کتاب بررسی تطبیقی ماهیت غنا و مبانی فقهی آن
معرفی کتاب بررسی تطبیقی ماهیت غنا و مبانی فقهی آن
کتاب بررسی تطبیقی ماهیت غنا و مبانی فقهی آن: از دیدگاه فقه امامیه و اهلسنت نوشته محمدجواد حیدری خراسانی است. این کتاب را انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع) منتشر کرده است.
درباره کتاب بررسی تطبیقی ماهیت غنا و مبانی فقهی آن
از مسائلی که مردم و بهویژه نسل جوان به آن مبتلایند، مسئله غنا و موسیقی از دیدگاه اسلام است که شاید در این دوره زمانی خاص، به مسئلهای عمومی، در جامعه تبدیل شده است؛ لذا یکی از موضوعهایی که به کنکاش و جستوجو نیاز دارد، موسیقی است. غنا و موسیقی، از جمله موضوعهایی است که با وجود کاربرد فراوان، همیشه با شبههها، ابهامها و پرسشهای زیادی روبرو بوده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بر حساسیت این موضوع نیز افزوده شده است. آیا موسیقی، مطلقاً حرام است؟ آیا حلت و حرمت موسیقی، به شعر آن، بازمیگردد باکیفیت کشیدن صدا و تحریر آن نیز در این باره نقش دارد؟ یا ... متأسفانه شیوع غنا و موسیقی در میان مردم، مانع تفکر دقیق و بررسی علمی و فقهی بیشتر در این زمینه مهم شده و تفکر نادرست عدهای که رواج مسئلهای را دلیل بر بیعیب بودن آن میدانند، به این مسئله رونق بخشیده است.
باتوجهبه آنچه گذشت، ضرورت داشت که مجموعهای، در دست عموم مردم و بهخصوص مبلغان قرار گیرد تا در حد امکان، دیدگاه فقهی صحیحی در زمینه غنا و موسیقی در سطح جامعه و بهخصوص برای اندیشمندان تبیین شود.
در این کتاب، سعی شده است با نگاهی تطبیقی به مسئله غنا و موسیقی از دیدگاه فقه امامیه و اهلسنت، به تبیین جامع و مستند از بحث پرداخته شود. در بیشتر موارد، پس از اشاره به مطلب موردبحث و برخی از دلایل آن، به اقوال فقها اشاره شده و نیز تا آنجا که ممکن بوده، دقت شده است که خواننده به منابع دستاول ارجاع داده شود و برای رعایت حال خوانندگان، گاه در کنار استفاده از منبعی به زبان اصلی، ترجمه فارسی آن نیز بیان شده تا علاوه بر محققان، خطبا و مبلغان، برای عموم مردم نیز مفید باشد و نیز کوشیده شده در بخشهای مختلف، ضمن بیان ماهیت و مبانی فقهی غنا و موسیقی، نقد و بررسی علمی و محققانهای درباره آرا و دیدگاهها صورت گیرد.
خواندن کتاب بررسی تطبیقی ماهیت غنا و مبانی فقهی آن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای علاقهمندان به موسیقی و احکام آن میتواند کتاب جذابی باشد.
بخشی از کتاب بررسی تطبیقی ماهیت غنا و مبانی فقهی آن
تعریف موضوع و مسائل اساسی آن
1-1. غنا عبارت است از صوت مطرب و یا صوت متناسبی که به جهت تناسب اجزایش شأنیت و توانایی ایجاد طرب را در شنوندهای که از متعارف مردم باشد، داشته باشد و طرب یعنی حالت قلبی که به انسان عارض میگردد و عقل آدمی را در معرض زوال و نابودی قرار میدهد و همچون سایر مسکرات انسان را از حد تعادل طبیعی خارج مینماید. و آواز و صدا و صوتی که این تعریف بر آن صادق و منطبق نباشد غنا نیست و اگر طبق برخی از تعاریف غنا باشد، حنای لهوی و حرام نخواهد بود گرچه خواننده آن آواز دارای صوتی لطیف باشد و خوب ادا کند و بسیار زیبا بخواند و از طرف شنوندگان مورد بالاترین مراتب تشویق و تحسین قرار گیرد. قید طرب در غنا مانند مسکر و مستی در شراب است و علت تحریم غنا همان علت تحریم مسکرات یعنی ازاله عقل است بنابراین طرب خفیف برای صدق غنای حرام کافی نیست همانطور که فرح و نشاط حاصل از نوشیدن برخی نوشابههای فرحزا تا به حد مستی نرسد و نسبت به متعارف مردم، عقل را زایل ننماید، مسکر نامیده نمیشود و برای متعارف مردم است.
حجم
۱٫۷ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۲۸۰ صفحه
حجم
۱٫۷ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۲۸۰ صفحه