کتاب این رستخیز عام؛ جلد چهارم (مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام))
معرفی کتاب این رستخیز عام؛ جلد چهارم (مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام))
کتاب این رستخیز عام؛ جلد چهارم (مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام)) نوشتهٔ غلامعلی نادعلیزاده و ویراستهٔ مسلم نادعلیزاده است و انتشارات خیمه آن را منتشر کرده است. این مجموعه ۱۰ جلد دارد و جلد چهارم آن دربارهٔ مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام) است.
درباره کتاب این رستخیز عام؛ جلد چهارم (مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام))
«این رستخیز عام» حاصل اصلاح و بازآفرینی غلامعلی نادعلیزاده (نادی دامغانی) (-۱۳۲۰)، تعزیهخوان معاصر ایرانی است. جلد چهارم این مجموعه اختصاص به «مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام)» دارد.
شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام)، صورت اصلاحشدهٔ مجلس شهادت قاسم بن الحسن (علیهالسلام) است. نمایش عروسی قاسم و مسائل پیرامونی آن در نسخههای قدیم، همواره مورد اشکال برخی منتقدان و صاحبنظران بوده است.
پس از شهادت قاسم و احمد، امام به میدان میرود و آنگاه که پس از نبردی جانکاه، از شدت خستگی و زخمهای فراوان در گودال قتلگاه به زمین میافتد، عبدالله بن الحسن (علیهالسلام) از خیمهها میگریزد و شتابان خود را به عموی عزیز میرساند و به دست اشقیا در آغوش وی به شهادت میرسد.
تجربهٔ دهها سال تعزیهخوانی و مطالعات در مورد این هنر اصیل، غلامعلی نادعلیزاده را به غور و تفحص و تأمل در متون تعزیههای گذشتگان وادار کرد. با بررسی اشعار و تطبیق نسخ تعزیه و توجه به اختلافات موجود در متون، به این نتیجه رسید که برخی افراد کماطلاع یا کمسواد، اشعار تعزیهها را تغییر داده و ابیات ضعیفی بر آنها افزودهاند که مقبول و مطلوب مخاطب روزگار ما و آیندگان فرهیخته نیست. لذا با درنظرگرفتن اصل امانتداری و احترام به شعرا و استادان گذشته، بر آن شد که متون مجالس ماضی را از لحاظ نواقص شعری و ساختار و بافت داستان براساس اخبار صحیح، تنظیم و اصلاحات لازم را در آنها اعمال کند. بهطوریکه روند داستان و اشعار تعزیه از کلمات رکیک، سست، دروغ، وهن، هتک و غیره پاکسازی شود و مطالب مناسب و منطقی جایگزین شود تا حد امکان رضایت خاطر شنونده و بینندهٔ روزگار ما فراهم شود.
خواندن کتاب این رستخیز عام؛ جلد چهارم (مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام)) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به پژوهشگران آیین تعزیه پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب این رستخیز عام؛ جلد چهارم (مجلس شهادت پسران امام حسن (علیهالسلام))
«گذشته از ضعف سند روایت یادشده، آنچه در اشعار نسخههای کهن دیده و خوانده میشد، ابیاتی دور از شأن اهل بیت عصمت بود که نیاز به اصلاح این مجلس را دوچندان میکرد. در مجلس جدید، گوشههای مربوط به عروسی حضرت قاسم حذف شده و شهادت احمد بن الحسن و عبدالله بن الحسن پس از شهادت حضرت قاسم اضافه گردیده است.
از گوشههای جالب و جذاب این تعزیه، میتوان به مبارزهی فرزند نوجوان امامحسن با ازرق و چهار پسر وی اشاره کرد. این واقعه اگرچه در منابع معتبر درج نگردیده، ولی از آنجا که حاکی از دلیری و شجاعت حضرت قاسم بن الحسن است، حذف نشده است.
نکتهی آخر اینکه در بسیاری منابع، شهادت قاسم بن الحسن، ابوبکر بن الحسن، احمد بن الحسن و عبدالله بن الحسن در کربلا تأیید میشود که برخی پژوهشگران، احمد بن الحسن و ابوبکر بن الحسن را یک شخصیّت دانستهاند.
حسن بن الحسن معروف به حسن مثنّی نیز در کربلا حضور داشته ولی مجروح شده و پس از چندی در مدینه به شهادت رسیده است. روحشان شاد و الطاف و دعایشان در حق این خادم درگاهشان پیوسته باد.»
زیبا
بسیار عالی. ترکیب سنت های زیبا و زیبایی های مذهب