروع کند تا به خدا برسد. چنین انسانی در هر گامی که به جلو بر می‌دارد، استکمال دارد و بر رتبه و درجه‌اش افزوده می‌شود و به قرب الهی نزدیک می‌گردد.
Abas Kargar
هر که از یاد خدا، از ذکر خدا و از معنویّات، غافل شود، به عبارت دیگر هر کس مشغول این سرای فانی شود و عالم باقی را فراموش کند، زندگی ناخوش به سراغ او می‌آید که توأم با دلهره و اضطراب خاطر و پریشانی است. ثروت و قدرت و امکانات دارد، امّا گره‌های درهم پیچیده‌ای سراسر زندگی او را فرا گرفته است و قدرت باز کردن آن گره‌ها را ندارد. ممکن است نزد برخی از مردم، آبروی اجتماعی داشته باشد، ولی نزد پروردگار متعال، بی آبرو است و از این جهت، همواره پریشان است و آرام و قرار ندارد. چنین کسی کور وارد صف محشر می‌شود.
Abas Kargar
بنابراین معتکف باید تصمیم جدّی بگیرد که از آن پس گناه نکند و واقعاً به تصمیم خود عمل کند و دعای مهم او در چند روز اعتکاف توفیق اجتناب از گناه باشد.
علیرضا بهشتی

حجم

۱۱۲٫۹ کیلوبایت

تعداد صفحه‌ها

۱۴۲ صفحه

حجم

۱۱۲٫۹ کیلوبایت

تعداد صفحه‌ها

۱۴۲ صفحه

قیمت:
رایگان