کتاب قوی سیاه نسیم نیکلاس طالب + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب قوی سیاه

کتاب قوی سیاه

معرفی کتاب قوی سیاه

کتاب قوی سیاه (تأثیر احتمالات نامحتمل) نوشته‌ی نسیم نیکلاس طالب با ترجمه‌ی نازنین عظیمی اثری است از مجموعه کتاب‌های کاج که نشر ستاک آن را منتشر کرده است. نویسنده که تحلیل‌گر ریسک و درگیر مسائل تصادفی و عدم‌قطعیت است، در این کتاب مفهوم قوی سیاه را به‌عنوان رویدادهای بعید، غیرمنتظره و بسیار اثرگذار شرح داده است. متن فارسی بر پایه‌ی واژه‌سازی‌های خلاق مترجم و وفاداری به لحن تند و شکاک طالب، خواننده را وارد بحثی گسترده درباره‌ی خطاهای ذهن انسان در فهم تاریخ، اقتصاد، سیاست و زندگی روزمره می‌کند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب قوی سیاه

کتاب قوی سیاه اثری است که نسیم نیکلاس طالب در آن مفهوم قوی سیاه را به‌عنوان پیشامدهایی با احتمال ظاهرا ناچیز اما پیامدهای عظیم و تعیین‌کننده بسط داده است. نویسنده از همان پیشگفتار با مثال کشف قوی سیاه در استرالیا نشان می‌دهد چگونه یک مشاهده‌ی خلاف انتظار می‌تواند هزاران مشاهده‌ی تأییدکننده را بی‌اعتبار کند و از همین‌جا بحث محدودیت تجربه‌ی انسانی و شکنندگی دانشی را آغاز کرده است که بر گذشته تکیه می‌کند. در کتاب قوی سیاه ساختار فصل‌ها حول چند ایده‌ی محوری شکل گرفته است: تعریف دقیق قوی سیاه، نابینایی انسان نسبت به وقایع تصادفی، سه‌گانه‌ی ابهام در فهم تاریخ، نقد نمودار زنگوله‌ای و «کلاه‌برداری بزرگ فکری» در آمار، و نیز مفهوم «شکاف افلاطونی» یعنی فاصله‌ی میان مدل‌های ذهنی مرتب و واقعیت آشفته. طالب در فصل‌هایی مانند ضدکتابخانه‌ی آمبرتو اکو، کارآموزی یک تجربه‌گرای شکاک و تاریخ و سه‌گانه‌ی ابهام، از خاطرات شخصی، جنگ لبنان، تجربه‌اش در بازارهای مالی و مثال‌هایی چون ۱۱ سپتامبر، سونامی اقیانوس هند و سقوط بازار سهام استفاده کرده است تا نشان دهد تاریخ و جوامع نه به‌صورت خزنده که جهشی تغییر می‌کنند. کتاب قوی سیاه علاوه‌بر نقد کارشناسان، اقتصاددانان و آمارشناسان افلاطون‌زده، بر اهمیت «آنچه نمی‌دانیم» تأکید کرده است. نویسنده با طرح ایده‌ی ضدکتابخانه و نادانشور، خواننده را به تمرکز بر نادانسته‌ها، پرهیز از توهم فهمیدن و بازنگری در ارزش اطلاعات روزمره و اخبار دعوت کرده است.

خلاصه کتاب قوی سیاه

کتاب قوی سیاه بر این ایده استوار است که بخش عمده‌ی آنچه در جهان اهمیت دارد، حاصل تعداد اندکی رویداد بسیار نادر، غیرمنتظره و پراثر است که طالب آن‌ها را قوی سیاه می‌نامد. این رویدادها پیش از وقوع تقریبا در افق انتظار انسان قرار ندارند، اما پس از رخ‌دادن، ذهن انسان با روایت‌سازی و تحریف واپس‌نگرانه آن‌ها را بدیهی و قابل‌توضیح جلوه می‌دهد. نویسنده نشان داده است که چگونه تاریخ، اقتصاد، علم، فناوری، جنگ‌ها، بیماری‌های همه‌گیر و حتی مسیر زندگی شخصی، بیشتر زیر تأثیر همین قوهای سیاه شکل گرفته‌اند تا رویدادهای عادی و قابل‌پیش‌بینی. او با نقد تکیه‌ی افراطی بر داده‌های گذشته، مدل‌های آماری مبتنی بر نمودار زنگوله‌ای و اعتماد به کارشناسان، پیشنهاد می‌کند به‌جای تلاش برای پیش‌بینی دقیق آینده، بر شناخت فضاهای آلوده به قوی سیاه، پذیرش جهل، تقویت آمادگی در برابر شوک‌ها و قرارگرفتن در معرض قوهای سیاه مثبت تمرکز شود.

چرا باید کتاب قوی سیاه را بخوانیم؟

قوی سیاه زاویه‌ی نگاه به جهان را عوض می‌کند و نشان می‌دهد چرا بسیاری از پیش‌بینی‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و مدل‌های رایج درباره‌ی آینده گمراه‌کننده‌اند. این کتاب ذهن را نسبت به نقش رویدادهای نادر در تاریخ، اقتصاد و زندگی شخصی هشیار می‌کند و خواننده را به بازنگری در ارزش اطلاعات، اخبار و «دانش قطعی» وادار می‌سازد.

قوی سیاه به کسانی پیشنهاد می‌شود که درگیر تصمیم‌گیری در شرایط عدم‌قطعیت هستند؛ از فعالان اقتصادی و مالی تا پژوهشگران علوم اجتماعی، دانشجویان علاقه‌مند به فلسفه‌ی علم و تاریخ، و هرکس که می‌خواهد نسبت به خطاهای ذهن در پیش‌بینی آینده و فهم گذشته حساس‌تر شود.

بخشی از کتاب قوی سیاه

«قوی سیاهی که ما در این کتاب از آن نام می‌بریم پیشامدی است که سه ویژگی اساسی دارد: نخست، استثناست؛ خارج از حوزهٔ انتظارات معمول است. زیرا در گذشته هیچ اشارهٔ متقاعدکننده‌ای به احتمال وجود آن نشده است. دوم، تاثیر بسزایی دارد. و سوم، باوجود مستثنی بودنش، بنا به طبیعت انسان، پس از وقوع، روشن، قابل تفسیر و پیش‌بینی‌پذیر می‌شود. حال بیایید این سه ویژگی را خلاصه کنیم: ناگهانی است، عواقب سنگینی دارد و گذشته‌نگر است نه آینده‌نگر. وجود تعداد معدودی قوی سیاه کمابیش تمام اتفاقات این دنیا را توجیه می‌کند؛ از موفقیت ادیان و اندیشه‌ها بگیر تا پویایی وقایع تاریخی و جنبه‌های زندگی شخصی خودمان. از همان زمان که دورهٔ پلیستوسن را پشت سر گذاشتیم یعنی نزدیک به ده هزار سال پیش، پیامد این قوهای سیاه رو به افزایش بوده است. از دوران انقلاب صنعتی که دنیا رو به پیچیدگی گذاشت روند افزایش قوهای سیاه شتاب گرفت. حال آن‌که رویدادهای عادی یا همان قوهای سفید، که پیوسته مورد بحث و مطالعهٔ ما هستند و همواره در تلاشیم تا با خواندن روزنامه وقوع آن‌ها را پیش‌بینی کنیم، اهمیت خود را هر چه بیشتر از دست داده‌اند. بحث اصلی این کتاب نابینایی ما نسبت به وقایع تصادفی بویژه در انحرافات بزرگ است. این که چرا ما دانشمندان یا غیردانشمندان، حرفه‌ای‌ها یا آدم‌های عادی ترجیح می‌دهیم پول خُرد را به جای پول درشت ببینیم؟ چرا احتمالِ وقوع رویدادهای مهم را، به رغم شواهد آشکار پیامدهای عظیمی که دارند، نادیده می‌گیریم و روی جزییات کم اهمیت‌تر تمرکز می‌کنیم؟»