کتاب معرفت شناسی پلانتینگا
معرفی کتاب معرفت شناسی پلانتینگا
کتاب معرفتشناسی پلانتینگا نوشتۀ فهیمه خوشنویسان در انتشارات یافته به چاپ رسیده است.
درباره کتاب معرفت شناسی پلانتینگا
کتاب معرفتشناسی پلانتینگا توضیحی در نسبت ایمانگرایی با نظریۀ حس الوهی بر مبنای نظرات آلوین پلانتینگا است. پلانتینگا، بنیانگذار و از مهمترین طرفداران معرفتشناسی موسوم به اصلاحشده است که با آثار و مقالات متعدد خود نقش مؤثری در بسط و ترویج این نظریه داشته است. معرفتشناسی اصلاحشده مکتبی نوظهور در عرصۀ معرفتشناسی دینی معاصر و عقلانیت باور دینی است. این رویکرد در مقابل الهیات طبیعی، تفسیری دیگر از عقلانیت عرضه میکند و آن بینیازی باور دینی از استدلال و برهان است. به اعتقاد پلانتینگا نام اصلاحشده فقط برای وابستگی برخی از بنیانگذاران و طرفداران آن به سنت کلیسای اصلاحشده (کلیسای کالونی) به آن داده شده است.
مدعای اصلی معرفتشناسی اصلاحشده این است که ایمان به خداوند، حتی اگر بدون برهان و استدلال حاصل شود، موجه، پذیرفتنی، معقول و مجاز است. نقش مهم پلانتینگا در گسترش معرفتشناسی اصلاحشده و ایجاد نقطۀ عطف در روند مباحث مربوط به توجیه و معقولیت باور دینی مورد اذعان است.
نویسندۀ این کتاب میگوید پلانتینگا رویکرد برونگرایانه و اعتمادگرایانه دارد. وی در سازوکار رسیدن به معرفتشناسی عام خود ابتدا از عملکرد قوای صحیح معرفتی و معرفت تضمینشده سخن میگوید و سپس با این مبانی وارد معرفتشناسی دینی میشود. پلانتینگا در معرفتشناسی دینی رویکرد فضلیتمحوری دارد. فضیلتمندی باورهای ناشی از حس الوهی، بهخاطر پایه و یقینی بودن این قوه است. به اعتقاد او، استدلال براساس پایه بودن باورهای دینی ما را به ایمانگرایی رهنمون میکند. او از پایه بودن باورهای حاصل از حس الوهی، معرفت طبیعی خداوند را نتیجه میگیرد. این شناخت، طبیعی، غیرعقلانی، موثق و تضمینشده است. پلانتینگا در تجربۀ دینی نیز ایمانگرایانه عمل کرده است؛ زیرا باورهای دینی حاصل از تجربۀ دینی را باورهایی پایه و خطاناپذیر میداند؛ بنابراین اعتقاد به خداوند هم به نحو پایه و بدون استدلال پذیرفته میشود.
در کتاب معرفتشناسی پلانتینگا دربارۀ این نظریه بیشتر میخوانید.
خواندن کتاب معرفت شناسی پلانتینگا را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران کتابهای نظریات و مکاتب فلسفی پیشنهاد میکنیم.
حجم
۱٫۵ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۲۲۰ صفحه
حجم
۱٫۵ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۲۲۰ صفحه