کتاب قصه های صبحی (جلد دوم) فضل‌الله مهتدی صبحی + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

معرفی کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

معرفی کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

کتاب الکترونیکی «قصه‌های صبحی (جلد دوم)» به قلم فضل‌اللّه مهتدی (صبحی) و به کوشش لیما صالح رامسری گردآوری شده است و توسط نشر معین منتشر شده. این مجموعه در دو جلد، افسانه‌ها و قصه‌های کهن ایرانی و برخی ملل دیگر را برای کودکان و نوجوانان بازگو می‌کند. داستان‌ها با زبانی روایت‌محور و سرشار از عناصر فرهنگ عامه، مخاطب را با دنیای افسانه‌ها و حکمت‌های مردمی آشنا می‌سازد. نسخه الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

«قصه‌های صبحی (جلد دوم)» بخشی از مجموعه‌ای است که فضل‌اللّه مهتدی، مشهور به صبحی، طی سال‌ها گردآوری و روایت کرده است. این کتاب در دوره‌ای نوشته شده که برنامه‌های رادیویی کودکان در ایران تازه شکل گرفته بود و صبحی با روایت قصه‌ها، نقش مهمی در فرهنگ‌سازی و آموزش غیرمستقیم کودکان ایفا کرد. او با جمع‌آوری افسانه‌ها از سراسر ایران و حتی مقایسه آن‌ها با افسانه‌های ملل دیگر، به پیوندهای فرهنگی و ریشه‌های مشترک اسطوره‌ها و قصه‌ها اشاره می‌کند. این جلد، علاوه بر افسانه‌های ایرانی، نمونه‌هایی از افسانه‌های مجارستانی و ارمنی را نیز در خود جای داده و با مقدمه‌هایی درباره اهمیت قصه‌گویی و آموزش کودکان همراه است. روایت‌ها اغلب با پند و اندرز و نکته‌های تربیتی همراه‌اند و بازتابی از باورها، آرزوها و دغدغه‌های مردم در دوره‌های مختلف تاریخی به شمار می‌آیند.

خلاصه کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

هشدار: این پاراگراف بخش‌هایی از داستان را فاش می‌کند!در این جلد از «قصه‌های صبحی»، مجموعه‌ای از افسانه‌ها و قصه‌های عامیانه ایرانی و برخی ملل دیگر روایت می‌شود. داستان‌ها اغلب با فرمول «یکی بود، یکی نبود» آغاز می‌شوند و شخصیت‌هایی مانند پادشاهان، شاهزاده‌ها، حیوانات سخنگو، جادوگران و آدم‌های ساده‌دل در آن‌ها حضور دارند. بسیاری از قصه‌ها بر محور هوش، تدبیر، مهربانی یا شجاعت شخصیت‌ها می‌چرخد و گاه با طنز و شوخی همراه است. برای نمونه، در افسانه «ای وای»، پسری با کمک موجودی جادویی، مهارت‌هایی فرا می‌گیرد و با تغییر شکل دادن، از موقعیت‌های دشوار عبور می‌کند. در داستان‌هایی مانند «کوسه» یا «اوخی»، شاگردان جادوگری با تظاهر به نادانی از خطر مرگ می‌گریزند و در نهایت با هوشمندی و کمک دیگران، به زندگی بازمی‌گردند. برخی قصه‌ها نیز به حیوانات اختصاص دارد؛ مانند «کاسور» و «گربه‌ی گربه‌زاده» که با طنز، ترس بی‌دلیل جانوران از یکدیگر را به تصویر می‌کشد. در کنار این‌ها، روایت‌هایی از جوانمردی، فقر و ثروت، و تلاش برای رسیدن به خوشبختی نیز دیده می‌شود. داستان‌ها اغلب با پایانی خوش و آموزنده همراه‌اند و هرکدام گوشه‌ای از فرهنگ و ذهنیت مردم را بازتاب می‌دهند.

چرا باید کتاب قصه های صبحی (جلد دوم) را خواند؟

این کتاب مجموعه‌ای از افسانه‌ها و قصه‌های عامیانه است که نه تنها سرگرم‌کننده‌اند، بلکه لایه‌هایی از فرهنگ، باورها و ارزش‌های ایرانی را در خود دارند. خواندن این اثر فرصتی برای آشنایی با روایت‌های شفاهی و حکمت‌های مردمی است که نسل‌ها سینه‌به‌سینه منتقل شده‌اند. همچنین، مقایسه افسانه‌های ایرانی با نمونه‌های مشابه در فرهنگ‌های دیگر، نگاه تازه‌ای به اشتراکات و تفاوت‌های فرهنگی ارائه می‌دهد و ذهن مخاطب را نسبت به ریشه‌های مشترک داستان‌ها باز می‌کند.

خواندن کتاب قصه های صبحی (جلد دوم) را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

این کتاب برای نوجوانان، علاقه‌مندان به ادبیات عامه، پژوهشگران فرهنگ و فولکلور، و کسانی که به دنبال قصه‌های آموزنده و سرگرم‌کننده هستند مناسب است. همچنین والدین و مربیانی که می‌خواهند کودکان را با قصه‌های کهن و ارزش‌های اخلاقی آشنا کنند، می‌توانند از این مجموعه بهره ببرند.

فهرست کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

- بخش ششم: افسانه‌های باستانی روایت‌هایی از افسانه‌های کهن ایرانی و مقایسه با افسانه‌های مجارستانی، با تاکید بر ریشه‌های مشترک فرهنگی و آیینی.- بخش هشتم: دژ هوش‌ربا داستان‌هایی درباره دژهای جادویی و شخصیت‌هایی که با هوش و تدبیر از چالش‌ها عبور می‌کنند.- بخش نهم: دیوان بلخ افسانه‌هایی با محوریت دیوان و موجودات فراطبیعی، همراه با روایت‌هایی از جوانمردان و پهلوانان.- بخش دهم: افسانه‌های بوعلی سینا قصه‌هایی که شخصیت بوعلی سینا در آن‌ها حضور دارد و با مسائل عجیب و معماگونه روبه‌رو می‌شود.- دفتر جهان‌نما مجموعه‌ای از افسانه‌های جانوری و حکایات کوتاه با پیام‌های اخلاقی و طنزآمیز.

بخشی از کتاب قصه های صبحی (جلد دوم)

«فرزندان گرامی و دوستان با جان برابر من! چهارده سال پیش در آغاز راه‌اندازی رادیو. برنامه‌ی کودکان به من واگذار شد و از آن روز به داستان‌سرایی پرداختم و در میان افسانه‌ها آن چه به درد شما می‌خورد گوشزد می‌کردم و هفته‌ای یکی دو بار با شما سخن می‌گفتم. در روزهای نخست دلواپس بودم که پس از این که این چند افسانه‌ای را که از روزگار کودکی به یاد دارم گفتم. دیگر چه خواهم گفت از خود چیزی خواهم ساخت یا این که آن‌ها را بازگو خواهم کرد؟ در این اندیشه بودم که چند تن از فرزندانم داستان‌هایی که از پیران خانواده شنیده بودند برایم فرستادند. این کار سررشته‌ای به دست من داد تا از همه بخواهم: از آن‌هایی که سینه به سینه افسانه‌ها را نگه داشته‌اند. آن جه را که می‌دانند و می‌شنوند بی کم و کاست برایم بفرستند. این کار به خوبی انجام شد و در هر هفته زیاده از پنجاه افسانه از گوشه و کنار کشور به دستم رسید و در روزگاری اندک از این راه سرمایه‌ای بزرگ اندوختم و هنوز هم فرزندان من دنباله‌ی کار خود را رها نکرده هر چه از پیران کهن می‌شنوند برایم می‌فرستند و مرا سپاسگزار خود می‌کنند. رفته رفته من در این کار به چیزهایی برخوردم که شگفتی مرا فراهم کرد و دری از دانش و ادب به رویم گشود.»