کتاب رهایی از وسوسه ها و رفتارهای اعتیادی
معرفی کتاب رهایی از وسوسه ها و رفتارهای اعتیادی
کتاب رهایی از وسوسهها و رفتارهای اعتیادی نوشتهی ماریا کارکلا و مگان کیلی، با ترجمهی مهدی اکبری و هانا معاضدی، اثری در حوزهی روانشناسی و خودیاری است که نشر اسبار آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی ریشهها و سازوکارهای وسوسه و اعتیادهای رفتاری میپردازد و تلاش میکند با تکیهبر رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، راهکارهایی عملی و علمی برای مدیریت و کاهش رفتارهای اعتیادی ارائه دهد. نویسندگان با بهرهگیری از تجربیات بالینی و مثالهای واقعی، به مخاطب کمک میکنند تا چرخهی وسوسه و اعتیاد را بهتر بشناسد و با ابزارهای ذهنآگاهی و پذیرش، به سوی زندگی ارزشمحور حرکت کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب رهایی از وسوسه ها و رفتارهای اعتیادی
رهایی از وسوسهها و رفتارهای اعتیادی اثری غیرداستانی در حوزهی روانشناسی کاربردی است که به موضوع اعتیادهای رفتاری و چالشهای مرتبط با وسوسه میپردازد. ماریا کارکلا و مگان کیلی، هر دو متخصص درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، در این کتاب با زبانی روشن و ساختاری مرحلهبهمرحله، به بررسی ماهیت وسوسه، دلایل شکلگیری و تداوم رفتارهای اعتیادی و راههای مدیریت آنها پرداختهاند. کتاب در قالب ۱۳ فصل، ابتدا به شناسایی وسوسهها و افسانههای رایج دربارهی آنها میپردازد، سپس با تمرینها و مثالهای واقعی، مخاطب را به سمت تغییر نگرش و رفتار هدایت میکند. ساختار کتاب به گونهای است که هر فصل به یک جنبهی کلیدی از فرایند رهایی از اعتیاد میپردازد؛ از شناخت محرکها و عوامل اجتماعی و روانی گرفته تا تمرینهای عملی برای افزایش انعطافپذیری روانشناختی و زندگی مبتنی بر ارزشها. نویسندگان با تأکید بر پذیرش احساسات ناخوشایند و تمرکز بر ارزشهای فردی، رویکردی متفاوت از روشهای سنتی ترک اعتیاد ارائه دادهاند. این کتاب نهتنها برای افراد درگیر با اعتیاد، بلکه برای درمانگران و علاقهمندان به حوزهی سلامت روان نیز قابل استفاده است.
خلاصه کتاب رهایی از وسوسه ها و رفتارهای اعتیادی
رهایی از وسوسهها و رفتارهای اعتیادی با تمرکز بر مفهوم وسوسه بهعنوان هستهی اصلی رفتارهای اعتیادی، تلاش میکند چرخهی اعتیاد را از زاویهای نو بررسی کند. نویسندگان ابتدا با روایتهایی از مراجعان خود، نشان میدهند که وسوسه چگونه در زندگی روزمره رخنه میکند و چه عواملی (جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی) در شکلگیری آن نقش دارند. کتاب تأکید کرده است که وسوسهها بخشی طبیعی از تجربهی انسانی هستند و هدف، حذف کامل آنها نیست؛ بلکه باید رابطهی خود با وسوسهها را تغییر داد. در ادامه، نویسندگان افسانههای رایج دربارهی وسوسه و اعتیاد را به چالش میکشند؛ از جمله این باور که کنترل وسوسه فقط به اراده بستگی دارد یا اینکه باید بتوان وسوسهها را کاملاً حذف کرد. سپس با معرفی رویکرد ACT، سه اصل کلیدی را مطرح میکنند: پذیرش، انتخاب مسیر و اقدام. این رویکرد به مخاطب میآموزد که بهجای جنگیدن با وسوسهها، آنها را بپذیرد و بر اساس ارزشهای شخصی خود تصمیم بگیرد. کتاب با تمرینهای عملی، مثالهای واقعی و استعارههایی مانند تولهببر (برای توصیف رشد وسوسهها)، به خواننده کمک میکند تا محرکهای وسوسه را شناسایی کند، دلایل ادامه یا ترک رفتارهای اعتیادی را بررسی کند و در نهایت، با تکیهبر ارزشهای فردی، مسیر تغییر را انتخاب کند. نویسندگان تأکید دارند که موفقیت در این مسیر نیازمند مهربانی با خود، پذیرش احساسات متضاد و تمرین مداوم است. در نهایت، کتاب راهکارهایی برای افزایش انگیزه، مدیریت موانع و حفظ تغییرات در بلندمدت ارائه میدهد.
چرا باید کتاب رهایی از وسوسه ها و رفتارهای اعتیادی را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی علمی و مبتنی بر شواهد، به جای تمرکز صرف بر حذف وسوسهها، به مخاطب میآموزد چگونه رابطهی خود را با وسوسهها و رفتارهای اعتیادی بازتعریف کند. ویژگی شاخص آن، استفاده از مدل ACT و تمرینهای عملی برای افزایش انعطافپذیری روانشناختی است. همچنین، مثالهای واقعی و روایتهای شخصی، کتاب را از حالت نظری صرف خارج کرده و آن را به راهنمایی کاربردی تبدیل کرده است. خواننده با مطالعهی این اثر، نهتنها ابزارهایی برای مدیریت وسوسهها به دست میآورد، بلکه میآموزد چگونه زندگی ارزشمحور و رضایتبخشی را حتی در حضور وسوسهها تجربه کند. این کتاب برای کسانی که از راهحلهای سنتی نتیجه نگرفتهاند یا به دنبال رویکردی متفاوت و انسانیتر هستند، گزینهای قابل توجه است.
خواندن این کتاب به افرادی پیشنهاد میشود که با رفتارهای اعتیادی مانند پرخوری، سیگار، مصرف مواد، یا حتی وابستگی به شبکههای اجتماعی و بازیهای آنلاین درگیر هستند. همچنین برای کسانی که به دنبال افزایش انعطافپذیری روانشناختی، مدیریت وسوسهها و ساختن زندگی مبتنی بر ارزشهای شخصی هستند، مناسب است. درمانگران و دانشجویان حوزهی روانشناسی نیز میتوانند از رویکردها و تمرینهای کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب رهایی از وسوسه ها و رفتارهای اعتیادی
«وسوسه، تمایل شدید برای استفاده یا مصرف برخی مواد با هدف احساس لذت و رضایت میباشد. (اگرچه این کلمه بهطور گستردهتر به معنای میل شدید به تجربیات، داراییها یا حتی افراد به کار میرود، اما برای اهداف این کتاب میل به هر نوع ماده مصرفی است.) وسوسه یکی از اجزای اصلی مشکلات مربوط به اعتیاد است، از جمله اعتیاد به موادی مانند تنباکو، الکل و مواد مخدر. وسوسه همچنین در شیوع اپیدمی چاقی نقش دارد زیرا با تمایل شدید ما به غذاهای خاصی که اغلب برای ما سالم نیستند (بهویژه آنهایی که دارای کربوهیدرات، قند، نمک و چربی بالا هستند) مرتبط میباشد. وسوسه یک مشکل رایج برای افراد مبتلا به اعتیاد است و بسیاری برای مهار آن تلاش میکنند. جای تعجب نیست که بیشتر ما اعلام میکنیم وسوسههایی داریم. تحقیقات نشان میدهد که ۵۸ تا ۹۷ درصد از جمعیت عمومی وسوسه را گزارش میکنند (جندال، جویس و سالیوان، ۱۹۹۷) که اغلب دو تا چهار بار در هفته اتفاق میافتد (هیل، ۲۰۰۷). علیرغم شیوع بالای آن، ما اغلب وسوسهها را یک پدیده نامطلوب تلقی میکنیم که نباید آن را تجربه کنیم و همچنین آن را مانع اساسی برای غلبه بر اعتیاد میدانیم. برای مدیریت یا مقاومت در برابر آن دچار کشاکش هستیم.»