کتاب قله های وجدان
معرفی کتاب قله های وجدان
کتاب قله های وجدان نوشتۀ «محبوبه شهری»، «مریم ذکریایی»، «ملیحه نیکبخت» و «تینا محمدحسینی» است که با همکاری مؤسسۀ تاریخ شفاهی روایت و انتشارات مرکز پژوهشی و آموزشی کوثر گردآوری شده است. این کتاب، مجموعهای از خاطرات و روایتهای کادر درمان و جهادگران مردمی در دوران همهگیری کرونا در ایران را در قالب یک جلد خلاصهشده از مجموعۀ چهارجلدی پیشین ارائه داده است. نسخۀ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب قله های وجدان
کتاب «قلههای وجدان» روایتی مستند از روزهای سخت و پراضطراب شیوع ویروس کرونا در ایران است. این کتاب در دورهای نوشته شده که جامعه با بحرانی بیسابقه روبهرو بود و بسیاری از ارزشها و روابط انسانی در معرض آزمون قرار گرفت. خاطرات گردآوریشده در این مجموعه، از دل بیمارستانها، غسالخانهها، محلههای محروم و گروههای جهادی بیرون آمدهاند و تصویری از تلاش، ایثار و همدلی مردمی را به نمایش میگذارند که در خط مقدم مقابله با بیماری قرار داشتند. کتاب با نگاهی به نقش کادر درمان، گروههای مردمی و جهادگران استان تهران تلاش میکند روایتهایی را ثبت کند که ممکن است در هیاهوی روزمرگی فراموش شوند. این اثر، حاصل همکاری جمعی از نویسندگان و پژوهشگران است که با مصاحبه و گردآوری خاطرات، بخشی از تاریخ شفاهی این دوران را مستند کردهاند. «قلههای وجدان» نهتنها به ثبت وقایع میپردازد، بلکه به دغدغههای اجتماعی، فرهنگی و انسانی آن روزها نیز توجه دارد و تلاش میکند صدای کسانی باشد که در سایۀ بحران نقشآفرین بودند.
خلاصه کتاب قله های وجدان
این کتاب مجموعهای از خاطرات واقعی کادر درمان، جهادگران و مردم عادی در دوران همهگیری کرونا است که هرکدام از زاویهای متفاوت به تجربههای تلخوشیرین آن روزها میپردازند. روایتها از بیمارستانهای شلوغ و بخشهای مراقبت ویژه آغاز میشوند؛ جایی که پرستاران و پزشکان با کمبود امکانات، اضطراب بیماران و فشارهای روحی و جسمی دستوپنجه نرم میکنند. در کنار آن، گروههای جهادی و مردمی به تصویر کشیده میشوند که با دوخت ماسک، ضدعفونی معابر، کمک به خانوادههای محروم و حتی غسل و تدفین اموات کرونایی، نقش مهمی در مدیریت بحران ایفا کردند. خاطراتی از بیماران، خانوادهها و حتی کودکان روایت میشود که هرکدام با چالشهای خاص خود روبهرو بودند؛ از ترس و ناامیدی تا امید و شکرگزاری. کتاب به موضوعاتی مانند محرومیت، فقر، بیمهری، شایعهپراکنی و حتی زخمزبانها و قضاوتهای اجتماعی نیز میپردازد. در میان این روایتها، لحظاتی از همدلی، محبت مردم، دعا و معنویت و حتی طنز و شوخیهای تلخ نیز دیده میشود. «قلههای وجدان» تصویری چندلایه از جامعهای ارائه میدهد که در مواجهه با بحرانی بزرگ، هم ضعفها و هم نقاط قوت خود را آشکار کرد.
چرا باید کتاب قله های وجدان را خواند؟
این کتاب فرصتی فراهم میکند تا از نزدیک با تجربههای زیستۀ کادر درمان و جهادگران مردمی در دوران کرونا آشنا شویم. روایتهای کتاب، ابعاد انسانی بحران را به تصویر میکشند و نشان میدهند که چگونه همدلی، ایثار و مسئولیتپذیری میتواند در سختترین شرایط، امید و انگیزه را زنده نگه دارد. خواندن این اثر، دریچهای به فهم بهتر واقعیتهای اجتماعی و فرهنگی دوران کرونا باز میکند و مخاطب را با چالشها، دغدغهها و ارزشهای انسانی آن روزها روبهرو میسازد.
خواندن کتاب قله های وجدان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
مطالعۀ این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ شفاهی، پژوهشگران حوزۀ سلامت، فعالان اجتماعی و هرکسی که دغدغۀ شناخت تجربههای جمعی و فردی در بحرانهای اجتماعی را دارد، مفید است؛ همچنین برای دانشجویان رشتههای پزشکی، پرستاری، مددکاری اجتماعی و مطالعات فرهنگی، منبعی ارزشمند از روایتهای میدانی و انسانی به شمار میآید.
بخشی از کتاب قله های وجدان
«از ماشین پیاده شدیم. من سمت راست کوچه رفتم و همکارم سمت چپ. از اولین خانه شروع کردیم. درب آهنی کوچک قرمز رنگ. با خودکارم کوبیدم روی در. پسربچه دوازدهسیزده سالهای که پیراهن و شلوار محلی خاکی رنگی تنش بود، در را باز کرد. «سلام عموجان. اگه بزرگتر توی خونه هست، بگو بیاد دم در.» پسرک دمپایی نپوشیده بود. نگاهی به پاهای لخت و خاکیاش کرد و گفت: «آقا مادرم مریضه. نمیتونه بیاد دم در.» یک بسته ماسک از کیفم درآوردم و به دستش دادم: «این ماسکها رو بده هرکس توی خونه هست بزنه. من پرستارم؛ برای شناسایی مریضهای کرونایی اومدم.» دوید داخل خانه.»