کتاب وافرگشت
معرفی کتاب وافرگشت
کتاب وافرگشت (بررسی شواهد و مستندات فاجعه قتلعام پاگنده در منطقه رینیر)، با عنوان انگلیسی Devolution: A Firsthand Account of the Rainier Sasquatch Massacre، نوشته مکس بروکس و ترجمه سیما تقوی، اثری است که به بررسی یکی از اسرارآمیزترین و بحثبرانگیزترین افسانههای معاصر میپردازد: پاگنده یا ساسکوآچ. این کتاب که انتشارات کتابسرای تندیس در سال ۱۴۰۴ آن را منتشر کرده است، با رویکردی مستندگونه و روایی، فاجعهای را روایت میکند که در شهرک گرینلوپ، واقع در نزدیکی کوه رینیر، رخ داده و ردپای موجودی افسانهای را در آن جستوجو میکند. مکس بروکس با جمعآوری خاطرات، مصاحبهها و اسناد مختلف، تلاش کرده است تا از میان روایتهای ضدونقیض و شایعات، تصویری واقعیتر از آنچه اتفاق افتاده ارائه دهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب وافرگشت اثر مکس بروکس
کتاب وافرگشت، به قلم مکس بروکس، بهسراغ یکی از پررمزورازترین افسانههای جهان رفته است؛ افسانهی پاگنده. این کتاب ساختاری ترکیبی دارد و با بهرهگیری از اسناد، خاطرات روزانه، مصاحبهها و گزارشهای رسمی، ماجرای فاجعهای را در شهرک مدرن و ایزولهی گرینلوپ روایت میکند. داستان از زاویهی دید شاهدان عینی و بازماندگان، بهویژه کیت هولند، بازگو شده و در کنار آن، تحلیلهایی از محققان و کارشناسان حوزهی موجودات افسانهای نیز ارائه شده است.
مکس بروکس با رویکردی مستند، مرز میان واقعیت و افسانه را به چالش کشیده و مخاطب را با سؤالاتی دربارهی حقیقت یا خیالیبودن پاگنده روبهرو کرده است. در این میان، فضای شهرک گرینلوپ با معماری سبز و جامعهای کوچک اما پیشرفته، بستری برای رخدادهای هولناک و غیرمنتظره فراهم آورده است. کتاب وافرگشت هم به ماجرای قتلعام و پیامدهای آن پرداخته، هم به واکنشهای انسانی در مواجهه با ناشناختهها و بحرانهای جمعی.
خلاصه داستان وافرگشت
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
کتاب وافرگشت با ورود خانوادهای به شهرک گرینلوپ آغاز میشود؛ شهرکی مدرن و دوستدار محیطزیست که در دل جنگلهای نزدیک کوه رینیر ساخته شده است. داستان اصلی از زبان کیت هولند، یکی از ساکنان جدید شهرک، در قالب خاطرات روزانه و نامهنگاری با مشاورش، پیش میرود. کیت و همسرش، دَن، پس از سفری طولانی، به گرینلوپ میرسند و با جامعهای کوچک اما متنوع و صمیمی روبهرو میشوند. فضای آرام و طبیعت بکر منطقه در ابتدا آرامشبخش به نظر میرسد، اما نشانههایی از وقوع حادثهای غیرعادی بهتدریج آشکار میشود. با فوران آتشفشان رینیر، شهرک از دنیای بیرون جدا میشود و ساکنان در انزوای کامل قرار میگیرند.
در این شرایط، حملهی گروهی از موجودات میمونسان و عظیمالجثه که به پاگنده شهرت دارند، شهرک را به صحنهی فاجعهای خونین تبدیل میکند. خاطرات کیت، مصاحبهها و گزارشهای تکمیلی تلاش دارند تا ابعاد این فاجعه و نقش پاگنده را روشن کنند. در کنار روایت حادثه، کتاب به بررسی باورها، تردیدها و واکنشهای روانی ساکنان در مواجهه با ناشناختهها میپردازد و مرز میان واقعیت و افسانه را بارها جابهجا میکند.
چرا باید کتاب وافرگشت را بخوانیم؟
کتاب وافرگشت اثری است که با ترکیب روایت مستند و داستانی، تجربهای متفاوت از مواجهه با افسانهها و ناشناختهها رقم میزند. این کتاب نهتنها به رمزگشایی از یکی از مشهورترین موجودات افسانهای میپردازد، بلکه با پرداختن به واکنشهای انسانی در شرایط بحرانی، تصویری چندلایه از ترس، تردید و امید به نمایش میگذارد. ساختار چندصدایی و استفاده از اسناد و خاطرات، به خواننده امکان میدهد تا از زوایای مختلف به ماجرا نگاه کند و درگیر پرسشهایی دربارهی مرز میان واقعیت و خیال شود. فضای شهرک گرینلوپ و روابط میان ساکنان نیز بستری برای تأمل دربارهی جامعه، طبیعت و نقش انسان در مواجهه با ناشناختهها فراهم میکند. خواندن این کتاب برای کسانی که به روایتهای معمایی، مستندات رازآلود و تحلیل روانشناختی علاقه دارند، تجربهای متفاوت خواهد بود.
خواندن کتاب وافرگشت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب به علاقهمندان به افسانهها و موجودات ناشناخته، دوستداران داستانهای معمایی و کسانی که به تحلیل واکنشهای انسانی در شرایط بحرانی علاقه دارند، پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که به روایتهای مستند و چندلایه دربارهی جامعههای کوچک و تعامل انسان با طبیعت کنجکاو هستند، مناسب است.
درباره مکس بروکس
ماکسیمیلیان مایکل بروکس (متولد ۲۲ مهی ۱۹۷۲) نویسنده و بازیگر آمریکایی است. او پسر فیلمساز مشهور، مل بروکس، و بازیگر نامدار، آن بنکرافت، است. بخش عمدهای از آثار بروکس به داستانهای مربوط به زامبیها اختصاص دارد. او مدتی بهعنوان پژوهشگر ارشد در مؤسسهی جنگ مدرن در آکادمی نظامی وستپوینت نیویورک فعالیت داشته است.
بروکس در ۲۲ مهی ۱۹۷۲ در منهتن نیویورک به دنیا آمد. پدرش یهودی و مادرش کاتولیکی ایتالیاییتبار بود. او به دیسلکسیا (نارساخوانی) مبتلاست و بعدها توضیح داد که در دوران کودکی، این اختلال اغلب بهاشتباه با تنبلی یا بیتلاشی یکی دانسته میشد.
او در گفتوگویی یادآوری کرد که مادرش برای حمایت آموزشی از او، بخش بزرگی از زندگی حرفهای خود را کنار گذاشت. آن بنکرافت هر سال همهی کتابهای درسی او را به نسخههای صوتی تبدیل میکرد تا بتواند به آنها گوش دهد؛ امکانی که به گفتهی خود بروکس، اگر وجود نداشت، هرگز موفق به فارغالتحصیلی از دبیرستان نمیشد. او میگوید مادرش نهتنها به او زندگی بخشید، بلکه زندگیاش را نجات داد.
بروکس در مدرسهی کراسرودز در سانتا مونیکا تحصیل کرد، سپس در کالج پیتزر در کالیفرنیا مدرک کارشناسی تاریخ گرفت و بعد در دانشگاه آمریکایی واشنگتن دیسی در رشتهی سینما تحصیلات تکمیلی را گذراند.
بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳، بروکس عضو گروه نویسندگان برنامهی Saturday Night Live بود. در سال ۲۰۰۳ نخستین کتابش با عنوان The Zombie Survival Guide را منتشر کرد؛ کتابی خیالی دربارهی راههای بقا در برابر زامبیها. در سال ۲۰۰۶ رمان مشهور World War Z: An Oral History of the Zombie War را نوشت که روایتگر جهانی ۱۰ سال پس از آخرالزمان زامبیهاست. حقوق اقتباس سینمایی این اثر توسط شرکت پارامونت خریداری شد و شرکت Plan B Entertainment، متعلق به برد پیت، تهیهکنندگی فیلم را بر عهده گرفت. بروکس اعلام کرد که خودش فیلمنامه را نخواهد نوشت، زیرا احساس میکرد توانایی لازم برای انجام درست آن را ندارد. نگارش نسخهی اولیهی فیلمنامه به جی. مایکل استراژینسکی سپرده شد.
او همچنین مقدمهی نسخهی جلدسخت مجموعهی کمیک زامبی Raise the Dead را نوشت و در سال ۲۰۱۰ مینیسری کمیک G.I. Joe: Hearts & Minds را منتشر کرد. در سال ۲۰۱۲ نیز مجموعه داستان Closure, Limited and Other Zombie Tales را منتشر کرد که چند داستان از جهان World War Z را در بر میگرفت.
در سال ۲۰۱۴، رمان گرافیکی The Harlem Hellfighters منتشر شد؛ اثری که روایتی داستانی از تجربههای هنگ ۳۶۹ پیادهنظام سیاهپوستان آمریکا در جنگ جهانی اول ارائه میداد. حقوق اقتباس سینمایی این اثر نیز خریداری شد.
در سال ۲۰۱۶، بروکس داستان فیلم The Great Wall را نوشت و در سالهای بعد دو رمان بر اساس دنیای Minecraft با عنوانهای The Island و The Mountain منتشر کرد.
در سال ۲۰۲۰، رمان (وافرگشت) Devolution: A Firsthand Account of the Rainier Sasquatch Massacre با موضوع موجود افسانهای پاگنده منتشر شد. او در دسامبر ۲۰۲۵ نیز اعلام کرد که مشغول نگارش کتابی تازه با عنوان موقت The First Hundred Hours: A Story of Alien Invasion است.
بروکس در سریالهایی چون Roseanne و ۷th Heaven و Pacific Blue ایفای نقش و در مجموعههای انیمیشنی متعددی صداپیشگی کرده است. او همچنین در برنامههایی با موضوع زامبیها بهعنوان کارشناس حضور داشته است.
بروکس در سال ۲۰۲۰، به همراه پدرش در ویدئویی کوتاه، از کمپین انتخاباتی جو بایدن حمایت کرد.
بخشی از کتاب وافرگشت
«اما چه مسیر مزخرفی بود. پر از مزارع صنعتی هولناک و گاوهای بیچارهای که توی یک وجب جا زیر آفتاب داغ، به امان خدا به حال خودشون رها شده بودن. اون بو، میدونی که من چقدر به بو حساسم و هنوز احساس میکنم که میتونم اون بوی هولناک رو روی لباسها و حتی موهام احساس کنم. اینجوری نمیشه، باید برم بیرون قدم بزنم. به هوای تازه احتیاج دارم و باید خستگی مسیر رو از تنم بیرون کنم. مسیر پیادهروی درست از پشت خونهٔ ما شروع میشه بنابراین دَن رو به حال خودش گذاشتم و بیرون زدم. مسیر سادهای بود و تقریبا هر صد متر با علامت چوبی مشخص شده بود و امکان گم شدن وجود نداشت.»