کتاب زینت
معرفی کتاب زینت
کتاب زینت نوشته ابراهیم مختاری، فیلمنامهای از مجموعه سینمای ما است که نشر نی آن را منتشر کرده است. این اثر فقط متن یک فیلم نیست؛ تصویری از کشمکش میان مسئولیت اجتماعی، رسمهای محلی و زندگی شخصی زنی جوان است که در خانه بهداشت یک روستا کار میکند. متن کتاب علاوهبر فیلمنامه، زمینهای برای شناخت نگاه مختاری به شخصیت، فضا و مسئلهی انتخاب فراهم میکند؛ انتخابی که در دل زندگی روزمره، آرامآرام به بحرانی جدی تبدیل میشود. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب زینت
کتاب زینت نوشته ابراهیم مختاری، متن فیلمنامهای است که در بستر یک روستای ساحلی پیش میرود و مسئلهی اصلیاش تقابل میان کار، تعهد و انتظارهای خانوادگی است. شخصیت مرکزی، زنی به نام زینت است که بهعنوان بهورز در خانه بهداشت روستا کار میکند؛ کاری که فقط یک شغل نیست و با زندگی زنان، کودکان و خانوادههای روستا گره خورده است. از همان صحنههای آغازین، فضای اثر بر پایهی رفتوآمدهای روزمره، مراجعهی بیماران، گفتوگوهای کوتاه و تنشهای پنهان شکل میگیرد. همین جزئیات نشان میدهد که مسئلهی زینت فقط انتخاب میان خانه و کار نیست، بلکه درمورد جایگاه زن، نگاه جمعی و مرز میان وظیفهی شخصی و نیاز عمومی هم هست.
کتاب زینت در قالب فیلمنامه، امکان دیدن دقیق صحنهپردازی، حرکت شخصیتها و ریتم موقعیتها را فراهم میکند. متن با توصیفهای روشن از اتاقها، کوچهها، ساحل، خانه بهداشت و خانههای روستا پیش میرود و از دل همین فضاها، فشار اجتماعی را نشان میدهد. گفتوگوها کوتاهاند اما بار عاطفی و اجتماعی زیادی دارند. در کنار فیلمنامه، مطالب همراه کتاب هم به شناخت بهتر جایگاه این اثر کمک میکنند؛ از جمله معرفی فیلمنامهنویس و نوشتههایی که به بررسی اثر و زمینهی شکلگیری آن پرداختهاند. بهاینترتیب، این کتاب فقط برای دنبالکردن یک داستان نیست، بلکه برای دیدن این هم هست که چگونه یک موقعیت محلی میتواند به مسئلهای گستردهتر دربارهی اختیار، مسئولیت و مقاومت تبدیل شود.
خلاصه کتاب زینت
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
زینت بهورز یک روستای ساحلی است و روزهایش میان معاینهی زنان، رسیدگی به کودکان و پاسخدادن به نیازهای فوری مردم میگذرد. در همان حال، خانواده و اطرافیان از او انتظار دارند بعد از ازدواج، کارش را کنار بگذارد و در چهارچوبی بماند که برایش تعیین شده است. خواستگاری، مخالفت مادرشوهر آینده، فشار پدر و نگاه بدبینانهی بعضی از اهالی، زینت را در موقعیتی دشوار قرار میدهد. او از یکسو به زندگی مشترک فکر میکند و از سوی دیگر نمیتواند نسبت به رنج و بیماری مردم بیاعتنا بماند. داستان، این کشمکش را از دل موقعیتهای روزمره و تصمیمهای سخت پیش میبرد.
چرا باید کتاب زینت را بخوانیم؟
دلایل خواندن زینت را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب نمونهای روشن از فیلمنامهای است که تنش اصلی خود را از دل زندگی روزمره و روابط اجتماعی بیرون میآورد.
- خواننده با مطالعهی آن میتواند ببیند یک شخصیت زن چگونه میان مسئولیت شغلی و فشارهای خانوادگی قرار میگیرد.
- متن فیلمنامه برای علاقهمندان به سینما، امکان بررسی صحنهپردازی، توصیف فضا و نقش گفتوگو در پیشبرد موقعیت را فراهم میکند.
- کتاب تصویری از زندگی در یک روستای ساحلی و مسئلههای بهداشت، درمان و باورهای محلی به دست میدهد.
- مطالب همراه اثر، شناخت بیشتری از جایگاه ابراهیم مختاری و زمینهی شکلگیری این فیلمنامه فراهم میکنند.
خواندن زینت به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به فیلمنامههای ایرانی که میخواهند متن یک اثر سینمایی را جدا از فیلم دنبال کنند.
- خوانندگانی که به مسئلهی جایگاه زن در خانواده و جامعه علاقه دارند.
- دانشجویان و پژوهشگران سینما که میخواهند شیوهی شخصیتپردازی و صحنهنویسی را در یک فیلمنامه بررسی کنند.
- مخاطبانی که به فضاهای بومی، زندگی روستایی و تنش میان رسمهای محلی و نیازهای تازه توجه دارند.
- کسانی که از روایتهای شخصیتمحور با محور انتخابهای دشوار لذت میبرند.
بخشی از کتاب زینت
«زینت:
وقتی برم سرکار دیگه غمی ندارم که بخورم. عوض غم خوردن هر چه از دستم برمیآید میکنم. غم وقتی به دلم میافته وایسم یه گوشه و نیگاشون کنم.
حامد:
خب الآن اینطوریه. برای اینکه خودتی و خودت. اما وقتی بچهدار بشی دیگه دنیاست و بچه خودت.
زینت:
البته که بچههای خودم مهمند. اما بقیه چی؟ نمیتونم که نبینم. وقتی هم که ببینم دست و دلم میلرزه. من هم که نخوام. اونا ولم نمیکنن. چطور دستشونو پس بزنم؟
حامد خشمگین کمکم از زینت پیش میافتد و به صدای بلند حرف میزند.
حامد:
اصلاً حرف من اینه. نمیخوام همش این خونه و اون خونه باشی. نمیخوام شب که میآم خونه، ببینم بچههام تو دامن صالحهان. تو تا وقتی تو این کاری، مجبوری شب و نصف شب دنبال مریض مردم باشی. اینجوری تو زن مردمی، زن شوهرت که نیستی.
حامد میایستد. چون جوابی از زینت نمیشنود، برمیگردد به پشت سرش نگاه میکند. زینت نیست.
خانه بهداشت. داخلی. روز
زینت به دفتر میآید، در را پشت سرش میبندد، پشت میز کارش مینشیند و نگران و ناراحت فکر میکند، گویی به جایی نمیرسد. سرش را روی میز میگذارد و چشمانش را میبندد.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب زینت و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | زینت |
| موضوع | فیلمنامه |