معرفی کتاب التیام درد هیجانی
کتاب التیام درد هیجانی نوشتهی متیو مککی، پاتریک فنینگ، اریکا پول و پاتریشا زوریتا اونا با ترجمهی حسین حسنی، اثری در حوزهی روانشناسی کاربردی و خودیاری است که نشر اسبار آن را منتشر کرده است. این کتاب با رویکردی علمی و عملی به بررسی دردهای هیجانی و راههای مقابله با آنها میپردازد و تلاش دارد تا با ارائهی تکنیکها و تمرینهای متنوع، به مخاطبان کمک کند تا هیجانات دشوار و رنجآور خود را بهتر بشناسند و مدیریت کنند. نویسندگان با تکیهبر تجربیات بالینی و پژوهشهای روز، راهکارهایی را برای کاهش اضطراب، افسردگی، شرم، ترس و سایر احساسات ناخوشایند ارائه دادهاند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب التیام درد هیجانی
کتاب التیام درد هیجانی اثری جامع در زمینهی مدیریت و درمان هیجانات دشوار است که توسط چهار نویسندهی متخصص در حوزهی روانشناسی نگاشته شده است. این کتاب با تمرکز بر درمان شناختی-رفتاری فرایندمدار، به بررسی ریشهها و سازوکارهای درد هیجانی میپردازد و راهبردهای مقابلهای ناسازگار را که اغلب منجر به تداوم رنج میشوند، شناسایی و تحلیل میکند. ساختار کتاب بر اساس یازده راهبرد مقابلهای ناسازگار تنظیم شده و هر فصل به یکی از این راهبردها اختصاص یافته است. در ابتدای کتاب، پرسشنامهای برای خودارزیابی ارائه شده تا خواننده بتواند الگوهای رفتاری خود را شناسایی کند و بر اساس نتایج، فصلهای مرتبط را مطالعه و تمرین کند. تمرکز اصلی کتاب بر جایگزینی رفتارهای ناکارآمد با تکنیکهای مؤثر و تمرینهای عملی است تا فرد بتواند بهتدریج از چرخهی درد هیجانی خارج شود و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشد. نویسندگان با ارائهی مثالهای واقعی، کاربرگها و تمرینهای گامبهگام، مسیر تغییر را برای مخاطب هموار کردهاند.
خلاصه کتاب التیام درد هیجانی
کتاب التیام درد هیجانی با معرفی مفهوم درد هیجانی آغاز میشود و توضیح میدهد که این نوع رنج، اغلب ناشی از نیازهای ارضاءنشدهای مانند دوست داشته شدن، امنیت و احترام است. نویسندگان تأکید کردهاند که تجربهی هیجانات منفی مانند غم، ترس، شرم و اضطراب، بخشی اجتنابناپذیر از زندگی است، اما نحوهی واکنش به این احساسات تعیینکنندهی کیفیت زندگی خواهد بود. در ادامه، کتاب به معرفی یازده راهبرد مقابلهای ناسازگار میپردازد که افراد معمولاً برای مدیریت استرس و هیجانات دردناک به کار میبرند؛ از جمله رفتار اجتنابی، امنیتجویی، رفتار هیجانمحور، عدم تحمل پریشانی، هیجانگریزی، اجتناب از فکر، ارزیابی شناختی نادرست، خودسرزنشگری، دیگرسرزنشگری، نگرانی و نشخوار فکری. هر یک از این راهبردها بهتفصیل شرح داده شده و پیامدهای منفی آنها بر سلامت روان بررسی شده است. کتاب با ارائهی پرسشنامهای جامع، به خواننده کمک میکند تا الگوهای رفتاری خود را شناسایی کند و بر اساس نتایج، فصلهای مرتبط را برای تمرین انتخاب کند. سپس، تکنیکهای مختلفی برای جایگزینی رفتارهای ناکارآمد با رفتارهای سالم معرفی شده است؛ از جمله فعالسازی رفتاری، مواجهه با موقعیتهای اضطرابزا، تمرین پذیرش هیجانات، مراقبهی توجهآگاهانه و برنامهریزی فعالیتهای ارزشمحور. در هر فصل، مثالهای واقعی از زندگی افراد مختلف آورده شده تا خواننده بتواند با موقعیتهای مشابه خود ارتباط برقرار کند. تمرینها و کاربرگهای عملی، مخاطب را تشویق میکند تا بهصورت فعالانه در فرایند تغییر شرکت کند و مهارتهای جدید را در زندگی روزمره به کار گیرد. در نهایت، کتاب بر اهمیت پذیرش، خودشفقتورزی و تمرین قدردانی و شکرگزاری برای تقویت تعامل با زندگی و کاهش درد هیجانی تأکید کرده است.
چرا باید کتاب التیام درد هیجانی را بخوانیم؟
کتاب التیام درد هیجانی با رویکردی کاربردی و مرحلهبهمرحله، به مخاطب امکان میدهد تا بهجای سرکوب یا اجتناب از هیجانات دشوار، آنها را بشناسد و با ابزارهای علمی مدیریت کند. ویژگی شاخص این کتاب، ترکیب تکنیکهای شناختی-رفتاری با تمرینهای توجهآگاهی و پذیرش است که باعث میشود راهکارها برای طیف وسیعی از مشکلات هیجانی قابل استفاده باشد. وجود پرسشنامهها و کاربرگهای عملی، مسیر تغییر را ملموس و قابل پیگیری میکند. همچنین، مثالهای واقعی و توضیحات شفاف، فهم مطالب را آسانتر ساخته است. این کتاب نهتنها به کاهش اضطراب و افسردگی کمک میکند، بلکه به رشد فردی و افزایش تابآوری در برابر چالشهای زندگی نیز میپردازد.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با اضطراب، افسردگی، شرم، ترس یا سایر هیجانات دردناک دستوپنجه نرم میکنند و بهدنبال راهی برای مدیریت بهتر احساسات خود هستند. همچنین برای افرادی که تمایل دارند الگوهای رفتاری ناسازگار خود را شناسایی و تغییر دهند یا به رشد فردی و افزایش تابآوری علاقهمندند، مناسب است. دانشجویان و فعالان حوزه روانشناسی و مشاوره نیز میتوانند از مطالب این کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب التیام درد هیجانی
«درد هیجانی را میتوان بهعنوان نوعی تجربۀ درونی ناخوشایند، بیش از حد طاقتفرسا و ناراحتکننده تعریف کرد. این درد اغلب بهصورت پریشانی عمومی، تنش فیزیولوژیکی در قسمتهای فوقانی و میانی بدن و ترکیبی از احساسات و افکار ناراحتکننده تجربه میشود. با توجّه به این موارد به نظر میرسد که درد هیجانی و بدنی، مدار عصبی مشترکی دارند. در شرایط طاقتفرسا ممکن است مدّتی حواس خودمان را پرت کنیم، امّا سؤالهایی در پسِ ذهن ما مرتباً تکرار میشوند که «چرا نمیتوانم خودم را از این وضعیّت بیرون بکشم؟»؛ «اگر این حال برای همیشه در من بماند، آنوقت چی؟»؛ «چه مشکلی در من وجود دارد که خلاص و راحت نمیشوم؟» هر درد هیجانی نتیجۀ تعامل یک محرّک زیانآور و نیاز فرد در موقعیتی مشخّص است. در واقع هر پاسخ هیجانی نوعی واکنش به محرّکی است که با نیاز مرتبط با آن محرّک همخوان است. ما دائماً موقعیتها را به امید ارضای نیازهایمان ارزیابی میکنیم. دردهای هیجانی حول سه محور از نیازهای ارضاءنشده متمرکز میشود: ۱) نیاز به دوست داشته شدن، درک شدن و ارتباط؛ ۲) نیاز به امنیت، ایمنی، حضور اطمینانبخش و احساس آرامش؛ ۳) نیاز به احترام و بهرسمیت شناختن ارزش و عاملیّت خود (بهعنوان فضایی برای پیگیری خود، استقلال و احترام آنها، تصدیق و قدردانی). به نظر میرسد که عدم ارضاء یا نقض این نیازها به تجربۀ درد هیجانی منجر میشود.»