کتاب من یک تنبل هستم
معرفی کتاب من یک تنبل هستم
کتاب من یک تنبل هستم نوشتهی مهسا الیاس پور را انتشارات ماه اندیش منتشر کرده است. نویسنده در این اثر از تجربههای شخصی خود در تعویق، ناتمامگذاشتن کارها و گیرکردن میان «دانستن» و «حرکتنکردن» حرف زده و تلاش کرده است معنای تنبلی را از برچسبی اخلاقی به نشانهای از ترس، خستگی روان و فشارهای پنهان تبدیل کند. ساختار کتاب بر پایهی فصلهای کوتاه، توضیحهای روشن و تمرینهای ساده شکل گرفته که خواننده را قدمبهقدم از سرزنش خود به سمت فهمیدن الگوهای ذهنی و رفتاریاش میبرد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب من یک تنبل هستم
کتاب من یک تنبل هستم با یک اعتراف صریح شروع میشود: نویسنده خودش را «تنبل فعال» معرفی میکند؛ کسی که ایده و توانایی دارد اما پروژهها را نیمهکاره رها میکند. مهسا الیاس پور در همان فصلهای ابتدایی توضیح داده است که چطور سالها تنبلی را ضعف و بیارادگی میدانسته تا بهتدریج فهمیده پشت این رفتارها ترس، کمالگرایی، خستگی روان و زخمهای قدیمی پنهان است. در این بخشها مرز میان تنبلی، خستگی، افسردگی و بیانگیزگی روشن شده و جایی که لازم است پای کمک حرفهای به میان بیاید مشخص شده است. کتاب من یک تنبل هستم در ۱۰ فصل پیش رفته است؛ از «اعتراف، من یک تنبل هستم» و «بهانهها چطور متولد میشوند؟» تا «تعویق؛ دشمن بیسروصدا»، «مقصر همیشه دیگراناند»، «توجیه، هنر خطرناک انسانها» و «تنبلی پنهان آدمهای موفق». در ادامه فصلهایی مثل «ترسهایی برابر با تنبلی»، «نقطهی دروغین شروع»، «اگر تنبل هستی، طبیعی هستی» و «راه نجات: نه معجزه» آمده که هرکدام بخشی از چرخهی تعویق را باز میکنند. کتاب من یک تنبل هستم در کنار توضیحها، تمرینهای متعددی مثل «مکث طلایی»، «فهرست فرداها»، «قانون ۲۴ ساعت» و «قانون ۵ دقیقه» ارائه کرده است تا خواننده فقط در سطح فهم نظری نماند و بتواند تغییر را در مقیاسهای کوچک تجربه کند. کتاب من یک تنبل هستم در سراسر متن بر این نکته تأکید کرده است که این اثر جای درمان تخصصی را نمیگیرد و در عین حال میتواند مثل چراغقوهای باشد که الگوهای پنهان بهانهسازی، نقش قربانی، شلوغکاری بیثمر و کمالگرایی فلجکننده را قابلدیدن میکند.
خلاصه کتاب من یک تنبل هستم
کتاب من یک تنبل هستم از این سؤال شروع شده که چرا با وجود دانستن، حرکت اتفاق نمیافتد. نویسنده تنبلی را نه یک نقص اخلاقی بلکه علامتی از ترس، فشار کمالگرایی، خستگی روان و زخمهای نادیدهگرفتهشده دانسته است. در فصلهای میانی، چرخهی بهانهسازی، تعویق مزمن، نقش قربانی، توجیههای ظاهراً منطقی و تنبلی پنهان در شلوغکاری توضیح داده شده و نشان داده است چطور این الگوها آرامآرام تبدیل به هویت میشوند. کتاب من یک تنبل هستم سپس به ترس از شکست، قضاوت، مسئولیت و حتی موفقشدن میپردازد و مفهوم «نقطهی دروغین شروع» را مطرح کرده است؛ جایی که ذهن مدام آغاز واقعی را به شنبه، اول ماه یا «بعد از این دوره» موکول میکند. در فصلهای پایانی، نویسنده از پذیرش بدون توجیه، کمکگرفتن از متخصص، تغییرهای کوچک، مسئولیتپذیری حداقلی، عمل قبل از انگیزه و قانون ۵ دقیقه حرف زده و نشان داده است که حرکت پایدار بیشتر از تصمیمهای بزرگ، از عادتهای کوچک و صادقبودن با خود ساخته میشود.
چرا باید کتاب من یک تنبل هستم را بخوانیم؟
کتاب من یک تنبل هستم بهجای سرزنش، ریشههای تنبلی و تعویق را باز میکند و نشان میدهد پشت «هیچکارینکردن» چه ترسها و فشارهایی پنهان است. خواننده در این کتاب هم توضیح روشن دربارهی الگوهای ذهنی میبیند هم تمرینهای کوتاه و قابلاجرا که کمک میکند از چرخهی بهانه، تعویق و توجیه به سمت شروعهای کوچک و مسئولیتپذیری آرام حرکت کند.
کتاب من یک تنبل هستم به کسانی پیشنهاد میشود که کارهای مهم زندگیشان را مدام عقب میاندازند، خودشان را بهخاطر «تنبلی» سرزنش میکنند، درگیر کمالگرایی فلجکنندهاند یا میان خستگی، بیانگیزگی و افسردگی سردرگم شدهاند و میخواهند این چرخه را بهتر بفهمند و کمی واقعیتر تغییر دهند.