معرفی کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش
کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش (Raising children who think for themselves)، نوشته الیسا مداوس و ترجمه بهاره نیک جو، در سال ۱۴۰۳ توسط نشر اسبار منتشر شده است. این کتاب در حوزهی فرزندپروری است و بر یک پرسش مهم تمرکز دارد: چگونه میتوان کودکانی پرورش داد که بهجای تکیهبر تأیید دیگران، با تفکر و قضاوت خود تصمیم بگیرند. نویسنده باتکیهبر تجربههای حرفهای، نمونههای واقعی و تکنیکهای مشخص، از تفاوت هدایت درونی و هدایت بیرونی سخن میگوید و نشان میدهد که چگونه برخی رفتارهای رایج والدین میتوانند استقلال فکری کودک را تضعیف کنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش اثر الیسا مداوس
کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش، نوشتهی الیسا مداوس، به این مسئله میپردازد که چگونه کودک یاد میگیرد خودش فکر کند، تصمیم بگیرد و مسئولیت انتخابهایش را بپذیرد یا برعکس، رفتار خود را براساس فشار، ترس، مقایسه و نیاز به تأیید دیگران تنظیم کند. نویسنده میان دو مسیر تفاوت میگذارد؛ هدایت درونی که بر گفتوگوی درونی، استدلال و انتخاب آگاهانه تکیه دارد و هدایت بیرونی که کودک را بهسمت واکنشپذیری، وابستگی و پیروی از نظر دیگران سوق میدهد. این اثر صرفاً نظری نیست و با استفاده از مثالهای خانوادگی و موقعیتهای روزمره، مفاهیم مطرحشده را روشنتر میکند.
کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش در بخشهای ابتدایی، پنج ویژگی اصلی کودک مستقلاندیش را توضیح میدهد: عزتنفس، شایستگی، استقلال، شخصیت اخلاقی و توانایی ایفای نقش مؤثر در گروه. پس از ارائهی این چهارچوب، نویسنده به سراغ عواملی میرود که وابستگی به هدایت بیرونی را تقویت میکنند؛ از رابطهی مشروط والدین با فرزندان گرفته تا کنترل بیش از حد، مقایسه، برچسبزدن، نجاتدادن کودک از پیامد انتخابهایش و دخالت مداوم در تعارضهای خواهر و برادری. الیسا مداوس علاوهبر توضیح این الگوها، نشان میدهد که چگونه این رفتارها میتوانند بهتدریج توانایی کودک برای فکرکردن و ارزیابی مستقل را کاهش دهند.
کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش بر ایجاد محیطی خانوادگی نیز تأکید دارد که در آن محبت بیقیدوشرط، احترام به تفاوتها، هویت خانوادگی و فرصت تجربهکردن وجود داشته باشد. الیسا مداوس در ادامه به تکنیکهایی میپردازد که این دیدگاه را در عمل به کار میبندند؛ از پرسیدن سؤالهای مناسب و تقویت گفتوگوی درونی سالم گرفته تا جایگزینکردن کنترل مستقیم با راهنمایی و پیامدهای منطقی. حاصل کار متنی است که هم رفتار والدین را بررسی میکند هم فرایندی را توضیح میدهد که کودک از طریق آن به خودراهبری و تصمیمگیری مستقل میرسد.
خلاصه کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش
الیسا مداوس در کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش، توضیح میدهد که بسیاری از شیوههای تصمیمگیری و رفتار کودکان به محیطی بازمیگردد که در آن یاد گرفتهاند چگونه خودشان را ببینند و انتخاب کنند. مداوس ابتدا تفاوت میان کودک هدایتشده از درون و کودک هدایتشده از بیرون را شرح میدهد و سپس نشان میدهد رفتارهایی مانند محبت مشروط، سرزنش، مقایسه، تهدید، کنترل افراطی و نجاتدادن مداوم میتوانند استقلال فکری کودک را تضعیف کنند. در ادامه، کتاب به تکنیکهایی میپردازد که به شکلگیری گفتوگوی درونی، مسئولیتپذیری، خودارزیابی و تصمیمگیری آگاهانه در کودکان کمک میکنند.
چرا باید کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش را میتوان اینطور خلاصه کرد:
این کتاب تفاوت میان هدایت درونی و هدایت بیرونی را با مثالهای روشن توضیح میدهد.
کتاب نشان میدهد که چگونه برخی رفتارهای رایج والدین ناخواسته وابستگی و تأییدطلبی را در کودک تقویت میکند.
خواننده میتواند نشانههای استقلال فکری را در عزتنفس، تصمیمگیری و رفتار اجتماعی کودک بشناسد.
این اثر نقش گفتوگوی درونی کودک را در انتخاب، قضاوت و مدیریت هیجانها بررسی میکند.
بخشهای مربوط به مقایسه، برچسبزدن، تنبیه و کنترل بیش از حد به بازنگری در شیوههای فرزندپروری کمک میکند.
کتاب به نقش هویت خانوادگی و رابطهی خواهر و برادرها در شکلگیری خودراهبری توجه دارد.
خواندن کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش به این گروهها پیشنهاد میشود:
والدینی که میخواهند فرزندشان بهجای تأییدطلبی، توانایی تصمیمگیری و قضاوت شخصی پیدا کند.
مخاطبانی که با مسئلههایی مانند کنترل بیش از حد، مقایسه، سرزنش یا محبت مشروط در خانواده روبهرو هستند.
کسانی که میخواهند دربارهی شکلگیری عزتنفس، مسئولیتپذیری و خودراهبری در کودکان شناخت بیشتری به دست آورند.
والدینی که با تعارضهای خواهر و برادری، وابستگی کودک یا مشکلات او در حل مسئله مواجه هستند.
خوانندگانی که به موضوع فرزندپروری و پرورش استقلال فکری در فضای خانواده علاقه دارند.
درباره الیزا مداوس
الیزا مداوس، پزشک و نویسندهی آمریکایی، بیش از ۳۰ سال در حوزهی پزشکی داخلی فعالیت کرده است. او علاوهبر طبابت، بهعنوان نویسنده و سخنران در زمینهی فرزندپروری نیز شناخته میشود. مداوس نویسندهی سه کتاب برگزیده دربارهی تربیت فرزند است که از میان آنها میتوان به «تربیت کودکان مستقل اندیش» و «شنیدن یعنی باورکردن» اشاره کرد. او همچنین در مدارس و برای والدین و سازمانهای مختلف سخنرانیهای متعددی دربارهی فرزندپروری ارائه کرده است.
مداوس پس از درگذشت پسر ۲۰سالهاش، تجربهی سوگ خود را در وبلاگ ChannelingErik.com ثبت کرد. این تجربه بعدها به نگارش کتاب پسرم و زندگی پس از مرگ (My Son and the Afterlife) و زندگی من پس از مرگ (My Life after Death) انجامید.
بخشی از کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش
«چند نفر از ما والدگری یا فرزندپروری را به یک سفر پرمخاطره تشبیه میکنیم؟ ما به عنوان والدین، دائماً به فرزندانمان آموزش میدهیم تا خود را از عوامل مضر بیرونی مانند موادمخدر، الکل، گروههای بزهکاری و تبهکاری، خشونت و خودکشی دور نکه دارند. در عین حال، به آنها کمک میکنیم تا از عوامل مضرِ درونی مانند بدبینی، اختلالهای خوردن، بیمسئولیتی و ضعف در کنترل هیجانها نیز بپرهیزند. گاهی، این نوع معضلها میتوانند آیندهای کاملاً تاریک برای فرزندانمان رقم زنند! بنابراین وظیفهٔ ما است که فرزندانمان را بهگونهای تربیت کنیم تا افرادی موفق، شایسته، با لیاقت، با اعتماد به نفس و مستقلاندیش باشند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب تربیت کودکان مستقل اندیش و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | تربیت کودکان مستقل اندیش |
| موضوع | روانشناسی کودک و نوجوان، روانشناسی عمومی |