معرفی کتاب ضیافت درندگان
کتاب ضیافت درندگان نمایشنامهای از واهه کاچا و ترجمه شهلا حائری است که نشر نی آن را منتشر کرده است. ماجرا از یک جشن تولد در روزگار اشغال فرانسه آغاز میشود؛ جمعی از دوستان میخواهند چند ساعت از ترس و فشار بیرون فاصله بگیرند، اما یک حادثه همهچیز را به میدان انتخابی هولناک تبدیل میکند. آنچه در مرکز اثر قرار میگیرد نه خود جنگ، بلکه لحظهای است که آدمها باید میان حفظ جان خود و مسئولیت در قبال دیگری تصمیم بگیرند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ضیافت درندگان
کتاب ضیافت درندگان نوشته واهه کاچا در قالب یک نمایشنامه، موقعیتی بسته و فشرده را به صحنه میآورد: چند دوست در آپارتمانی گرد هم آمدهاند تا تولدی را جشن بگیرند، درحالیکه بیرون از خانه فضای اشغال، ترس و کنترل جریان دارد. اثر از همان ابتدا تضادی روشن میسازد؛ از یکسو شوخی، هدیه، موسیقی و گفتوگوهای روزمره و از سوی دیگر سایهی خشونتی که آرامآرام به درون جمع نفوذ میکند. همین جابهجایی تدریجی از معاشرتی معمولی به وضعیتی بحرانی، هستهی اصلی تنش را میسازد و نشان میدهد که بحران فقط در خیابان رخ نمیدهد، بلکه در دل روابط دوستانه هم جا باز میکند.
کتاب ضیافت درندگان بیش از آنکه بر صحنههای بیرونی تکیه کند، بر واکنش آدمها در لحظهی فشار متمرکز است. شخصیتها هرکدام پیشینه، خلقوخو و نگاه متفاوتی دارند؛ یکی اهل طعنه است، یکی مصلحتجو، یکی زخمخورده، یکی سازگار با قدرت و دیگری درگیر نوعی وجدان معذب. همین تفاوتها باعث میشود گفتوگوها فقط پیشبرندهی ماجرا نباشند، بلکه لایههای پنهان هر شخصیت را هم آشکار کنند. اثر در طول صحنهها مدام سؤالاتی درمورد شرافت، ترس، مسئولیت، بزدلی، همدستی و بهای زندهماندن پیش میکشد، بیآنکه پاسخهای آماده تحویل بدهد.
کتاب ضیافت درندگان از نظر فضاسازی هم بر محدودیت زمان و مکان تکیه دارد. بیشتر اتفاقها در همان فضای داخلی رخ میدهد و همین تنگنا، حس خفگی و اضطراب را بیشتر میکند. در کنار این فشار، طنزی تلخ در دیالوگها جریان دارد؛ طنزی که نه برای سبککردن فضا، بلکه برای عیانکردن تناقضهای رفتاری آدمها به کار رفته است. نتیجه، متنی است که هم کشمکش نمایشی دارد و هم خواننده را وادار میکند به مرز باریک میان قربانیبودن و شریکشدن در خشونت فکر کند.
خلاصه کتاب ضیافت درندگان
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
ضیافت درندگان با جشن تولد سوفی آغاز میشود؛ مهمانی کوچکی که در آن دوستان قدیمی دور هم جمع شدهاند و میکوشند با شوخی، موسیقی و خوردوخوراک، فشار روزهای اشغال را برای ساعتی فراموش کنند. اما شلیک گلوله در بیرون خانه و کشتهشدن دو افسر آلمانی همهچیز را عوض میکند. مأموران گشتاپو وارد ساختمان میشوند و از این جمع میخواهند دو نفر را بهعنوان گروگان انتخاب کنند. از اینجا به بعد، گفتوگوهای معمولی جای خود را به جدل، ترس، اتهام، معامله و افشای لایههای پنهان شخصیتها میدهد. نمایشنامه نشان میدهد که در وضعیت اضطرار، دوستی و اخلاق تا چه اندازه زیر فشار قرار میگیرند.
چرا باید کتاب ضیافت درندگان را بخوانیم؟
دلایل خواندن ضیافت درندگان را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این نمایشنامه موقعیتی محدود اما پرتنش میسازد و نشان میدهد بحران چگونه روابط عادی را از درون متلاشی میکند.
- خواننده با مجموعهای از شخصیتهای متفاوت روبهرو میشود که هرکدام واکنشی جداگانه به ترس، قدرت و مسئولیت دارند.
- اثر سؤالاتی جدی درمورد وجدان، بقا، همدستی و مرز اخلاقی انتخابها پیش میکشد.
- دیالوگها فقط روایتگر ماجرا نیستند و بهتدریج لایههای پنهان هر شخصیت را آشکار میکنند.
- حضور طنز تلخ در کنار فضای خفقان، تنش اثر را پیچیدهتر و تأملبرانگیزتر میکند.
- متن برای کسانی که به نمایشنامههای موقعیتمحور و کشمکشهای اخلاقی علاقه دارند، نمونهای قابلتوجه است.
خواندن ضیافت درندگان به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به نمایشنامههایی که تنش اصلی آنها از دل گفتوگو و تقابل شخصیتها شکل میگیرد.
- خوانندگانی که به مسئلههای اخلاقی در وضعیتهای بحرانی و انتخابهای دشوار انسانی فکر میکنند.
- کسانی که از آثاری با فضای بسته، زمان فشرده و اضطراب پیوسته لذت میبرند.
- علاقهمندان به متنهایی که جنگ را از زاویهی زندگی روزمره و واکنش آدمهای عادی نشان میدهند.
- دانشجویان و دوستداران تئاتر که میخواهند نمونهای از نمایشنامههای شخصیتمحور و دیالوگمحور بخوانند.
بخشی از کتاب ضیافت درندگان
«ناگهان ونسان میزند زیر خنده.
دکتر:
دیگه چهت شده؟ فکر میکنی وقت خندیدنه؟
ونسان:
ببخشید، میدونم که این وضعیت اصلاً خندهدار نیست، معلومه. اما همهچی به نظرم به طرز عجیبی مضحک میآد. یه کم شنگول شدم و فکر میکنم حموم هم حالم رو جا آورده. خودم رو تو آینه نگاه کردم، لخت مادرزاد... البته باید بگم که تنهام نبودم... و به نظرم رسید برای اولینباره که خودم رو میبینم. تقریباً از تصویر خودم وحشت کردم. احساس میکردم که دارم یه اسباببازی میبینم. یه دماغ برای نفس کشیدن، چشمهایی برای دیدن، یه شکم برای هضم کردن... و یه مغز برای پیچیده کردن همهچی. زندگی کردن و مردن خیلی سادهست. ونسان وجود داره؛ ونسان دیگه وجود نداره. همین و بس. مردم کنجکاو نیستن. اگه بودن دستهجمعی خودکشی میکردن. اما اینه دیگه، کلی کار و مشغله دارن. میذارن مرگه به وقتش تصمیم بگیره، تا جایی که یه روز به خودشون میآن که وقت مردنه. اونوقت وحشت میکنن. چرا؟ کوباخ راست میگه. ما برای اون چی هستیم؟ سوراخ سوزن؟ ذرات خاک و خاشاک در یه فرایند عظیم تباهی. اگه از این زاویه نگاه کنیم... دیگه احساساتی نمیشیم دکتر.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب ضیافت درندگان و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | ضیافت درندگان |
| عنوان دیگر | نمایشنامه |