کتاب تجربه عرفانی جردن پیپر + دانلود نمونه رایگان

کتاب تجربه عرفانی

نویسنده:جردن پیپر
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب تجربه عرفانی

کتاب تجربه عرفانی نوشته‌ی جردن پیپر با ترجمه‌ی محمدمهدی علی‌زاده اثری پژوهشی و تحلیلی در حوزه‌ی مطالعات دینی و عرفان است که نشر برای انسان آن را منتشر کرده است. این کتاب با رویکردی توصیفی و تطبیقی به بررسی پدیده‌ی تجربه عرفانی می‌پردازد و تلاش می‌کند این نوع تجربه را نه‌تنها در چارچوب یک سنت دینی خاص، بلکه به‌عنوان پدیده‌ای انسانی و جهانی تحلیل کند. نویسنده، که سابقه‌ی مطالعاتی گسترده‌ای در ادیان شرق آسیا و ادیان بومی آمریکای شمالی دارد، با بهره‌گیری از دانش خود در حوزه‌های انسان‌شناسی، روان‌شناسی، زیست‌شناسی و الهیات تطبیقی، تجربه عرفانی را از زوایای مختلف مورد واکاوی قرار داده است. ساختار کتاب شامل مقدمه، تحلیل پدیدارشناسانه، بررسی انواع تجربه‌های خلسه‌ای، پیشینه‌ی مطالعات، و تحلیل‌های تطبیقی در سنت‌های دینی مختلف است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب تجربه عرفانی

تجربه عرفانی اثری است که جردن پیپر با هدف ارائه‌ی تحلیلی چندوجهی از پدیده‌ی تجربه عرفانی نگاشته است. کتاب با روایتی شخصی از تجربه‌ی نویسنده آغاز می‌شود و سپس با جمع‌آوری و تحلیل گزارش‌های متعددی از افراد مختلف، تلاش می‌کند ویژگی‌های مشترک و متمایز این تجربه را شناسایی کند. پیپر تجربه عرفانی را در بستر فرهنگ‌های گوناگون و سنت‌های دینی مختلف بررسی کرده و با رویکردی تطبیقی، تفاوت‌ها و شباهت‌های آن را در ادیان غربی و غیرغربی، از جمله اسلام، یهودیت، مسیحیت، شمنیسم و عرفان سکولار مدرن، تحلیل کرده است. ساختار کتاب به گونه‌ای است که ابتدا به توصیف پدیدارشناسانه‌ی تجربه عرفانی می‌پردازد، سپس انواع تجربه‌های خلسه‌ای را دسته‌بندی می‌کند و در ادامه، پیشینه‌ی مطالعات و رویکردهای مختلف علمی و فلسفی را مرور می‌کند. بخش‌های هرمنوتیک قومی نیز به بررسی نقش فرهنگ و تفسیرهای فرهنگی در شکل‌گیری و درک تجربه عرفانی اختصاص یافته است. در نهایت، کتاب با جمع‌بندی و ارائه‌ی پیشنهادهایی برای فهم بهتر این پدیده به پایان می‌رسد. جردن پیپر در این اثر، ضمن پرهیز از سوگیری، تلاش کرده است تجربه عرفانی را به‌عنوان بخشی از تجربه‌ی انسانی و نه صرفاً دینی، مورد توجه قرار دهد.

خلاصه کتاب تجربه عرفانی

کتاب تجربه عرفانی با روایت یک رویداد شخصی از نویسنده آغاز می‌شود؛ جایی که پیپر تجربه‌ای عمیق از یگانگی با جهان و ناپدیدشدن خود را در یک موقعیت ساده و روزمره توصیف می‌کند. او این تجربه را نقطه‌ی عزیمت برای تحلیل پدیده‌ی عرفانی قرار می‌دهد و در ادامه، با جمع‌آوری گزارش‌های متعددی از افراد مختلف، تلاش می‌کند ویژگی‌های مشترک این نوع تجربه را استخراج کند. ویژگی‌هایی مانند احساس ادغام با نور، ناپدیدشدن مرزهای فردی، تجربه‌ی لذت و آرامش عمیق، و بازگشت به هشیاری با نوعی دگرگونی درک از خود و جهان، در اغلب این گزارش‌ها دیده می‌شود. در بخش‌های بعدی، کتاب به بررسی انواع تجربه‌های خلسه‌ای می‌پردازد و تفاوت میان تجربه عرفانی و سایر حالات تغییر یافته‌ی آگاهی مانند رؤیا، شمنیسم، واسطه‌گری و تجربه‌های ناشی از مواد روان‌گردان را روشن می‌کند. پیپر با رویکردی تطبیقی، تجربه عرفانی را در سنت‌های دینی مختلف بررسی کرده و نشان داده است که هر فرهنگ و دین، این تجربه را به شیوه‌ای خاص تفسیر و معنا می‌کند. او همچنین به نقش عوامل زیستی، روان‌شناختی و اجتماعی در شکل‌گیری این تجربه اشاره کرده و اهمیت زمینه‌ی فرهنگی را در تفسیر آن برجسته ساخته است. در فصل‌های پایانی، نویسنده با مرور پیشینه‌ی مطالعات علمی و فلسفی درباره تجربه عرفانی، به نقد دیدگاه‌هایی می‌پردازد که این تجربه را صرفاً محصول شرایط عصبی یا روانی می‌دانند. او تأکید می‌کند که تجربه عرفانی، اگرچه ممکن است با تغییراتی در مغز همراه باشد، اما نمی‌توان آن را به سادگی به فرایندهای زیستی یا روانی تقلیل داد. در نهایت، کتاب با جمع‌بندی یافته‌ها و ارائه‌ی پیشنهادهایی برای فهم بهتر تجربه عرفانی، بر اهمیت نگاه چندرشته‌ای و پرهیز از تعصب فرهنگی تأکید می‌کند.

چرا باید کتاب تجربه عرفانی را بخوانیم؟

این کتاب با رویکردی تحلیلی و تطبیقی، تجربه عرفانی را از زوایای گوناگون بررسی کرده و تلاش می‌کند مرز میان تجربه دینی و عرفانی را روشن کند. یکی از ویژگی‌های شاخص آن، استفاده از گزارش‌های واقعی افراد و تحلیل پدیدارشناسانه‌ی این تجربه‌هاست که به خواننده امکان می‌دهد با ابعاد مختلف و گاه متناقض تجربه عرفانی آشنا شود. همچنین، کتاب با پرداختن به نقش فرهنگ، زبان و تفسیرهای دینی و غیردینی، نشان می‌دهد که تجربه عرفانی چگونه در بسترهای مختلف معنا پیدا می‌کند و چه تفاوت‌هایی با سایر حالات تغییر یافته‌ی آگاهی دارد. برای کسانی که به دنبال درک عمیق‌تر از ماهیت تجربه عرفانی و جایگاه آن در زندگی انسان هستند، این کتاب فرصتی برای مواجهه با دیدگاه‌های متنوع و نقدهای علمی و فلسفی فراهم می‌کند.

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان مطالعات دینی، عرفان، روان‌شناسی، انسان‌شناسی و فلسفه پیشنهاد می‌شود. همچنین به کسانی که تجربه‌های غیرمعمول آگاهی داشته‌اند یا به دنبال فهم تفاوت میان تجربه عرفانی و سایر حالات ذهنی هستند، توصیه می‌شود. پژوهشگران حوزه مطالعات تطبیقی ادیان و افرادی که دغدغه‌ی مرز میان علم و معنویت را دارند نیز می‌توانند از مطالب این اثر بهره‌مند شوند.

بخشی از کتاب تجربه عرفانی

«درسال ۱۹۷۲ مهم‌ترین رویداد زندگی من در یک روز تابستانی بسیار عالی و در یک موقعیت مطلوب رخ داد. در یک جشنواره آخر هفته موسیقی جاز در مرز بندر تورنتو در حال کمک به زوجی بودم که به‌تازگی با آن‌ها آشنا شده بودم. آن‌ها کیف‌های چرمی درست می‌کردند و به فروش می‌رساندند. با خانم هنرمندی آشنا شدم که همراه همسرش بود و تا به امروز نزدیک‌ترین دوستان من به حساب می‌آیند. اوایل بعد از ظهر بود و تازه ناهار سبکی خورده بودم، به‌تنهایی زیر سایه یک درخت بر روی چمن‌ها دراز کشیده بودم. به یک طرف خوابیده بودم و دقیقاً در مقابلم چشم‌اندازی از یک چمنزار بود که آفتاب بر آن می‌تابید. در این حالت بود که یک نفر نگاه مرا جذب کرد. بدون این‌که سرم یا چشمانم را تکان بدهم بر روی او تمرکز نمودم و از چشم‌انداز خود در حالت نگاه کردن و لذت بردن بودم و بدون هیچ فکری در ذهنم فقط یک احساس خوشایند داشتم. ابتدا او تمام دید مرا گرفته بود، انگار که در هوا به سمت او شناور باشم یا او در هوا به سمت من شناور باشد. سپس با سرعت فزاینده‌ای به من نزدیک و نزدیک‌تر شد و در همان زمان انگار درختان، سنگ‌ها، خود زمین و تمام کیهان در گردابی عظیم که من در مرکز آن بودم چرخ می‌خورد و به درون من می‌ریخت. در حالی که همه چیز به معنای واقعی کلمه با من یکی شده بود، یک نور درخشانی نه در خارج بلکه در درون خود احساس کردم. توصیف این نور بدین صورت بود که سفید بود ولی هم‌زمان تمام درخشانی آن فراتر از درخشش هر نور قابل تصور دیگری بود. من و کیهان با سرعت بیش‌تر شروع به پرواز به سمت این نور نمودیم. می‌توانستم وارد آن نور شده و در آن غرق شوم و یا تجربه‌ام را در همان‌جا متوقف سازم. در آن لحظه فهمیدم چه اتفاقی در حال رخ دادن است و فهمیدم که باید در لحظه تصمیمی بگیرم. پس با سرعت به سمت نور رفته و در موج عظیم از سیل شادی آن غرق شدم.»