کتاب کودکی در فلسطین
معرفی کتاب کودکی در فلسطین
معرفی کتاب کودکی در فلسطین
کتاب الکترونیکی «کودکی در فلسطین (کاریکاتورهای ناجی العلی)» مجموعهای از آثار کاریکاتوریست برجسته فلسطینی، «ناجی العلی» است که با مقدمهای از «جو ساکو» و ترجمه «فرزین باباعلی» توسط نشر رامتیر منتشر شده است. این کتاب با گردآوری کاریکاتورهای سیاسی و اجتماعی العلی، تصویری از زندگی، مقاومت و رنج مردم فلسطین را در بستر تاریخ معاصر خاورمیانه ارائه میدهد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کودکی در فلسطین
این کتاب مجموعهای از کاریکاتورهای سیاسی و اجتماعی «ناجی العلی» را گردآوری کرده که هر یک بازتابی از وقایع و تحولات فلسطین و جهان عرب در دهههای پایانی قرن بیستم است. مقدمه «جو ساکو» و یادداشتهای مترجم، زمینه تاریخی و هنری آثار را برای مخاطب روشن میکند. کتاب به زندگی شخصی و هنری العلی، مهاجرت او از روستای الشجره تا اردوگاه عینالحلوه و سپس فعالیتهایش در کویت و لبنان میپردازد. شخصیت نمادین «حنظله» که در بسیاری از کاریکاتورها حضور دارد، به عنوان صدای وجدان و مقاومت مردم فلسطین معرفی میشود. کتاب در چند فصل، موضوعاتی چون آوارگی، مقاومت، نقد رهبران عرب، نقش نفت و دخالت قدرتهای جهانی را از نگاه طنز تلخ و انتقادی العلی بررسی میکند. هر فصل با مقدمهای کوتاه و توضیحاتی درباره زمینه تاریخی کارتونها همراه است تا مخاطب بهتر بتواند پیام و فضای هر اثر را درک کند. این مجموعه نه فقط یک روایت تصویری از تاریخ فلسطین، بلکه سندی از مبارزه هنری و اجتماعی یک ملت است.
چرا باید کتاب کودکی در فلسطین را خواند؟
«کودکی در فلسطین» فرصتی است برای مواجهه با تاریخ و سیاست خاورمیانه از زاویهای متفاوت؛ یعنی از دریچه هنر کاریکاتور. آثار «ناجی العلی» با زبانی تصویری و نمادین، پیچیدگیها و دردهای مردم فلسطین را به تصویر میکشند و در عین حال نقدی بیپرده بر ساختارهای قدرت، فساد و بیعدالتی در جهان عرب و فراتر از آن دارند. این کتاب نه تنها برای علاقهمندان به هنر و کاریکاتور، بلکه برای کسانی که دغدغه تاریخ معاصر، سیاست و مقاومت دارند، دریچهای تازه به فهم مسائل فلسطین و منطقه باز میکند. مطالعه این مجموعه، مخاطب را با روایتهایی روبهرو میکند که کمتر در رسانههای رسمی دیده میشوند و به درک عمیقتری از ریشههای بحران و امید در خاورمیانه میانجامد.
خواندن کتاب کودکی در فلسطین را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ معاصر خاورمیانه، فعالان حوزه حقوق بشر، پژوهشگران مطالعات فلسطین، هنرمندان و دوستداران کاریکاتورهای سیاسی و اجتماعی و همچنین کسانی که به دنبال فهم عمیقتر از ریشههای بحران فلسطین و مقاومت فرهنگی هستند، مناسب است.
فهرست کتاب کودکی در فلسطین
- مقدمه جو ساکو: معرفی زندگی و آثار «ناجی العلی» و اهمیت کاریکاتورهای او در تاریخ معاصر فلسطین و جهان عرب.- فصل اول: کودکی در فلسطین؛ روایت آوارگی، خاطرات کودکی و شکلگیری شخصیت «حنظله» به عنوان نماد مقاومت.- فصل دوم: سیاست و فرهنگ؛ بررسی تأثیر سیاستهای استعماری، نقش رهبران عرب و نقد ساختارهای قدرت در منطقه.- فصل سوم: نفت و سلطه آمریکا؛ تحلیل نقش نفت در تحولات سیاسی و اقتصادی خاورمیانه و دخالت قدرتهای جهانی.- فصل چهارم: روند صلح؛ بازنمایی تلاشهای ناکام برای صلح، انتقاد از سازشکاری رهبران عرب و پیامدهای آن برای مردم فلسطین.- فصل پنجم: مقاومت؛ نمایش اشکال مختلف مقاومت فلسطینیان، نقش زنان و کودکان و اهمیت فرهنگ بصری در مبارزه ملی.هر فصل با مقدمهای کوتاه و توضیحاتی درباره زمینه تاریخی و اجتماعی کارتونها همراه است تا مخاطب بتواند پیام هر اثر را بهتر درک کند.
بخشی از کتاب کودکی در فلسطین
«من خود را مدیون ناجی العلی میدانم. کاریکاتوریست برجستٌ فلسطینی که چند سال پیش از آنکه برای نخستینبار نام او به گوشم بخورد، در لندن ترور شده بود. هنگامی که نخستینبار در اوایل دهة ۸۰ باهدف جمعآوری مطلب برای انجام طرحی که قرار بود به مجموعه کاریکاتوری به نام «فلسطین» منتهی شود، به سرزمینهای اشغالی سفر کردم، تمایلی نداشتم که به میزبانان فلسطینیام بگویم قصد دارم داستانهایشان را در غالب کاریکاتور به تصویر درآورم. آیا امکان داشت فکر کنند میخواهم ظلمی را که بر آنها رفته است بیاهمیت جلوه دهم؟ البته نگرانیام بیمورد بود. اغلب اوقات هنگامیکه شیوء کارم را توضیح میدادم، لبخندی حاکی از درک و پذیرش این موضوع بر لبانشان نقش میبست. البته! ما هم کاریکاتوریست خودمان را داشتیم! ناجی العلی! و کم کم، با مشاهده چنین واکنشهایی، دریافتم که مسیرم پیشتر توسط این مرد، العلی، هموار شده است. از او با احترامی عمیق و در حد ستایش، یاد میشد. میگفتند: «او همه را نقد میکرد؛ اسرائیلیها، سازمان آزادیبخش فلسطین و رژیمهای عربی. هیچ کس نمیداند چه کسی او را کشته است. هرکسی دلیلی برای کشتنش داشت.»