کتاب جاوی تکانه
معرفی کتاب جاوی تکانه
کتاب جاوی تکانه (The Magic of Momentum) نوشته استفان گایز، به یک ایدهی محوری میپردازد: چرا ادامهدادن یک حرکت کوچک، گاهی از تصمیمهای بزرگ اثر بیشتری دارد. نویسنده به جای تمرکز بر انگیزههای لحظهای، از نیرویی حرف میزند که میتواند رفتارهای روزانه را به مسیرهای پایدار تبدیل کند و حتی نگاه فرد به تواناییها و عادتهایش را تغییر دهد. این کتاب از دل مثالهای روزمره، تفاوت میان حرکت، عادت و تکانه را توضیح میدهد. زینب عفتی این راهنما را برای انتشارات شمشاد ترجمه کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب جاوی تکانه
کتاب جاوی تکانه نوشتهی استفان گایز بر این ایده بنا شده که بسیاری از تغییرات مهم زندگی نه از تصمیمهای بزرگ، بلکه از جهتگیریهای کوچک و تکرارشونده آغاز میشوند. نویسنده توضیح میدهد که تکانه فقط یک حس خوبِ موقت یا زنجیرهای از موفقیتهای ظاهری نیست، بلکه نیرویی است که میتواند رفتار آینده را تا حد زیادی پیشبینی کند. او برای روشنکردن این موضوع، میان تکانهی فیزیکی و تکانهی انسانی فرق میگذارد و نشان میدهد چرا در زندگی، شروعکردن و ادامهدادن یک مسیر از تکیه بر انگیزههای مقطعی مهمتر است.
کتاب از دو بخش اصلی تشکیل شده است. بخش اول به توضیح مبانی فکری کتاب اختصاص یافته؛ از جمله تعریف تکانه، نسبت آن با پتانسیل فردی، تفاوت تکانهی واقعی و تکانهی ادراکی و چهار اصل اصلی تکانهی انسانی. در این بخش، نویسنده با مثالهایی از ورزش، عادت، تصمیمگیری و حتی موقعیتهای روزمره نشان میدهد که چرا «جهت» از «سرعت» مهمتر است و چرا بعضی هدفهای رایج، با وجود ظاهر جذابشان، در عمل ضدتکانهاند. بخش دوم به تکنیکها و نکتههایی میرسد که قرار است این نگاه را به رفتار روزانه وصل کنند.
کتاب جاوی تکانه حالوهوایی بحثبرانگیز و درعینحال ملموس دارد. استفان گایز از مثالهای سادهای مثل تمامکردن یک فیلم بد، سختی شروع ورزش، مقاومت در برابر عادتهای ناسالم یا گیرکردن در الگوهای آشنا استفاده میکند تا نشان دهد انسانها همیشه بر پایهی منطق تصمیم نمیگیرند. یکی از نکات مهم این کتاب این است که آشنایی، تکرار و جهتگیری رفتاری میتوانند از ارادهی لحظهای اثرگذارتر باشند.
خلاصه کتاب جاوی تکانه
کتاب جاوی تکانه توضیح میدهد که تغییر پایدار بیشتر از آنکه به انگیزه، هیجان یا هدفهای بزرگ وابسته باشد، به ساختن تکانه بستگی دارد. استفان گایز نشان میدهد که انسان معمولاً کاری را که همین حالا انجام داده دوباره تکرار میکند و همین تکرار، اگر در جهت درست باشد، بهتدریج مقاومت ذهنی را کم میکند.
کتاب میان تکانهی کوتاهمدت، تکانهی بلندمدت و چیزی که نویسنده آن را تکانهی ادراکی مینامد تفاوت میگذارد و توضیح میدهد چرا بسیاری از برنامههای فشرده و چالشهای زماندار دوام نمیآورند. حرف اصلی این کتاب این است که حرکتهای کوچک اما مداوم، بیشتر از فشارهای مقطعی میتوانند شخصیت، عادتها و مسیر زندگی را تغییر دهند.
چرا باید کتاب جاوی تکانه را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب جاوی تکانه را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب تفاوت میان انگیزه، عادت و تکانه را به صورت روشن از هم جدا میکند.
- کتاب نشان میدهد چرا بسیاری از هدفهای بزرگ و زماندار در عمل به توقف و فرسودگی میرسند.
- خواننده با مطالعهی آن میتواند نقش تکرار، آشنایی و جهت رفتاری را در شکلگیری عادتها بهتر درک کند.
- این اثر کمک میکند رفتارهای روزانه نه از زاویهی نتیجه، بلکه از زاویهی ادامهپذیری بررسی شوند.
- کتاب برای فهمیدن ریشهی سکون، اهمالکاری و برگشت به الگوهای قبلی نکتههای قابلتوجهی مطرح میکند.
خواندن کتاب جاوی تکانه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب جاوی تکانه به این گروهها پیشنهاد میشود:
- کسانی که بارها برای تغییر عادتهایشان شروع کردهاند اما در ادامه متوقف شدهاند.
- خوانندگانی که میخواهند دربارهی نقش تکرار و آشنایی در رفتار انسان بیشتر بدانند.
- علاقهمندان به موضوع عادتسازی، رشد شخصی و نظم فردی که دنبال فهم سازوکار پشت تغییر هستند.
- مخاطبانی که با اهمالکاری، بیثباتی در برنامهها یا افتوخیز انگیزه دستوپنجه نرم میکنند.
درباره استفان گایز
استفان گایز (Stephen Guise)، نویسنده، وبلاگنویس و نظریهپرداز آمریکایی در حوزهی رشد فردی و شکلگیری عادتها است که به عنوان پایهگذار مفهوم «خرده عادت ها» (Mini Habits) شناخته میشود. او که پیش از نویسندگی، وبلاگنویس بود، بر اساس تجربیات شخصی خود متوجه شد که استراتژیهای سنتی انگیزشی برای تغییر رفتار ناکارآمد هستند؛ همین جرقهای شد تا با تلفیق یافتههای علوم اعصاب و روانشناسی رفتاری، رویکردی نوین را پایهگذاری کند. استفن گایز با نگارش کتاب پرفروش «خرده عادت ها» ثابت کرد که چگونه برداشتن گامهای بسیار کوچکِ روزانه، مثل روزی یک شنا سوئدی یا نوشتن ۵۰ کلمه، میتواند سد مقاومت مغز را بشکند و به تغییرات پایدار و بزرگ تبدیل شود. «چگونه کمال گرا نباشیم» و «جادوی تکانه» از دیگر آثار او به شمار میروند.
چه نسخههای دیگری از کتاب جاوی تکانه منتشر شده است؟
- کتاب جادوی تکانه، ترجمهی هاجر علی پور، نشر میکان
بخشی از کتاب جاوی تکانه
«اگر بهطور کلی درنظر بگیریم، مغز مجموعهای دوبخشی است، یک بخش برای کارکرد انرژی و بخش دیگر برای قدرت طراحی شده است.
بخش ۱ مغز، بخش بهینهٔ انرژی در حالت خودکار: ذهن ناخودآگاه (گرههای قاعدهای) به ما انرژی کافی برای "فعالیتهای خودکار" میدهند. این اعمال همان عادتها هستند - کاری را بکنید تا پاداش بگیرید. این "پاداش" میتواند هرچیزی باشد، مثلاً دهانی پاکیزه (پاداش مسواکزدن)، طعم خوب و رضایت (پاداش شکلاتخوردن)، رهایی از درد (پاداش مصرف دارو). این فعالیتهای خودکار تقریباً هیچ زحمتی برای فکر ما ندارند، درنتیجه هیچ انرژی ذهنیای از ما نمیگیرند.
بخش ۲ مغز، بخش قدرتمند در حالت دستی: بخش خودآگاه مغز ما (قشر پیشانی) زمانی که اراده و انرژی لازم را داشته باشیم، به ما قدرت کنارزدن فعالیتهای خودکار را میدهد. این بخش ما را توانمند میسازد تا با برنامهریزی و فعالیت سنجیده به رفتارها و زندگی خود شکل بدهیم؛ ولی امور تحتکنترل ما محدود هستند زیرا هیچیک از ما زمان، انرژی یا ارادهٔ نامحدود برای رسیدن به زندگی بینقص را نداریم. بهترین پندهای جهان میتوانند ما را از زندگی نهچندان مطلوب خود نجات دهند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب جاوی تکانه و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | جاوی تکانه |
| عنوان دیگر | از سکون بپرهیزید، شخصیتی موفق را در خود پرورش دهید، حرکت رو به جلو داشته باشید تا مسیر زندگی خود را تغییر دهید. |
| عنوان در زبان مبدأ | The Magic of Momentum: Escape Any Rut. Build Winning Streaks. Use Forward Motion to Change the Trajectory of Your Life |
| موضوع | موفقیت و خودیاری، روانشناسی عمومی |
| نویسنده | استفان گایز |