کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟
احساس بیارزشی و درماندگی، ثمره زندگی در کنار افراد خودشیفته
معرفی کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟
کتاب رفتنیام یا ماندنی؟ (Gitmeli miyim kalmali miyim) نوشته هاکان منگوچ و ترجمه فائزه پورعلی روایتی داستانمحور دربارهی روابط فرساینده با افراد خودشیفته و پیامدهای روانی آن است. انتشارات نسل نواندیش این کتاب را منتشر کرده است. نویسنده با ترکیب داستان چند شخصیت مثل آلینا و اَرتان با بخشهای تحلیلی خود به احساس بیارزشی، نیاز افراطی به تأیید، کمالگرایی و تأثیر دنیای دیجیتال بر هویت آدمی پرداخته است. کتاب حاضر بین روایت و ارزیابی وضعیتهای روانشناختی در رفتوآمد است و تلاش کرده است نشان بدهد زندگی کنار افراد خودشیفته چطور میتواند اعتمادبهنفس و احساس ارزشمندی را فرسوده کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟ اثر هاکان منگوچ
کتاب رفتنیام یا ماندنی؟ با محوریت دو خط اصلی پیش میرود؛ داستان و تحلیل. هاکان منگوچ ابتدا زندگی شخصیتهایی مثل آلینا، خوانندهی جوانِ شیفتهی شهرت دیجیتال و اَرتان، مدیر هتلِ بزرگشده در خانوادهای کمالگرا و متکبر را روایت میکند و سپس در بخشهایی با عنوان «ارزیابی وضعیت» و «شناخت یک نارسیست» رفتار آنها را از زاویهی روانشناختی بررسی کرده است. دنیای شبکههای اجتماعی، یوتیوب، شهرت سریع و لایکگرفتن در این اثر بستری برای شکلگیری و تشدید خودشیفتگی و احساس بیارزشی معرفی شده است.
هاکان منگوچ نشان داده است که چگونه آلینا با تکیه بر فانتزیِ ستارهشدن و تأیید پدر کاریزماتیکش از واقعیت فاصله میگیرد و زیر فشار تحقیرهای مادر و خواهر و شکستهای حرفهای، احساس درماندگی عمیقی را تجربه میکند. کتاب رفتنیام یا ماندنی؟ در کنار داستان آلینا به خانوادهی اَرتان و مادر کمالگرای او، آیهانخانم، میپردازد و نشان میدهد کمالگرایی افراطی چگونه به کنترلگری، ترس از اشتباه، فشار دائمی و تربیت فرزندانی با ایگوی متورم و همدلی اندک منجر میشود.
نویسنده در فصلها و بخشهای تحلیلی، مفاهیمی مثل نارسیسیسم، نیاز به تأیید، بیگانگی از خود، اثرات دنیای دیجیتال و تفاوت تلاش برای بهترینبودن با کمالگرایی فلجکننده را توضیح داده است. هاکان منگوچ در کتاب رفتنیام یا ماندنی؟ بارها تأکید کرده است که همهی انسانها درجاتی از خودشیفتگی را دارند. او پیشنهاد میکند خوانندهی این کتاب، بهجای برچسبزدن، به الگوهای رفتاری و ریشههای تروما و نقش خانواده و جامعه در شکلگیری احساس بیارزشی و وابستگی به تأیید بیرونی توجه کند.
عنوان فرعی رفتنی ام یا ماندنی؟ عبارت است از: احساس بیارزشی و درماندگی، ثمرهی زندگی در کنار افراد خودشیفته.
خلاصه کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟
کتاب با اشاره به داستان آلینا، خوانندهی جوانی که زندگیاش حول یوتیوب و لایک و شهرت میچرخد و اَرتان، مدیر هتلی که در خانوادهای کمالگرا و متنفذ بزرگ شده است، به سازوکار روابط خودشیفتهمحور نزدیک میشود. آلینا میان تحقیرهای مادر و خواهر، غیبت طولانی پدر کاریزماتیک و رؤیای ستارهشدن، هویتی بر پایهی تأیید دیگران ساخته است. او هر انتقاد را تهدیدی برای ارزشمندی خود میبیند. کتاب در بخشهای تحلیلی، داستان این شخصیتها را به مفاهیمی مثل نارسیسیسم، نیاز به تأیید، بیگانگی از خود، کمالگرایی و اثر شبکههای اجتماعی پیوند میدهد. نویسنده نشان داده است که زندگی کنار افراد خودشیفته چگونه احساس بیارزشی، سردرگمی و فرسودگی روانی ایجاد میکند. او توضیح میدهد که شناخت این الگوها، پذیرش نقصپذیری و بازگشت به خوددوستی میتواند نقطهی آغاز رهایی از این چرخه باشد.
چرا باید کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟ را بخوانیم؟
کتاب رفتنیام یا ماندنی؟ تصویری از روابط با افراد خودشیفته، خانوادههای کمالگرا و فشار دنیای دیجیتال بر هویت ارائه کرده است. خوانندهی این کتاب با خواندن جزئیات زندگی آلینا و اَرتان، نشانههای نارسیسیسم، نیاز افراطی به تأیید و کمالگرایی را در رفتار روزمره بهتر تشخیص میدهد. مخاطب در بخشهای تحلیلی با راههای واقعبینانهتری برای مواجهه با این الگوها آشنا میشود.
خواندن کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟ را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که در روابط عاطفی یا خانوادگی با افراد خودشیفته درگیرند، احساس بیارزشی و وابستگی به تأیید دیگران را تجربه میکنند یا بهدنبال درک عمیقتر تأثیر شبکههای اجتماعی و کمالگرایی بر روان خود هستند.
درباره هاکان منگوچ
هاکان منگوچ (Hakan Mengüç)، نویسنده و نوازندهای ترکزبان، در آثار خود به مفاهیمی چون عرفان، زندگی و شیوهی زیستن میپردازد. تماشای ویدیوهای سخنرانی او معمولاً حس آرامش و غرقگی را به مخاطب منتقل میکند. دوران کودکی هاکان در شهر نسبتاً کوچک بورسا سپری شد، اما پس از مدتی به استانبول مهاجرت کرد. از همان سالهای کودکی به نواختن سازهایی مانند پیانو و نی علاقه داشت و در آغاز نوجوانی نیز به مطالعهی کتابهای معنوی موجود در کتابخانهی خانه روی آورد.
گفته شده است که آثار این نویسنده شباهت زیادی به نوشتههای پائولو کوئیلو دارد. هاکان منگوچ تلاش میکند مفاهیمی را که به آنها باور دارد، به زبانهای مختلف ازجمله ترکی، انگلیسی و فارسی منتشر کند. همچنین در بسیاری از شبکههای اجتماعی با محتوایی آرامشبخش و معنوی حضور فعالی دارد. او در کتاب «هیچ ملاقاتی تصادفی نیست» با زبانی ساده و روایتی داستانمحور سفر هفتروزهی یک عارف صوفیمسلک و دختری جوان را روایت میکند که بدون هیچ توشهای راهی سفری دور میشوند. آنها در طول این مسیر تجربههایی به دست میآورند که ارزششان فراتر از هر دارایی مادی است و درک عمیقتری از جهان و زبان آن پیدا میکنند.
کتاب «دلت که پاک باشد» به قلم او بیشتر روایت سفر پژوهشی او به آفریقاست و حالوهوایی شبیه سفرنامه دارد؛ جایی که تجربههای او از همنشینی با صوفیان آفریقا بازگو میشود. منگوچ در کتاب «من نی هستم» خواننده را به سفری درونی میبرد و از خلال ساز نی، شباهتهای آن با وجود و آفرینش انسان را بررسی میکند. کتاب «۲۱ قانون مولانا» نیز اثری است که در آن هاکان منگوچ با نگاهی دقیق به پرسشهای بنیادین دربارهی اندیشههای مولانا میپردازد و پاسخهایی متناسب با جهان امروز را جستوجو میکند. کتابهای «رفتنیام یا ماندنی؟» (Gitmeli miyim kalmali miyim) و «دلت که پاک باشد، داستانت پایان خوشی خواهد داشت» از دیگر آثار این نویسنده است.
جوایز و افتخارات نویسنده
هاکان منگوچ در طول فعالیت حرفهای خود افتخارات متعددی کسب کرده است. او در سال ۲۰۰۸ جایزهی سخنرانی پیشرو در جمع (Üst Düzey Danışmanlık – Topluluk Önünde Konuşma Ödülü) را دریافت کرد. در سال ۲۰۱۱ از سوی انجمن مهندسی صنایع عنوان محبوبترین جلسه را به دست آورد. در سال ۲۰۱۲ در نمایشگاه بینالمللی شرق مارمارا بهعنوان جوان موفق سال انتخاب شد. همچنین در سال ۲۰۱۵ دانشگاه بوزوک او را بهترین نویسنده و محبوبترین سخنران معرفی کرد. در سال ۲۰۱۶ نیز دانشگاه Erciyes منگوچ را مؤثرترین و موفقترین سخنران سال شناخت و همان سال بهعنوان سخنران افتتاحیهی سال تحصیلی در دانشگاه مرسین برگزیده شد.
چه نسخههای دیگری از کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟ منتشر شده است؟
این کتاب با عنوان در کنار خود شیفتهها: (رفتنیام یا ماندنی) با ترجمهی شهرزاد صدر توسط نشر گویا و در سال ۱۴۰۲ منتشر شده است.
بخشی از کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟
«آقا کرم گفت: «خانم آلینا، هنوز به هتل نیامدهاید؟ تا شروع برنامه فقط یک ساعت مانده است. نکند حاضر خواهید شد و بعد اینجا خواهید آمد؟»
آلینا گفت: «نه، بیرون از آنجا حاضر نخواهم شد.»
«اگر قرار است اینجا آماده شوید که تا زمان شروع برنامه حاضر نمیشوید. شنیون موهایتان، آرایشتان، لباس... وقتی برای اینها نمانده است.»
«امروز کسی دنبال من نیامد. من هم فکر کردم برنامهٔ امشب لغو شده است.»
«اما نوازندگان همه آمدهاند. دارند صدا را تست میکنند.»
«پس امشب آنها اجرا کنند. موسیقی بیکلام همراه با غذا. من نمیآیم. خودرویی دنبال من نفرستادهاند.»
متوجه شده بود که اعصاب آقا کرم دارد خرد میشود و از این حالت او پنهانی لذت میبرد.
با صدایی بانزاکت اما تهدیدگونه گفت: «آلیناخانم، ببینید یک ساعت بعد باید در صحنه باشید. هر کجا میخواهید حاضر شوید، فرقی نمیکند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب رفتنی ام یا ماندنی؟ و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | رفتنی ام یا ماندنی؟ |
| عنوان دیگر | احساس بیارزشی و درماندگی، ثمره زندگی در کنار افراد خودشیفته |