کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
معرفی کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
معرفی کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
کتاب الکترونیکی «جنگ ذهنیتها برای تغییر عینیتها (نقد و بررسی رادیو و تلویزیون بیبیسی فارسی)» نوشتهٔ مازیار ناظمی و با همکاری ناشر «سیمای شرق» اثری پژوهشی و تحلیلی دربارهٔ عملکرد رسانهای بیبیسی فارسی است. این کتاب با تمرکز بر نقد و بررسی برنامهها و سیاستهای خبری این شبکه، به بررسی تأثیرات آن بر افکار عمومی ایرانیان میپردازد و گفتوگوهایی با کارشناسان و مدیران رسانهای را در خود جای داده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
این کتاب در فضایی پژوهشی و تحلیلی، به نقد و بررسی رادیو و تلویزیون بیبیسی فارسی میپردازد. اثر حاضر در سالهای ابتدایی راهاندازی تلویزیون بیبیسی فارسی و همزمان با فعالیتهای رادیوی این شبکه تهیه شده و بازتابدهندهٔ دغدغههای رسانهای و سیاسی آن دوره است. نویسنده با بهرهگیری از گفتوگوهای زنده و میزگردهای کارشناسی، تلاش میکند تصویری چندجانبه از عملکرد بیبیسی فارسی ارائه دهد. حضور چهرههایی از جمله حسامالدین آشنا، ماشاالله شمسالواعظین، مجید تفرشی و عنایت فانی در بحثها، به کتاب رنگ و بوی تحلیلی و انتقادی بخشیده است. اثر حاضر علاوه بر بررسی سیاستهای خبری و ساختار سازمانی بیبیسی فارسی، به موضوعاتی مانند بیطرفی رسانهای، تأثیرات تاریخی و اجتماعی این شبکه بر جامعهٔ ایران و چالشهای رسانههای داخلی در مواجهه با رسانههای بینالمللی میپردازد. کتاب همچنین به نقش رادیو گفتوگو و برنامههای آن در ایجاد فضای چندصدایی و تضارب آرا اشاره دارد و از منظر تجربههای رسانهای داخلی، به مقایسه و نقد عملکرد بیبیسی فارسی میپردازد.
خلاصه کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
این کتاب با محوریت نقد و بررسی عملکرد رادیو و تلویزیون بیبیسی فارسی، از خلال میزگردها و گفتوگوهای کارشناسی، به واکاوی سیاستهای خبری، ساختار سازمانی و تأثیرات این رسانه بر افکار عمومی ایرانیان میپردازد. نویسنده با دعوت از مدیران و منتقدان بیبیسی فارسی، تلاش میکند ابعاد مختلف فعالیت این شبکه را از منظرهای گوناگون بررسی کند. مباحثی مانند بیطرفی رسانهای، استقلال تحریریه، نحوهٔ انتخاب و انتشار اخبار، چالشهای نبود خبرنگار در ایران و تأثیر این کمبود بر اعتبار اخبار، همچنین نقش بیبیسی فارسی در شکلدهی به ذهنیت مخاطبان ایرانی، از جمله موضوعات اصلی کتاب هستند. اثر حاضر همچنین به مقایسهٔ بیبیسی فارسی با رسانههای داخلی و دیگر رسانههای فارسیزبان خارج از کشور میپردازد و نقاط قوت و ضعف هر یک را در زمینهٔ اطلاعرسانی و جذب مخاطب تحلیل میکند. نویسنده با طرح پرسشهایی دربارهٔ معیارهای بیطرفی، خطوط قرمز امنیت ملی و نحوهٔ مواجهه با اسناد محرمانه، تلاش میکند مرزهای حرفهایگری و سیاستگذاری رسانهای را به چالش بکشد. در نهایت، کتاب به این پرسش میپردازد که رسانههای داخلی چگونه میتوانند با پذیرش تکثر آرا و افزایش شفافیت، اعتماد مخاطبان را بازسازی کنند.
چرا باید کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها را خواند؟
این کتاب فرصتی فراهم میکند تا مخاطب با پشتپردهٔ سیاستهای خبری و ساختار رسانهای بیبیسی فارسی آشنا شود و نگاه انتقادی و تحلیلی به عملکرد این شبکه پیدا کند. اثر حاضر با گردآوری دیدگاههای متنوع از کارشناسان و مدیران رسانهای، امکان مقایسهٔ رویکردهای رسانههای داخلی و خارجی را فراهم میآورد و به پرسشهای مهمی دربارهٔ بیطرفی، استقلال و تأثیر رسانهها بر افکار عمومی پاسخ میدهد. مطالعهٔ این کتاب برای کسانی که دغدغهٔ شناخت رسانهها و تحلیل نقش آنها در جامعه را دارند، میتواند افقهای تازهای بگشاید.
خواندن کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران حوزهٔ ارتباطات، روزنامهنگاران، فعالان رسانهای و علاقهمندان به نقد رسانههای بینالمللی مفید است. همچنین برای کسانی که به دنبال تحلیل سیاستهای خبری و تأثیر رسانهها بر جامعهٔ ایران هستند، مطالعهٔ این اثر توصیه میشود.
فهرست کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
- مقدمه: توضیحی دربارهٔ انگیزهٔ نگارش کتاب و اهمیت نقد رسانههای بینالمللی در فضای رسانهای ایران.- رادیو گفتوگو و جامعهٔ چندصدایی ایران: مروری بر فلسفهٔ تأسیس رادیو گفتوگو و نقش آن در ایجاد فضای تضارب آرا و اعتمادسازی رسانهای.- بیبیسی فارسی و ایران: بررسی تاریخی و تحلیلی از تأسیس و عملکرد بخش فارسی بیبیسی و تأثیر آن بر تحولات سیاسی و اجتماعی ایران.- نقد و بررسی رادیو بیبیسی فارسی: گفتوگوهای کارشناسی با حضور مدیران و منتقدان دربارهٔ سیاستهای خبری، بیطرفی و ساختار سازمانی این شبکه.- نقد راهاندازی تلویزیون فارسی بیبیسی: تحلیل اهداف و پیامدهای راهاندازی تلویزیون فارسی بیبیسی و مقایسه با دیگر رسانههای فارسیزبان.- جمعبندی و نتیجهگیری: تأکید بر ضرورت نقد منصفانه و علمی رسانهها و پیشنهادهایی برای ارتقای کیفیت رسانههای داخلی.
بخشی از کتاب جنگ ذهنیت ها برای تغییر عینیت ها
«این کتاب را با تردیدهای خاص خودم به زیور طبع آراستم. تنظیم و گردآوری و تاریخ ایران، یعنی بیبیسی فارسی برای من ساده نبود. تکلیف ما با بیبیسی فارسی چیست؟ در آیندهٔ ایران و تحولات آن این رسانه، امنیت ملی ایران و مخاطبان ایرانی در مقابل آرایش مفصل و گستردهٔ رسانههای فارسیزبان، از جمله بیبیسی فارسی، چه برنامهای داریم و رویکرد تصمیمگیران و دستاندرکاران حوزهٔ رسانهای ما، به خصوص در صداوسیما بهعنوان حنجرهٔ ملی، چیست؟ حتی ارتباطات سیاسی جذاب باشد؛ مباحثی که بهزعم نگارنده در فضای حرفهای و استثنایی رادیو گفتوگو در فاصلهٔ سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۸ تهیه و پخش شدند و نشان از توانایی بالای رسانهٔ ملی در کنار تحمل و سعهٔ صدر بیشتر برای انعکاس نظرها و صداهای مختلف جامعهٔ ایران داشتند. کتابی که در دست دارید در دو بخش نقد رادیو و تلویزیون بیبیسی فارسی تنظیم شده است. استادان و صاحبنظران حاضر در برنامه بهرهمند شدم و مدعیام کتاب حاضر در نوع خود در نقد بیبیسی فارسی تا امروز بینظیر است.»