کتاب ابداع فرد
ریشههای لیبرالیسم غربی
معرفی کتاب ابداع فرد
کتاب ابداع فرد (ریشههای لیبرالیسم غربی) نوشته لری سیدنتاپ و ترجمه زانیار ابراهیمی است. این کتاب را انتشارات شرکت کتاب هرمس منتشر کرده است. این اثر بهجای شروع از تعریفهای رایج لیبرالیسم، سراغ ریشههای بسیار دورتر میرود و میپرسد چگونه «فرد» به یکی از پایههای نظم اجتماعی و اخلاقی غرب تبدیل شد. نویسنده از جهان باستان، مسیحیت، کشمکش کلیسا و قدرت سیاسی و دگرگونیهای طولانی تاریخی عبور میکند تا مسیر شکلگیری برابری اخلاقی و آزادی برابر را دنبال کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ابداع فرد
کتاب ابداع فرد نوشته لری سیدنتاپ روایتی گسترده از تاریخ اندیشه و نهادهای اجتماعی است که میخواهد منشأ جایگاه «فرد» را در سنت غربی توضیح دهد. محور اصلی بحث این است که برابری اخلاقی انسانها و تصور آزادی برابر، نه از دل جهان باستان به همان شکلی که گاهی تصور میشود، بلکه در پی دگرگونیهای عمیق دینی، حقوقی و اجتماعی پدید آمده است. نویسنده از همان آغاز، نگاه رایج به لیبرالیسم را کنار میزند و آن را فقط به اقتصاد بازار یا فردگرایی منزوی فرو نمیکاهد. در عوض، بحث را بر سر اعتقادات، نهادها و پیامدهای ناخواستهی تغییرات تاریخی پیش میبرد.
کتاب ابداع فرد در مسیر خود از خانواده و شهر در جهان باستان آغاز میکند؛ جایی که هویت انسان بیش از هرچیز در نسبت با خانواده، کیش نیاکان، سلسلهمراتب و جایگاه اجتماعی تعریف میشد. در این بخشها، نویسنده نشان میدهد که چرا در آن جهان، برابری حقوقی و اخلاقی برای همگان اساساً قابلتصور نبود. سپس بحث به مسیحیت، بهویژه نقش پولس، و بعد به کشمکشهای طولانی میان کلیسا و قدرت عرفی میرسد. این جابهجایی فقط شرح چند واقعهی تاریخی نیست، بلکه تلاشی است برای فهم اینکه چگونه وجدان، اراده، مسئولیت اخلاقی و قانون بهتدریج معنایی تازه پیدا کردند.
کتاب ابداع فرد همچنین بر دورهای تأکید میکند که معمولاً کمتر در روایتهای مشهور دیده میشود: نوزایش قرن دوازدهم و جدالهای حقوقی و نهادی آن. از دل همین بحثها، نویسنده به شکلگیری تصور تازهای از شخص، قانون، اقتدار و جامعه میرسد. فضای اثر بیشتر تحلیلی و تفسیری است و درعینحال با مثالهای تاریخی پیش میرود. اهمیت این کتاب در این است که تاریخ مدرنیته را فقط از زاویهی رنسانس یا روشنگری نمیبیند، بلکه لایههای قدیمیتر و کمتر بدیهیِ آن را آشکار میکند و نشان میدهد که مفاهیمی مانند فرد، وجدان و حقوق، حاصل فرایندی طولانی و پرتنش بودهاند.
خلاصه کتاب ابداع فرد
کتاب ابداع فرد مسیر شکلگیری مفهوم «فرد» را در تاریخ غرب دنبال میکند و میکوشد نشان دهد که این مفهوم چگونه از دل تغییرات اخلاقی، دینی و حقوقی بیرون آمده است. نویسنده ابتدا جهان باستان را بررسی میکند؛ جهانی که در آن خانواده، کیش، سلسلهمراتب و شهر بر زندگی انسان غلبه داشتند و برابری همگانی جایگاهی نداشت. سپس با ورود به مسیحیت و دگرگونیهایی که در فهم انسان، وجدان و مسئولیت اخلاقی پدید آمد، زمینههای تازهای برای تصور برابری اخلاقی ترسیم میشود. در ادامه، کشمکش میان کلیسا و قدرت سیاسی و نیز تحول حقوق و نهادها بررسی میشود تا روشن شود چگونه آزادی برابر و حقوق اساسی بهتدریج به بخشی از نظم اجتماعی تبدیل شدند.
چرا باید کتاب ابداع فرد را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب ابداع فرد را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب ریشههای تاریخی مفهوم فرد را از جهان باستان تا شکلگیری نهادهای جدید دنبال میکند.
- خواننده با مطالعهی آن میتواند نسبت میان اعتقادات اخلاقی، قانون و ساختار اجتماعی را دقیقتر بفهمد.
- این اثر نشان میدهد برابری اخلاقی و آزادی برابر چگونه در یک فرایند طولانی تاریخی شکل گرفتهاند.
- کتاب بر دورهها و گرههای تاریخیای دست میگذارد که در روایتهای رایج کمتر برجسته میشوند، از جمله نقش مسیحیت و مناقشات حقوقی قرون میانه.
- خواندن آن به فهم بهتر خاستگاه مفاهیمی مانند وجدان، حقوق اساسی و تمایز عرصهی عمومی و خصوصی کمک میکند.
خواندن کتاب ابداع فرد به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به تاریخ اندیشهی سیاسی و اجتماعی که میخواهند خاستگاه مفهوم فرد را بهتر بشناسند.
- خوانندگانی که دربارهی نسبت مسیحیت، قانون و شکلگیری لیبرالیسم سؤالات جدی دارند.
- دانشجویان و پژوهشگران حوزههای فلسفه، تاریخ، علوم سیاسی و حقوق که به ریشههای مفاهیم مدرن علاقه دارند.
- کسانی که میخواهند روایتهای رایج دربارهی جهان باستان، قرون وسطی و مدرنیته را با دقت بیشتری بررسی کنند.
- مخاطبانی که از کتابهای تحلیلیِ مبتنی بر تاریخ و ایدهها لذت میبرند.
بخشی از کتاب ابداع فرد
«اگر ما در غرب میخواهیم جهانی را که خلق کردهایم بفهمیم، پیش از هرچیز باید جهانی بسیار دور از جهان خودمان را بفهمیم؛ دور نه از حیث مکانی، بلکه بهلحاظ زمانی.
گذشتهٔ دور، اغلب به شیوههای شگفتانگیزی به حیات خود ادامه میدهد. بگذارید مثل مردی عمل کنیم که عروسش را تا دمِ خانهٔ جدیدشان روی دست حمل میکند. چه کسی گمان میبَرَد که این رسم دلپذیر، نتیجهٔ بقای اعتقاداتی است که سنگ بنای جامعهای کاملاً متفاوت با ما را گذاشته بود؟ این جامعه، از جهات بسیاری جامعهای نفرتانگیز بود که در آن پرستش نیاکان، خانواده بهمثابهٔ کیش، و ارشدیت، هویتهای اجتماعیِ اساساً نابرابری خلق کرده بود، نابرابر نه فقط بین مردان و زنان، بلکه بین پسر ارشد و دیگر پسران خانواده.
پس برای فهم سنتی که ریشههایش نه دلپذیر بلکه خشک و اجباری بودند، باید پیشبرداشتهایمان را کنار بگذاریم. باید خودمان را در جهانی تصور کنیم که در آن هنجارها بر عمل حاکماند، هنجارهایی که منحصراً مطالبات خانواده و خاطرات، کیشها و نقشهای آن را منعکس میکنند و کاری با مطالبات مربوط به وجدان فردی ندارند. باید خودمان را در جهان انسانها یا اشخاصی تصور کنیم که چنان که ما امروزه میفهمیمشان، «فرد» نبودند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب ابداع فرد و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | ابداع فرد |
| عنوان دیگر | ریشههای لیبرالیسم غربی |