کتاب مجموعه مقالات نخستین سمینار نمایش های آیینی و سنتی
معرفی کتاب مجموعه مقالات نخستین سمینار نمایش های آیینی و سنتی
«مجموعه مقالات نخستین سمینار نمایشهای آیینی و سنتی» به گردآوری حمیدرضا اردلان( -۱۳۳۸) است نوشتارهای این سینار بینالمللی را در حوزههای گوناگون این عرصه از هنرهای نمایشی در خود گردآورده است.
این کتاب در فصلهای زیر نوشتارهایی را در آن حوزه عرضه کرده است: زبانشناسی، روششناسی، نقالی، تعزیه، نمایش عروسکی و آیینی، ملل، معماری و آیین، موسیقی و آیین، میراث معنوی.
در بریدهای از کتاب پیرامون آیینهای نوروزی در افغانستان میخوانیم:
«در ایام برپایی جشن گل سرخ و یا میله گل سرخ که مدت آن ۴۰ روز است مراسم نقالی و منقبت خوانی هم اجرا میشود. نوروز از کهنترین جشنهای تاریخ بشر است که همراه با گذر زمان فراز و فرودها را طی کرده و با پذیرش دگرگونیهایی خود را به زمان ما رسانده است. خاستگاههای اسطورهای نوروز نزد افغانها به همان جایی میرسد که تمام باشندگان سرزمین آریایی کهن به آن باور دارند. جمشید فرخ سرشت که پادشاه زمین بود و تخت گاهش بلخ بامی جشن نوروز را به فرخندگی کارهای بزرگی که کرده بود بنا نهاد. چنان که فردوسی درشاهنامه میگوید: که او پس از این که دست بیدادگران را از بیدادگری کوتاه کرد و آیین زندگی را به خلق آموخت بر تخت گوهرنشان نشست و دیوان او را به آسمان بردند و مردم به شکرانه این رویداد جشن گرفتند که نوروز نام گرفت.
به جمشید برگوهر افشاندند
مرآن روز را روز نو خواندند
این روز فرخنده پس از آن با فر و شکوه بسیار از سوی سلسلههای مختلفی که بر فلات ایران فرمانروایی کردند بزرگ داشته شد و شعاع آن سرزمینهای دیگر را نیز فراگرفت.»
گزیده نقدهای رابین وود
رابین وود