کتاب ابوالحسن خرقانی
معرفی کتاب ابوالحسن خرقانی
کتاب «ابوالحسن خرقانی» نوشتۀ محمودرضا اسفندیار است و انتشارات دفتر پژوهشهای فرهنگی آن را منتشر کرده است. این کتاب سرگذشتنامۀ ابوالحسن خرقانی است.
درباره کتاب ابوالحسن خرقانی
کتاب ابوالحسن خرقانی سفری است به اعماق زندگی و اندیشههای یکی از برجستهترین عارفان تاریخ ایران و اسلام. این اثر، با نگاهی جامع و درعینحال دلنشین، زندگی و زمانۀ خرقانی را در چارچوب تاریخی و فرهنگی زمان خودش به تصویر میکشد. کتاب از دوران کودکی و محیط ساده و بیآلایشی که او در آن رشد یافت آغاز میکند و ما را با مسیری آشنا میسازد که این روستازادهٔ خرقان را به قلههای عرفان و معنویت رساند.
محمودرضا اسفندیار بادقت و ظرافت، به ارتباطات و تأثیرات خرقانی بر همعصرانش و جایگاه او در مکتب خراسان میپردازد. این کتاب نهتنها زندگی روزمرهٔ او، بلکه دغدغههای روحانی، دیدگاههای معنوی و تلاش او برای ترویج عشق و شفقت را بازگو میکند. سخنان ناب و آموزههای او که سرشار از عشق به خدا و محبت به خلق است، در بخشهایی از کتاب ابوالحسن خرقانی با ذکر نمونههایی تأثیرگذار به خواننده ارائه میشود و نشان میدهد چگونه این کلمات همچنان بعد از گذشت هزار سال، زنده و الهامبخش هستند.
یکی از نقاط برجستۀ کتاب ابوالحسن خرقانی، توجه به تأثیر ماندگار خرقانی بر آیندگان است. نویسنده با بررسی ارتباط او با چهرههای مهم عرفان، از جمله ابوسعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری و اشاره به نفوذ اندیشههای او در نسلهای بعدی، اهمیت او را در گسترش تصوف و معنویت اسلامی - ایرانی بهخوبی نشان میدهد. افزون بر این، کتاب ابوالحسن خرقانی به تلاشهای او برای پیونددادن زندگی روزمره با ارزشهای معنوی میپردازد و نمایی ملموس از عرفانی ارائه میدهد که در آن، کار و کوشش و اخلاص با هم پیوند خوردهاند.
در کتاب ابوالحسن خرقانی، زندگی او همچون آیینهای پیش روی خواننده قرار میگیرد که در آن، انسانیت، آزادگی و عشق به حقیقت درخشان است. کتاب نهتنها داستان زندگی او، بلکه گواهی است بر تأثیر ژرفی که این عارف وارسته بر فرهنگ و اندیشه معنوی ایران داشته است، تأثیری که همچنان در زمان ما نیز احساس میشود.
خواندن کتاب ابوالحسن خرقانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران زندگینامۀ بزرگان و عارفان ایران و اسلام پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب ابوالحسن خرقانی
« ابوالحســن خرقانــى، عارف بزرگ اواخر قرن چهــارم و اوایل قرن پنجم، چون خورشــید در آســمان فرهنگ معنوى ایرانى ـ اسلامى میدرخشد. او در روســتاى خرقان که امروزه از توابع بســطام (اطراف شاهرود) به شمار میرود، به دنیا آمد. ظاهراً جز یکبار که به آمل سفر کرد، دیگر از خرقان خارج نشد. ســفر او به آمل براى دیدار عارف بــزرگ، ابوالعباس قصاب آملى بود؛ بنابراین خرقانى را باید جانشــین و میراثدار آملى دانســت. ابوالحســن در خرقان به کشــاورزى و دامدارى مشغول بود و همواره مریدان خود را به کار و کوشش و استفاده از دســترنج خود تشویق میکرد.»