کتاب چگونه کافی باشیم
معرفی کتاب چگونه کافی باشیم
کتاب چگونه کافی باشیم نوشتهی الن هندریکسن با ترجمهی شهلا واحد، اثری است دربارهی کمالگرایی، خودانتقادی و راههای رسیدن به احساس «کافی بودن» در زندگی روزمره. نویسنده که روانشناس بالینی است، با تکیهبر پژوهشهای علمی، تجربههای درمانی و روایتهای واقعی، سازوکار ذهن کمالگرا را واکاوی کرده است. در این کتاب، تفاوت میان کمالگرایی سالم و ناسالم، نقش محیط، خانواده، فرهنگ و شبکههای اجتماعی در تشدید فشار «بایدها» و همچنین راههای عملی برای مهربانتر شدن با خود توضیح داده شده است. نشر پردیس آباریس آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چگونه کافی باشیم
کتاب چگونه کافی باشیم با روایت دو چهرهی مشهور، والت دیزنی و فرد راجرز، بحث خود را آغاز میکند و نشان میدهد کمالگرایی چگونه میتواند هم به فرسودگی، انزوا و نارضایتی مزمن منتهی شود و هم اگر بهدرستی هدایت شود، به انعطافپذیری، معنا و ارتباط انسانی عمیقتر راه ببرد. الن هندریکسن در این کتاب، کمالگرایی را نه یک برچسب ساده، بلکه مجموعهای از گرایشها و عادتها معرفی کرده است که از دل وظیفهشناسی و اهمیتدادن عمیق به «درست انجام دادن کارها» بیرون میآیند. کتاب چگونه کافی باشیم در چند بخش و فصلهای متعدد، ابتدا تصویر کلی کمالگرایی را ترسیم میکند، سپس به ریشهها، شکلهای مختلف آن و پیامدهایش در زندگی تحصیلی، شغلی، خانوادگی و عاطفی میپردازد. در فصلهایی مانند «چگونه خودمان را میبینیم؟»، «کمالگرایی در هزار رنگ» و «از کجا همهچیز شروع شد؟» خواننده با مفاهیمی مثل کمالگرایی خودمحور، دیگرمحور و تجویزشدهی اجتماعی، ارزیابی بیشازحد خود، کتاب قانون درونی، ذهنیت صفر و صدی، اهمالکاری کمالگرایانه و مقایسهی مداوم با دیگران آشنا میشود. کتاب چگونه کافی باشیم علاوهبر توضیح نظری، سراغ نمونههای عینی هم رفته است؛ مراجعانی مثل گاس، فرانچسکا، کارتر و جمیلا که هرکدام شکل متفاوتی از کمالگرایی را زندگی میکنند. نویسنده در ادامه، هفت «تغییر» یا محور تحول را معرفی کرده است؛ از حرکت از خودانتقادی به مهربانی، تا عبور از قانونگرایی خشک به انعطافپذیری، رهاکردن تمرکز وسواسگونه بر اشتباهات، فهمیدن نقش احساسات در اهمالکاری و ساختن رابطههای صمیمانهتر و اصیلتر.
خلاصه کتاب چگونه کافی باشیم
کتاب چگونه کافی باشیم به این سؤال پاسخ میدهد که چرا بسیاری از انسانها با وجود موفقیتهای بیرونی، در درون خود را «ناکافی» و همیشه عقبمانده احساس میکنند. نویسنده کمالگرایی را تمایل به مطالبهی عملکردی فراتر از آنچه موقعیت اقتضا میکند تعریف کرده است و نشان میدهد چگونه این گرایش، وقتی با خودانتقادی شدید و ارزیابی بیشازحد ارزش خود بر اساس عملکرد گره میخورد، به افسردگی، اضطراب، فرسودگی و احساس تنهایی دامن میزند. در این کتاب، کمالگرایی در سه شکل خودمحور، دیگرمحور و تجویزشدهی اجتماعی توضیح داده شده و پیوند آن با فرهنگ رقابتی، شبکههای اجتماعی و فشارهای محیطی نشان داده شده است. سپس با تکیهبر پژوهشها و تجربههای بالینی، هفت مسیر تغییر معرفی شده است: از مهربانی با خود، بازنویسی کتاب قانون درونی و رهاکردن ذهنیت صفر و صدی، تا کاهش اهمالکاری، کنارگذاشتن مقایسهی فرساینده و اجازهدادن به احساسات واقعی. پیام مرکزی کتاب این است که میتوان وظیفهشناسی و استانداردهای بالا را حفظ کرد و درعینحال، به احساس «کافی بودن» و زندگی معنادارتر نزدیک شد.
چرا باید کتاب چگونه کافی باشیم را بخوانیم؟
این کتاب تصویری دقیق و چندلایه از کمالگرایی ارائه کرده است و نشان میدهد پشت «اخلاق کاری قوی» و «استانداردهای بالا» چه فشارهای پنهانی پنهان میشود. خواننده با دیدن نمونههای واقعی و تمرکز کتاب بر هفت تغییر کلیدی، میتواند الگوهای ذهنی و رفتاری خود را بهتر بشناسد و بهتدریج از خودانتقادی فرساینده به سمت پذیرش، انعطاف و ارتباط انسانی عمیقتر حرکت کند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که مدام احساس میکنند «باید بهتر باشند»، با اهمالکاری کمالگرایانه، اضطراب، فرسودگی شغلی یا تحصیلی درگیرند، یا ارزش خود را فقط از طریق دستاوردها میسنجند. همچنین به درمانگران، مشاوران و دانشجویان رشتههای روانشناسی و علوم رفتاری پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب چگونه کافی باشیم
«سوءتفاهم نشود. کمالگرایی قدرتهای جادویی خاصی دارد: استانداردهای بالا، اخلاق کاری قوی، قابلاعتماد بودن و توجه عمیق به دیگران. اما وقتی از مسیر درست خارج شود، ما را در جریان سهمگین و پنهانِ «باید بیشتر انجام بدهم، بهتر باشم، بیشتر باشم، بهتر باشم» گرفتار میکند. از بیرون شاید بهنظر برسد که داریم عالی عمل میکنیم، اما از درون احساس میکنیم داریم شکست میخوریم. برای کسانی مثل ما، کمالگرایی نام اشتباهی است: موضوع، تلاش برای کامل بودن نیست، بلکه این احساس همیشگی است که هیچوقت به اندازهٔ کافی خوب نیستیم. *** جالب اینجا است که در قلب کمالگرایی، چیزی واقعاً جادویی وجود دارد: وظیفهشناسی. وظیفهشناسی شاید کمجذابترین ابرقدرت باشد. دید فوقالعاده نسبت به جزئیات! موفقیت کامل در آزمون مارشمالو! عبور از بالاترین استانداردها با یک جهش! اما این ویژگی یکی از قدرتمندترین خصلتها برای داشتن یک زندگی خوب است. دکتر آنجلا داکورث، نویسندهٔ کتاب «سرسختی: قدرت اشتیاق و پشتکار» بههمراه سه نفر از همکارانش، تقریباً دههزار بزرگسال آمریکایی را بررسی کردند و دریافتند که وظیفهشناسی، پایدارترین عامل پیشبینیکنندهٔ موفقیت است، هم موفقیت عینی و هم ذهنی. این ویژگی در همه چیز نقش دارد: از میزان درآمد گرفته تا خوشبختی و رضایت از زندگی. وظیفهشناسی ریشهای عمیق دارد؛ این واژه به قرن هفدهم برمیگردد و به واژهٔ «وجدان» میرسد؛ حس درونی ما از درست و نادرست. یعنی عمیقاً اهمیت دادن؛ اهمیت به انجام درست کارها، به انجام خوب وظایف، به انسان خوبی بودن.»