معرفی و دانلود کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح + خلاصه رایگان

محمدصادق حیدری
انتشارات:
نشر معارف

معرفی کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح

کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح نوشته محمدصادق حیدری است و نشر معارف آن را منتشر کرده است. این اثر با فاصله‌گرفتن از برداشت رایجِ صرفاً فردی از دعای افتتاح، می‌کوشد ساختار کلی دعا را بررسی کند و نشان دهد که این متن فقط مناجاتی برای طلب شخصی نیست، بلکه به مسئولیت اجتماعی جامعه‌ی مؤمنان در نسبت با امر ظهور هم گره خورده است. محور بحث، خوانشی است که از دلِ حمد، صلوات و دعا به یک غرض واحد می‌رسد و افق تازه‌ای برای فهم این دعا پیش می‌گذارد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح

کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح نوشته محمدصادق حیدری، تلاشی است برای بازخوانی یکی از شناخته‌شده‌ترین دعاهای ماه رمضان از زاویه‌ای متفاوت. نویسنده از همان آغاز، برداشت رایج از دعای افتتاح را به بحث می‌گذارد؛ برداشتی که آن را بیشتر گفت‌وگویی فردی میان بنده و خدا می‌بیند و نقش اجتماعی آن را کم‌رنگ می‌کند. در برابر این نگاه، اثر حاضر پیشنهاد می‌کند که متن دعا باید به‌صورت یک کل منسجم فهم شود؛ کلی که اجزای آن فقط کنار هم قرار نگرفته‌اند، بلکه همگی به‌سوی یک مقصود اصلی حرکت می‌کنند. به‌همین دلیل، بحث از سطح جمله‌ها فراتر می‌رود و به عناوین ساختاری و غرض نهایی دعا می‌رسد.
کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح در قالب چند جلسه تنظیم شده و در آن، سه محور اصلی حمد، صلوات و دعا به‌عنوان ستون‌های متن بررسی می‌شوند. نویسنده بر این نکته تکیه کرده است که نام مشهور دعای افتتاح لزوماً عنوان اصلی آن نیست و برای فهم دقیق‌تر، باید به محتوای دعا و نسبت بخش‌های مختلف آن با یکدیگر توجه کرد. از دل این تحلیل، تصویری از دعا شکل می‌گیرد که در آن مسئله‌ی فرج فقط امری بیرون از جامعه‌ی مؤمنان نیست، بلکه با ضعف‌ها، پراکندگی‌ها، اختلاف‌ها و ظرفیت‌های همان جامعه پیوند دارد. در ادامه، کتاب نسبت این دعا را با ماه رمضان، شب قدر، غیبت، قدرت اجتماعی مؤمنان و مفهوم مشارکت در امر ظهور توضیح می‌دهد.
کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح فقط به طرح یک عنوان تازه بسنده نمی‌کند، بلکه برای آن استدلال می‌آورد و از متن دعا، روایات مرتبط و تحلیل‌های اعتقادی کمک می‌گیرد. بخشی از مباحث به این اختصاص دارد که چرا تعبیرهای جمعیِ دعا مهم‌اند و چگونه درخواست‌های مطرح‌شده در آن، بیشتر از آنکه ناظر به تمنای فردی باشند، به وضعیت امت مربوط می‌شوند. در بخش‌های بعدی نیز بحث به تحلیل حمد می‌رسد؛ جایی که حمد نه فقط ستایش لفظی، بلکه نوعی توجه به زیباییِ رفتار الهی و منشأ گرایش انسان به دستگاه حق معرفی می‌شود. به‌این‌ترتیب، این کتاب فضایی می‌سازد که در آن دعا، انتظار، مسئولیت، جامعه و ایمان در پیوند با یکدیگر دیده می‌شوند.

خلاصه کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح

کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح بر این ایده استوار است که دعای افتتاح را نباید فقط متنی برای مناجات فردی یا طلب ساده‌ی فرج دانست. محمدصادق حیدری با تحلیل ساختار دعا، سه بخش حمد، صلوات و دعا را از هم تفکیک می‌کند و می‌کوشد نشان دهد که بخش اصلیِ درخواست‌ها به وضعیت جامعه‌ی مؤمنان مربوط است؛ جامعه‌ای که برای همراهی با امر ظهور، باید از تفرقه، ضعف، اختلاف و ناتوانی عبور کند.
اثر سپس این برداشت را با بحث از علت غیبت، نسبت قدرت مؤمنان با کفر و نفاق، و جایگاه ماه رمضان و شب قدر ادامه می‌دهد. در بخش‌های بعدی نیز حمد به‌عنوان ستایش زیباییِ دستگاه الهی تحلیل می‌شود؛ زیبایی‌ای که می‌تواند منشأ گرایش، همراهی و شکل‌گیری جامعه‌ی دینی باشد.

چرا باید کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح را بخوانیم؟

• این کتاب دعای افتتاح را از سطح خوانشِ صرفاً فردی فراتر می‌برد و بر پیوند آن با وضعیت اجتماعی مؤمنان تمرکز می‌کند.
  • نویسنده نشان می‌دهد که چگونه می‌توان یک متن دعایی را به‌صورت ساختاری خواند و از اجزای آن به غرض اصلی رسید.
  • بخش‌های کتاب، نسبت دعا را با ماه رمضان، شب قدر، غیبت و مسئله‌ی ظهور روشن‌تر می‌کنند.
  • خواندن این کتاب برای کسانی مفید است که می‌خواهند تعبیرهای جمعی و اجتماعیِ موجود در دعای افتتاح را دقیق‌تر بفهمند.
  • کتاب در کنار بحث از دعا، به موضوعاتی مثل همدلی، اختلاف، قدرت اجتماعی و مسئولیت امت هم پرداخته است.
  • تحلیل بخش حمد، زاویه‌ای قابل‌توجه برای فهم نسبت میان زیبایی، ایمان و گرایش به دستگاه الهی پیش می‌گذارد.

خواندن این کتاب به این گروه‌ها پیشنهاد می‌شود:

• علاقه‌مندان به مباحث تفسیری و تحلیلی درباره‌ی دعاهای مشهور شیعه
  • خوانندگانی که می‌خواهند دعای افتتاح را فراتر از برداشت‌های رایج بررسی کنند
  • کسانی که به نسبت میان دعا، غیبت، ظهور و مسئولیت اجتماعی مؤمنان فکر می‌کنند
  • مخاطبانی که از بحث‌های استدلالی درمورد متن‌های دینی استقبال می‌کنند
  • پژوهشگرانی که به تحلیل مفاهیمی مثل حمد، صلوات، فرج و امت در متون دعایی علاقه دارند

بخشی از کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح

«ما معمولاً برای فهم متن‌ها از روش خاصی استفاده می‌کنیم که به‌صورت تمثیلی، کمی آن را توضیح می‌دهم: مثلاً اگر فرض کنیم که یک متن حاوی صد جمله باشد؛ مانند یک ساختمان است که هزار آجر در آن به‌کار رفته است؛ لذا صحبت‌کردن دربارهٔ یک‌جمله از یک متن، مثل بررسی یک آجر از یک ساختمان است. در مرحلهٔ بعدی، تمام آن هزار آجر، به چهارستون اصلی تکیه دارند؛ اما چهارستون در ساختمان، غرض ما را تأمین نمی‌کند، بلکه مرحلهٔ نهایی این است که آن آجرها و این ستون‌ها درنهایت باعث شوند یک‌خانه ساخته شود و در آن ساکن شویم!
با توجه به مثال بالا، سه سطح بحث در بررسی یک متن را می‌شود مطرح کرد؛ سطح اول: اجزا هستند با کوچک‌ترین جملات؛ سطح دوم: ارتباط بین جملات است که درمجموع به یک نکتهٔ مهمی برمی‌گردند که در مثال ساختمان، یک ستون را تشکیل می‌دهند؛ سطح سوم: این ستون در رابطه با ستون‌های دیگر بررسی می‌شود که غرض اصلی کلام را نشان می‌دهد. چون ما درنهایت، به‌دنبال چهارستون نیستیم، بلکه خانه‌ای می‌خواهیم که در آن زندگی کنیم و ما را از گرما و سرما حفظ کند.
پس در این روش، سه سطح از عناوین مطرح است و در طی آن، از عناوین تجزیه‌ای به عناوین ساختاری، و از عناوین ساختاری به‌عنوان اصلی می‌رسیم و غرض اصلی متکلم و امر حاکم بر کلام را استنباط می‌کنیم؛ همان‌طور که از آجرها و ستون‌ها درنهایت، یک‌خانه ساخته می‌شود.»

معرفی این کتاب در تاریخ ۴ مرداد ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب نگرشی نوین به دعای افتتاح و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابنگرشی نوین به دعای افتتاح
عنوان دیگردعای مشارکت امت در رفع موانع ظهور
موضوعقرآن و علوم قرآنی، تصوف و عرفان
نویسندهمحمدصادق حیدری
انتشاراتنشر معارف
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۴/۱۲/۰۱
فرمت کتابEPUB

نظری برای کتاب ثبت نشده است.