کتاب ذهنیت و زاویه دید
معرفی کتاب ذهنیت و زاویه دید
ذهنیت و زاویه دید، کتابی از استاد علی صفایی حائری در باره نقد ادبی و همچنین نقد ادبیات داستانی ایران است.
این اثر پیش از این در کتاب پنج جلدی «روش نقد» استاد حائری، که جلد دوم آن به ادبیات و هنر اختصاص دارد، چاپ شده است. آنچه در این اثر مورد توجه است ارائه میزان و معیار ثابتی برای نقد است که تحت تأثیر شرایط گوناگون گرفتار کش و قوس نشود و بتواند در برابر موقعیتهای مختلف امکان موضعگیریهای مناسب را فراهم کند.
از نقدهای این کتاب میتوان به نقد داستانهای سووشون سیمین دانشور، سمفونی مردگان و سال بلوای عباس معروفی، آدمهای غایب تقی مدرسی و کلیدر محمود دولتآبادی اشاره کرد.
در بخشی از نقد داستان سمفونی مردگان، اثر عباس معروفی میخوانید:
«این داستان، داستان ۴۵ سال زندگی است، که اورهان در هنگام مرگ ۴۰ سال دارد و آیدین و یوسف، به ترتیب دو سال تفاوت دارند و ناچار زندگی این خانواده در ۴۵ سالی که از ۱۳۱۰ آغاز شده ـ چون در سال ۱۳۲۰ یوسف نه ـده ساله بوده است ـ و به سالهای ۱۳۵۵ ختم میشود، بررسی میشود.
این داستان به جریانهای تاریخی نمیپردازد و داستان را از آخر، از گفتوگوی ایاز پاسبان که نمیتواند روی صندلی جا بگیرد، با اورهان حسابگر، که نمیتواند برادر دیوانه و دختر او را تحمل کند، آغاز میشود. و سپس از زبان سوم شخص و از ذهن سورمه و آیدین دیوانه و اورهان کابوس گرفته، باز میشود.
این داستان با اینکه از چند زبان و ذهن تکرار میشود، ولی مکرر نیست، که هرکدام جزیی از حوادث را میگویند و در نتیجه مثل رمان «رازهای سرزمین من» زیادی و مکرر چندانی ندارد. و شاید این به خاطر روشی باشد که «معروفی» دنبال کرده.»
حجم
۱۴۱٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۳
تعداد صفحهها
۲۶۰ صفحه
حجم
۱۴۱٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۳
تعداد صفحهها
۲۶۰ صفحه
نظرات کاربران
خوبه