کتاب بابل، خانه من
معرفی کتاب بابل، خانه من
کتاب بابل، خانه من است به روایت استپان مالیانس و با گفتوگو و تدوین داوود لطیفی، اثری مستند و خاطرهمحور درباره تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهر بابل و نقش ارامنه در این منطقه است. این کتاب توسط انتشارات مشق منتشر شده است و روایت زندگی استپان مالیانس، یکی از ارامنه باسابقه و فعال بابل، را در بستر تحولات یک قرن اخیر این شهر بازگو میکند. ساختار کتاب بر پایه خاطرات شفاهی، روایتهای شخصی و اسناد تاریخی استوار است و با نگاهی جزئینگر به زندگی روزمره، روابط اجتماعی، فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی ارامنه و دیگر اقوام ساکن بابل میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بابل، خانه من
کتاب بابل، خانه من است به روایت استپان مالیانس و تدوین داوود لطیفی، اثری در حوزه تاریخ شفاهی و خاطرهنگاری شهری است که به بررسی نقش ارامنه در بابل و مازندران میپردازد. این کتاب با محوریت زندگی مالیانس، تصویری از فرازونشیبهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بابل از اوایل قرن بیستم تا دهههای پایانی قرن گذشته ارائه میدهد. ساختار کتاب مبتنی بر گفتوگو و خاطرات است و در کنار روایت زندگی مالیانس، به معرفی چهرههای شاخص ارامنه، فعالیتهای اقتصادی، تأسیس مراکز فرهنگی و هنری، و تعاملات میان اقوام مختلف در بابل میپردازد. کتاب همچنین به تحولات شهری، نقش زنان در مدیریت و کارآفرینی، و تأثیر رویدادهای ملی و جهانی بر زندگی مردم منطقه اشاره دارد. روایتها با جزئیات زندگی روزمره، خاطرات مدرسه، فعالیتهای سینمایی، و حتی ماجراهای خانوادگی و اجتماعی همراه است و تصویری زنده از تاریخ معاصر بابل و نقش اقلیتهای قومی در آن ترسیم میکند.
خلاصه کتاب بابل، خانه من
کتاب بابل، خانه من است اثری غیرداستانی است و در این بخش خلاصهای از پیامها و ایدههای اصلی آن ارائه میشود. کتاب با مروری بر پیشینه تاریخی حضور ارامنه در ایران و بهویژه مازندران آغاز شده و نقش آنها را در توسعه فرهنگی و صنعتی منطقه برجسته میکند. روایت استپان مالیانس، که خود از خانوادهای مهاجر و فعال در عرصه تجارت و فرهنگ بابل است، محور اصلی کتاب را شکل میدهد. او از تولدش در بابلسر و رشد در بابل، تأسیس نخستین کودکستان و مدرسه ارامنه، و علاقهاش به عکاسی و مستندسازی زندگی شهری سخن میگوید. خاطرات مالیانس، تصویری از زندگی روزمره، روابط میان اقوام، و نقش ارامنه در راهاندازی سینما، تئاتر، کارگاههای صنعتی و مراکز فرهنگی بابل ارائه میدهد. کتاب به جزئیات تحولات شهری، ورود فناوریهای جدید، و چالشهای اجتماعی و اقتصادی میپردازد. روایتهایی از تأسیس نخستین حمام مدرن بابل، فعالیتهای سینمایی و رقابت میان سینماداران، و نقش زنان ارمنی در مدیریت هتل و حمام از جمله بخشهای خواندنی کتاب است. همچنین، تعاملات مالیانس با چهرههای شاخص شهر، خاطرات تحصیل در سوئیس، و مشارکت در فعالیتهای خیریه و اجتماعی، ابعاد دیگری از زندگی او را نشان میدهد. در بخشهایی از کتاب، به مهاجرت ارامنه، کاهش جمعیت آنها در بابل، و تأثیر رویدادهای سیاسی و اقتصادی بر سرنوشت خانوادهها اشاره شده است. معرفی چهرههای برجسته ارامنه بابل و بابلسر، نقش آنها در صنعت، پزشکی، هنر و تجارت، و روایتهایی از زندگی مشترک با دیگر اقوام، پیام اصلی کتاب را در اهمیت همزیستی، مشارکت و هویت شهری برجسته میکند.
چرا باید کتاب بابل، خانه من را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی مستند و خاطرهمحور، تصویری ملموس از تاریخ اجتماعی و فرهنگی بابل و نقش اقلیت ارامنه در آن ارائه میدهد. روایتهای شخصی استپان مالیانس، همراه با جزئیات زندگی روزمره، تحولات شهری و تعاملات میان اقوام، فرصتی برای شناخت بهتر تاریخ معاصر یک شهر شمالی و سهم اقلیتها در توسعه آن فراهم میکند. کتاب نهتنها برای علاقهمندان به تاریخ محلی و مطالعات قومی، بلکه برای کسانی که به دنبال درک عمیقتری از زندگی شهری، خاطرهنگاری و تاریخ شفاهی هستند، جذابیت دارد. همچنین، پرداختن به موضوعاتی چون مهاجرت، هویت، کارآفرینی زنان و نقش فرهنگ در پیوند اجتماعی، این اثر را به منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به تاریخ اجتماعی ایران تبدیل کرده است.
خواندن این کتاب به پژوهشگران تاریخ محلی، علاقهمندان به تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران، دانشجویان مطالعات قومی و کسانی که دغدغه شناخت نقش اقلیتها در توسعه شهری و فرهنگی را دارند پیشنهاد میشود. همچنین برای افرادی که به خاطرهنگاری، تاریخ شفاهی و روایتهای زندگی واقعی علاقه دارند، این اثر مناسب است.