کتاب کربلا زمزمه سی (جلد ۲)
معرفی کتاب کربلا زمزمه سی (جلد ۲)
کتاب کربلا زمزمهسی؛ جلد دوم از مجموعه زمزمههای کربلا است که مجموعه نوحههای عاشورایی آذری را دربر دارد. این مجموعه را حسین فتحی گردآوری کرده است و مؤسسهٔ هلال آن را به چاپ رسانده است.
درباره کتاب کربلا زمزمهسی (جلد ۲)
یکی از ملل تاریخساز و فرهنگپرور که در بنای أمت ایران و تمدن اسلام شرکت و حضوری کمسابقه داشتهاند «آذری» ها بودهاند. آقا سیّدعلی آقای قاضی، علامه طباطبایی، میرزاحسینقلی همدانی، حاج ملاّ آقاجان زنجانی، آیۀالله العظمی خویی، علامه جعفری و ... از این خطه برخاستند و عرفان اسلامی را با خدمات خود به جهانیان معرفی کردند.
یکی از ویژگیهای زبان و فرهنگ آذری احساس آن است. با این گویش صمیمی میتوان عمیقترین و درونیترین عواطف را بروز داد. زبان آذری در کنار فارسی چونان برادری رفیق و همکار به خدمت در راه مدحت اهلبیت (ع) مشغول بوده است.
کتاب کربلا زمزمهسی اشعار آذری با موضوع کربلا و عاشورا را در یک مجموعهٔ چندجلدی گردآوری کرده است. در این اثر اشعاری از شاعرانی چون شاهی اردبیلی؛ مرحوم میرزا حیدر صراف؛ ساکت، کلامی زنجانی، غفاری اردبیلی، جاهد، و صادقی تبریزی جمعآوری شده است. پارهای از عناوین این نوحهها عبارتند از: حضرت مسلم ابن عقیل (ع)؛ ورود به کربلا؛ حضرت علیاکبر (ع)؛ بسته شدن راه فرات؛ زبان حال امام در بالین برادر، وداع امام حسین (ع)؛ غارت خیام؛ حرکت کاروان از کربلا، حضرت رقیه (س) و اربعین حسینی.
با توجه به اینکه کتاب اول مجموعه کربلا زمزمهسی به شعر شاعران امروز آذریزبان اختصاص داشت، در کتاب دوم به شاعران و مرثیه سرایان نامیِ آذربایجان و پارهای از نوحههای ماندگار و پرآوازه میپردازد. یکی دیگر از نکات نوحههای کتاب این است که بندهای آغازین بخشی از آنها در محرم و مجالس عزای امام حسین (ع) زمزمه میشود و برای عزاداران آشناست که تلاش شده در این کتاب بهمنظور ماندگاری و ترویج آنها آورده شود.
کتاب کربلا زمزمهسی (جلد ۲) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این اثر به افرادی که با زبان آذری آشنایی دارند و مایل به مطالعهٔ اشعار مذهبی به این زبان هستند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب کربلا زمزمهسی (جلد ۲)
«طلوع محرم
قویما ممزوج اولسون اشگ حسرتی دل قانینه
گؤگلوم ایستور قبرووی آند اُولسون اکبرجانینه
یئتمسم وصله گوزومده واردی تا نور آغلارام
نیلیوم یتمور الیم ای شهریار مستظام
بوینی چگننده دوروب ویرّم اوزاقدان بیرسلام»