کتاب در محضر دوست
معرفی کتاب در محضر دوست
کتاب در محضر دوست نوشته یعقوب سالکی نیا است. این کتاب پژوهشی در حوزه عرفان و صوفیان است.
درباره کتاب در محضر دوست
به نظر میرسد پژوهش در حوزه تصوف و عرفان اسلامی در ایران، تا حد زیادی به سمت مولانا و تا حدی شمس و مولانا مصادره شده است. علت این است که تحقیق عرفانی در ایران خیلی عام شده است و متخصص و متفنن در این حوزه کار میکنند. افزون براین، عدهایفکر میکنند اگر مولانا را بشناسیم، از همه مسائل عرفانی باخبریم. اینان گمان میکنند عارفان همه از طلب و فنا و شوق و مقام و حالی سخن میگویند که به بهترین شکل در مثنوی بیان شده است. پس خواندن متقدمین و دقیق شدن در آنها بیمورد است. ولی چنین نیست. برای شناختن فرهنگ خودمان باید بیش از مشابهتها، به تفاوتها توجه کنیم. این تفاوت است که کار علم را پیش میبرد. این کتاب به بخشهای پنهان و کمتر گفته شده عرفان میپردازد.
خواندن کتاب در محضر دوست را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام علاقهمندان به ادبیات فارسی و عرفان پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب در محضر دوست
شمس معتقد است باید آنچه درون خود داری، دوباره برای خود باز کنی. باید پیامبر را الگوی خود بدانیم اما معراج را از درونمان آغاز کنیم که این، حرف جدیدی در معرفتشناسی است. درباره میزان قدرت اندیشهورزی و ایجاد دبستانهای مستقل معرفتی بزرگان سنتی ما، بهویژه صوفیمشربان، نکتهها و گفتههای فراوان از گذشته تا امروز، موافق و مخالف، مطرحشده و ناگزیر گروههای اجتماعی مختلفی را به دنبال خود کشانده است. مخالفان اساسا منکر بسیاری از ارجمندیها و تأثیرگذاریهای مثبت و ممتد و عمیق اینان شدهاند و در برابر، برخی از موافقان تا بدانجا پیش رفتهاند که برای مثال مولانا جلالالدین را بزرگترین متفکر تاریخ فرهنگ ایرانی اسامی و حتی بشری قلمداد کردهاند و گروهی دیگر با تکیه بر همین نوع گزارهها، شمس تبریز را از این مرتبه هم والاتر دانسته و بالاتر برده و بر آن شدهاند که وقتی شمس، فردی چون مولانا را شیفته و شیدای خود نموده است پس باید ژرفا و بلندای فکری و شخصیتی بس بیشتر از او داشته باشد و مشهوراتی همانند این. البته در بیهمتایی و تأثیرگذاری این نخبههای بیمانند فرهنگ ما هیچ شک و تردیدی نیست و این قولی است که غالبا جملگی برآناند؛ هرچند تا به امروز کمتر گفتمانی به صورت مستدل و مستند و دور از غوغاها و غلبههای مد شده وعمدتا مدرن، به این مدعیات بهویژه در باب شمس درخشان تبریز پرداخته است. در این گفتوگوها میکوشیم به یکی از این ساحتها بپردازیم و عیار گفتههای شمس را درباره مسألهی بغرنج بدعت و متابعت، به دور از هیاهو و غوغا، نقد و تحلیل کنیم و در حد عقل و نگاه خود دریابیم که نکتهها و مقالات او واقعا چون گنجی است گوهربار یا مثل بسیاری از حرفهای دیگر و دیگران مبالغاتی است مستعار. گنج گوهربار یعنی چه؟ شاهان گذشته گنجهای بزرگی داشتند مانند شایگان، بادآورد و همین گوهربار. گنج گوهربار یادآور گنجی است که در روزگار ساسانیان در زمین یک کشاورز پیدا میشود و شامل چندین تنگ و آفتابه پر از زر است. مبالغه مستعار نیز ضد این گنج گوهربار است که از نوشتههای سعدی گرفته شده است. سعدی در داستان علم بهتر است یا ثروت حق را به علم میدهد و دفاع طرفداران ثروت را مبالغههای مستعار مینامند