دانلود رایگان کتاب مدیریت نظام سلامت هنری مینتزبرگ ترجمه مسعود یدایی امناب
تصویر جلد کتاب مدیریت نظام سلامت

کتاب مدیریت نظام سلامت

انتشارات:نشر پونه
امتیاز:
۴.۸از ۱۵ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب مدیریت نظام سلامت

کتاب مدیریت نظام سلامت نوشته، هنری مینتزبرگ استاد دانشگاه مک گیل است. او متفکر مشهور و دگر اندیش دنیای مدیریت است، مینتزبرگ را سومین متفکری دانسته‌اند که تفکرات او توانسته است دنیای بیزینس را تحت تاثیر خود قرار دهد، مینتزبرگ، در طول چند دهه فعالیت‌های آکادمیک خود، کتاب‌های بسیار مهمی نوشته است.

درباره کتاب مدیریت نظام سلامت

مینتزبرگ در این کتاب بسیار جذاب، تلاش بسیاری کرده است تا دریچه‌ای جدید پیش روی بازیگران نظام سلامت، با هدف رفع چالش‌های جدیِ پیش روی این نظام بگشاید. این کتاب با رویکردی متفاوت در حوزه سلامت نوشته شده است، و بحث‌هایی جذاب و انتقادی راجع به نظام سلامت مطرح در دنیا مطرح می‌کند. این کتاب برای همه افرادی نوشته شده که در حوزه سلامت فعال هستند: پزشکان و متخصصان، مدیران، سیاست‌گذاران، و همین طور بقیه افراد (از جمله افرادی که به فکر مراقبت از سلامت خود هستند).

مردم در سرتاسر دنیا، انتقاداتی جدی نسبت به نظام‌های سلامت دارند. اما باید اعتراف کرد که افزایش سطح امید به زندگی، مرهون پیشرفت‌های متعدد همین نظام‌های سلامت بوده است. مشکل اینجاست که استفاده از نظام سلامت برای افراد، هزینه‌های بسیار بالایی دارد به‌طوریکه افراد توان پرداخت هزینه‌های آن را ندارند. بنابراین، دولتمردان و مدیران شرکت‌های بیمه‌ای، همواره تلاش کرده‌اند مداخلاتی را جهت حل این مشکل انجام دهند و اینجا همان جایی است که می‌توان در آن، شکست‌های نظام سلامت را جستجو نمود.

این کتاب نظام سلامت را به شکل گسترده بررسی می‌کند.

خواندن کتاب مدیریت نظام سلامت را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به تمام علاقه‌مندان به حوزه سلامت پیشنهاد می‌کنیم

بخشی از کتاب مدیریت نظام سلامت

همزمان با افزایش تعداد افراد سقوط کرده، حس فوریت و تنش در جامعه نیز افزایش می‌یافت و سرمایهٔ کشور، بیشتر صرف تحقیقات برای یافتن دارویی جهت درمان افراد سقوط کرده می‌شد. صنعت تحقیقات، در پاسخ به مطالبه‌گری برخی مردم (که آیا اصلاً درمانی برای این درد پیدا خواهد شد یا خیر) کمپین‌های متعددی راه‌اندازی کرد که در آنها، مردانی با روپوش سفید و کودکانی مجروح (کودکانی که در اثر سقوط، بدنشان آسیب دیده بود) در آغوش یکدیگر نمایش داده می‌شدند. کودکان با ناله درخواست می‌کردند: «ما را رها نکنید. ما آن‌جا هستیم».

البته برخی خانواده‌ها که عزیزانشان را در این حوادث از دست داده بودند، شروع به نصب علائم هشداردهنده در بالای صخره کردند. اما آنها به جرم تخطی از قانون دستگیر شدند. حتی هنگامی که برخی پزشکان روشنفکر، از مسئولان پزشکی کشور خواستند که به مردم در خصوص خطرناک بودن سقوط از صخره هشدار دهند، نمایندگان قدرتمند این صنعت در بیانیه‌ای آنها را محکوم کرده و «پلیس سلامت» نامیدند.

در نهایت و پس از تلاش‌های گوناگون، مسئولان پزشکی، یک سری هشدارهای ایمنی صادر کردند: افرادی که در سقوط‌های قبلی دست‌ها و پاهایشان شکسته، لطفا در هنگام سقوط، بیشترین احتیاط ممکن را داشته باشند...

واژهٔ فرانسویِ یکی از عمل‌های جراحی مهم، «اَنتِقِواسیون» است. معنای انگلیسیِ اَنتِقِواسیون، یعنی مداخله، دقیقاً همان اتفاقی است که به طور قابل ملاحظه‌ای در حال رخ دادن در نظام سلامت است: (درست نظیر داستان بالا) مداخلات مکرر و بی‌ربط در مراحل و روش‌های مختلف درمانی. اما ما به رویکرد سیستمی بیشتری در حوزهٔ سلامت نیاز داریم؛ خصوصاً برای ایجاد هم‌زمان کیفیت، کمّیت، و عدالت.

حامد دهنوی
۱۳۹۹/۰۸/۲۹

"مانیفست مینتزبرگ برای نظام سلامت" مینتزبرگ در این کتاب بنیانها و پیش فرضهای پذیرفته شده در حوزه مدیریت حوزه سلامت را زیر سوال می برد. تحلیلهای عمیق و عالمانه و البته مشفقانه مینتزبرگ در سرتاسر کتاب به چشم می خورد. به

- بیشتر
kouchakisajjad54
۱۴۰۱/۱۰/۱۸

سلام ،آقای دکتر مینتز برگ سالهاست که درحوزه مدیریت استراتژیک باآثار عمیق وشیرین ایشان آشناهستم ،قلم وتفکر راهبردی وی درتمدن غرب واقعاً منحصربفرد است ، مقالات وآثار گرانسنگ ایشان نه تنها باآموزه های دینی ما تعارضی ندارد بلکه این متفکر

- بیشتر
محمد
۱۳۹۹/۰۷/۱۳

این کتاب یک رویکرد کاملا متفاوت به نظام سلامت داره اغلب تحلیلها و رویکردها به نظام های سلامت مدیریت بیمارستانها بر اساس مدیریت یک بنگاه خصوصی نوشته شده ولی این کتاب زیبا، جالب و متفاوت از زبان یک متفکر بی

- بیشتر
seyedarash amirlatifi
۱۴۰۲/۰۹/۲۶

کتابهای مینتزبرگ که نقشی مشابه پروفسور دمینگ در دو دهه اخیر دارند برای همه همکاران شاغل در مناصب مدیریت حوزه بهداشت و درمان بسیار ضروری و آموزنده است و تاحدی واجب ! دکتر سیدآرش امیرلطیفی پزشک و MBA مدیریت مراکز بهداشتی

- بیشتر
یک گرم پیش‌گیری از یک کیلو درمان بهتر است.
کاربر ۳۲۵۸۷۳۷
تجربهٔ کمونیسم به ما آموخت که جامعه‌ای که در آن هیچ مالکیت خصوصی وجود نداشته باشد، نمی‌تواند به درستی کار کند. اما نظام سرمایه‌داری نیز به ما آموخته است که جامعه‌ای که مالکیت همه چیز در آن خصوصی باشد، آن هم مناسب نیست. پس فراتر از کمونیسم و نظام سرمایه‌داری، به رسمیت شناختن مالکیت اشتراکی در حوزهٔ سلامت می‌تواند تحولاتی جدی و اثربخشی زیادی در این حوزه به همراه داشته باشد.
کاربر ۳۲۵۸۷۳۷
این باوری غلط است که یک «دست نامرئی»، تبعات منفی رقابت را از بین خواهد برد. با کمی دقت و تامل خواهید دید که وجود رقابت شدید در حوزهٔ سلامت آمریکا، چه چیزی به ارمغان آورده است.
کاربر ۲۷۹۷۹۸۴
اگرچه حوزهٔ سلامت، برای رفع سوگیری‌های نهفته در تجربیات، به شواهد نیاز دارد اما برای رفع سوگیری‌های نهفته در شواهد نیز نیازمند تجربه است. این دو باید بتوانند در کنار هم کار کنند تا یکدیگر را نقد و تکمیل کنند.
کاربر ۲۷۹۷۹۸۴
ما با یک طیف از استانداردسازی مواجهیم: یک سر طیف «استانداردسازی محض» است (مانند نمک خوراکیِ سر سفرهٔ شما که کاملا استانداردسازی شده و غیر قابل تغییر است) و سر دیگر طیف «سفارشی‌سازی محض» است (مانند یک خانه با معماری نو که توسط یک معمار به سفارش شما و کاملا منحصر به‌فرد برای شما طراحی شده است). البته در بین دو سر این طیف، یک نوع استانداردسازی دیگر نیز می‌توان نام برد که ما اسم آن را «سفارشی‌سازی متناسب» می‌نامیم (مانند یک خیاط که یک لباس «تقریبا» استاندارد را برای تن شما تنظیم می‌کند).
کاربر ۲۷۹۷۹۸۴
مدیران حوزهٔ سلامت، می‌توانند از طریق رها کردن خود از اصول رهبری قهرمانانهٔ فردگرا، رها کردن خود از این قید که آنها در «بالای سیستم» هستند، و دور انداختن واژگان مرسوم در کسب‌وکار (مانند مدیرعامل، مشتری، و ...) مسیر تغییر خود را آغاز کنند. علاوه بر این، حق الزحمهٔ مدیریتی آنها باید این پیام را به همگان برساند که آنها در سطح همکاران خود هستند و با آنها رفاقت و تعامل می‌کنند نه این که از جایگاهی بالاتر بر آنها نظارت می‌کنند.
کاربر ۲۷۹۷۹۸۴
حوزهٔ سلامت در بالای صخره (رابینز، ۱۹۹۶: ۱-۲) روزی روزگاری، کشوری وسیع و ثروتمند وجود داشت که مردمان آن دائماً از یک صخرهٔ پرشیب به پایین پرت می‌شدند؛ در این میان، برخی به شدت مجروح شده و بسیاری از آنها جان خود را از دست می‌دادند. مسئولان پزشکی کشور، در مقابله با این اتفاق، در پایین صخره، گران‌ترین و پیچیده‌ترین ناوگان آمبولانس موجود را مستقر کردند. این ناوگان، افراد سقوط کرده را در اسرع وقت به مدرن‌ترین و مجهزترین بیمارستان‌ها (با به‌روزترین فناوری‌ها) می‌رساند. مسئولان معتقد بودند زمانی که پای سلامتی افراد به میان می‌آید، هیچ هزینه‌ای زیاد و گزاف نیست.
کاربر ۳۲۵۸۷۳۷
اما مشکل این است که رهبری را، به یک جایگاه قهرمانانه و بسیار ممتازتر (نسبت به سایر افراد سازمان) ارتقاء داده‌ایم و افراد دیگر را افرادی منفعل دانسته‌ایم که منتظر نشسته‌اند تا از طریق این رهبران قهرمان، به اصطلاح توانمند شده و به کار گرفته شوند. اما از پزشکان و متخصصان (در بیمارستان‌ها) و حتی از زنبورها (در کندو) سوال کنید؛ آنها به‌طور قطع می‌دانند چه کاری را باید برای موفقیت انجام دهند (البته اگر توسط یکی از همین رهبران قهرمان، ناتوان نشده باشند!).
کاربر ۳۲۵۸۷۳۷
مشکل این است که رهبری را، به یک جایگاه قهرمانانه و بسیار ممتازتر (نسبت به سایر افراد سازمان) ارتقاء داده‌ایم و افراد دیگر را افرادی منفعل دانسته‌ایم که منتظر نشسته‌اند تا از طریق این رهبران قهرمان، به اصطلاح توانمند شده و به کار گرفته شوند. اما از پزشکان و متخصصان (در بیمارستان‌ها) و حتی از زنبورها (در کندو) سوال کنید؛ آنها به‌طور قطع می‌دانند چه کاری را باید برای موفقیت انجام دهند (البته اگر توسط یکی از همین رهبران قهرمان، ناتوان نشده باشند!). پس نقش رهبر چیست؟ به‌طور قطع زنبور ملکه بهتر می‌داند: کاری که او انجام می‌دهد، صرفا تسهیل کار زنبوران کارگر از طریق آزاد کردن ماده‌ای شیمیایی است که یکپارچگی کل کندو را حفظ می‌کند. ما محققان تئوری سازمان، به این ماده در سازمان‌های انسانی «فرهنگ» می‌گوییم: پس ما انسان‌ها (خصوصاً در حوزه‌های تخصصی و دانش‌محور) به رهبران قهرمان نیاز نداریم، بلکه به رهبرانی که تسهیل‌کنندهٔ ارتباطاتند نیاز داریم
کاربر ۳۲۵۸۷۳۷
درواقع تا زمانیکه مدیران، جایگاه خود را بالاتر از متخصصان، و متخصصان خود را برتر از مدیران بدانند، سازمان‌های نظام سلامت نمی‌توانند با مشکلات خود به صورت سیستماتیک مواجه شوند.
کاربر ۳۲۵۸۷۳۷

حجم

۰

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۱۸۲ صفحه

حجم

۰

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۱۸۲ صفحه

قیمت:
رایگان