کتاب روایت درمانی
معرفی کتاب روایت درمانی
کتاب روایت درمانی؛ ابزاری برای کشف داستانها نوشتهٔ جان کوپ هاردر و ترجمهٔ مهسا امیری و زهرا کشفی است و نشر نگره آن را منتشر کرده است.
درباره کتاب روایت درمانی
کتاب روایت درمانی یکی از کتابهای یک مجموعهٔ ۱۱جلدی دربارهٔ راهبردهای متنوع روانشناسی در موضوعات مختلف برای مشاوران است که توسط موسسهٔ CTRI (موسسهٔ چارهجویی بحران و تروما) در کانادا تهیه شده است.
همهٔ ما تحت تأثیر داستانها هستیم. در بعضی داستانها این ما هستیم که نقش فعالی داریم و در بعضی دیگر، این داستان است که بر ما تأثیر میگذارد. وقتی در دام مشکلی گرفتار میشویم (چراکه گرفتارشدن در مشکلات اجتنابناپذیر است)، داستانِ حاوی مشکل، بر روی سایر داستانهایمان تأثیر میگذارد. چهارچوبِ روایت درمانی به دنبال کشف داستانهای بیشماری است که موجب تأثیر و شکلگیری هویت، مشکلات و مسیرهای انتخابی ما در زندگی میشوند.
روایتدرمانی رویکرد مفیدی برای بسیاری از مشکلات مانند انواع اعتیادها، آسیبها و مشکلات مربوط به سلامت روان است. همچنین برای همه گروههای سنی و اجتماعیِ متفاوت، مفید است.
این کتابِ تعاملی و مشارکتی، ابزارها و فرایندهای مناسب را برای خوانندگان فراهم میکند تا بتوانند چهارچوبهای داستان را برای مراجعان خود مورد استفاده قرار دهند.
برخی از موضوعاتِ مورد بررسی در این کتاب عبارتاند از:
• کشفِ حامیان
• نقشِ نامهنگاری
• چالشها و انتقاداتِ وارد بر روایت درمانی
پس از خواندن این کتاب، خوانندگان قادر خواهند بود:
• موضوعات را شناسایی کرده و روایتها و هویت فرد را شکل دهند.
• فرد را از مشکلات جدا سازند.
• سؤالاتی را برای کشفِ هویت مطلوب و ترجیحی و تأثیر مشکلات، بسازند.
• یک شبکهٔ حمایتی را به منظورِ ایجاد و پرورشِ خودِ مطلوب و ترجیحی، به فرایند وارد کنند.
• راهبردهایی را در چهارچوبِ یک روایت، تمرین کنند.
خواندن کتاب روایت درمانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای متخصصانِ سلامت روان، مشاوران، مددکاران اجتماعی، کارمندانِ خدمات اجتماعی، مشاوران مدارس که مایل هستند مهارتهای مشاورهای را در خود افزایش دهند، مفید است.
بخشی از کتاب روایت درمانی
«روایتدرمانی به طور گسترده توسط گروههای مختلفی از جوامع، انسانها و مشکلات استفاده شده است. اهداف آموزشی این کتاب، بر روایتهای کودکان، جوانان، زوجها و خانوادهها تمرکز خواهد کرد.
این درمان در بسیاری از قسمتهای مشکلزا اعمال شده است. یک باور کلیدی در این چارچوب این است که هر شخصی بهترین متخصص در زندگی واقعی خودش است. به این معنا که مشاور برای نزدیک شدن به مشکلات، لازم نیست در همهٔ زمینهها متخصص باشد. تخصص در مصاحبه در خصوص تجربیات فرد، ضروریتر از هر چیزی است، چرا که هدف آزادسازی داستانهای ترجیحی است. این رویکرد مراجعمحور اجازه میدهد که مشاور به طور گسترده بتواند از مشکلات مختلفی حمایت کند. بعضی از مشکلاتی که معمولا روایتدرمانی برای درمان آنها مورد استفاده قرار میگیرد عبارتند از:
- تروما (بحران روحی)
سایر رویکردهای درمانی مرتبط عبارتند از:
- میانجیگری
- مصاحبهٔ انگیزشی
- کاهش آسیب
- درمانهای خلاق مانند هنر، موسیقی و تئاتر»