کتاب در جستجوی آب و آفتاب
معرفی کتاب در جستجوی آب و آفتاب
کتاب در جستجوی آب و آفتاب نوشتهی بهاره فرخ آشتیانی مجموعهای از شعرهای سپید، نیمایی، کلاسیک، سهگانی و چند کاریکلماتور است که نشر گیوا آن را منتشر کرده است. در این کتاب، صدا و جهانبینی شاعری دنبال میشود که میان تصویرهای طبیعت، دغدغههای صلح، رنج انسان معاصر، کودکی، مرگ، امید و جستوجوی معنویت در رفتوآمد است. متن کتاب از همان سطرهای آغازین با تصویرهایی از باران، نیلوفر، شاپرک، درخت، سنگ، رود و فصلها پیش میرود و این عناصر را به زبان احساس، اندیشه و اعتراض بدل کرده است. در این اثر، شعر سپید بخش پررنگی دارد اما در ادامه، شعر نیمایی، سهگانیها، غزلها و رباعیگونههای کلاسیک نیز دیده میشود و در پایان، چند کاریکلماتور کوتاه آمده که لحن طنزآمیز و گزندهای دارند. در جستجوی آب و آفتاب بیش از آنکه به روایت خطی تکیه کند، بر لحظههای شهودی، گفتوگو با طبیعت، گفتوگو با «عزیز من»، «مه بانو»، «درخت»، «سنگ» و «صلح» استوار است و از خلال همین گفتوگوها، پرسشهایی درباره آزادی، اختیار، جنگ، فقر، کودکان کار، زیستن آگاهانه و نسبت انسان با خدا طرح شده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب در جستجوی آب و آفتاب
کتاب در جستجوی آب و آفتاب مجموعهای چندبخشی از شعرهای بهاره فرخ آشتیانی است که در آن، شاعر میان قالبها و لحنهای گوناگون حرکت کرده است. در بخشهای آغازین، شعرهای سپید بلند و تصویری دیده میشود که اغلب در قالب مونولوگهای درونی و نجواهای خطابمحور شکل گرفتهاند؛ متنهایی که در آنها «باران»، «نیلوفر»، «درخت»، «سنگ»، «پرستو»، «کودک»، «قاصدک» و «سرو» به شخصیتهایی زنده تبدیل شدهاند. در این شعرها، شاعر از دل تصویرهای طبیعی به موضوعهایی مانند اسارت و آزادی، جنگ و صلح، رنج انسانها در «گورهای عمودی» روزمره، کودکان کار، خشونت، تخریب طبیعت، مرگ و امکان رستاخیز امید میرسد. در جستجوی آب و آفتاب در این بخش، بیشتر بر شعر سپید و نیمایی تکیه کرده است و شعرهایی مانند «سخن متولد میگردد»، «آه، میدانی چقدر شجاعت میخواهد»، «ما را اسیر کردهاند»، «باز هم اول مهر آمد» و «هنوز جای زخم» نمونههایی از این رویکرد هستند. در ادامهی کتاب در جستجوی آب و آفتاب، ساختار اثر به سمت تنوع قالبی میرود. بخشی با عنوان سهگانیها آمده که در آن، شعرهای بسیار کوتاه و موجزی دیده میشود؛ شعرهایی که در چند سطر، تصویری فشرده از رنج، امید، جنگ، فقر، عشق، هویت و تجربهی زیستن در جغرافیایی پرآشوب را ثبت کردهاند. پس از آن، شعرهای کلاسیک با وزن و قافیه، از غزلگونهها تا رباعیوارها، قرار گرفتهاند که در آنها مضامینی مانند عشق، صلح، معرفت، نقد ریاکاری، جستوجوی آب و نور، و گفتوگو با خدا و انسان تکرار و بازآفرینی شده است. در پایان کتاب، چند کاریکلماتور کوتاه آمده که با جملات فشرده و بازیهای زبانی، تناقضها و وضعیتهای طنزآلود و تلخ زندگی امروز را نشان دادهاند؛ جملههایی مانند «آنقدر احساساتم را اشتباه خرج کردم که به خودم بدهکار شدم» نمونهای از این بخش است.
چرا باید کتاب در جستجوی آب و آفتاب را بخوانیم؟
در جستجوی آب و آفتاب اثری است که در آن، یک صدا در قالبهای مختلف شعری دنبال شده و همین تنوع، امکان مواجهه با لایههای گوناگون جهان شاعر را فراهم کرده است. در شعرهای سپید و نیمایی، خواننده با زبانی سرشار از تصویر و استعاره روبهرو میشود که از دل طبیعت، به پرسشهای جدی درباره جنگ، صلح، آزادی، فقر، کودکان کار، تخریب محیطزیست و معنای زیستن میرسد. در این شعرها، باران، نیلوفر، درخت، سنگ، پرستو، فصلها و عناصر چهارگانه، فقط پسزمینه نیستند بلکه حامل معنا و اندیشهاند. بخش سهگانیها و شعرهای کلاسیک در این کتاب، امکان دیگری برای همراهی با نگاه شاعر فراهم کرده است. در سهگانیها، تجربههای پیچیده در چند سطر فشرده شده و در شعرهای کلاسیک، همان دغدغهها در قالب وزن و قافیه بازتاب یافته است؛ از عشق و معرفت تا نقد ریا، از جستوجوی صلح تا تأمل بر مرگ و رستاخیز امید. حضور کاریکلماتورها در پایان کتاب، لایهای از طنز تلخ و خودآگاهی را به متن افزوده است و نشان داده است که شاعر، نسبت به تناقضهای جهان پیرامون و زبان، نگاه انتقادی دارد. این ترکیب، در مجموع، تصویری از ذهن و دل شاعری ارائه کرده است که میان رؤیا و واقعیت، میان درد و امید، در جستوجوی «آب و آفتاب» است.
خواندن این کتاب به دوستداران شعر معاصر فارسی پیشنهاد میشود که به شعر سپید و نیمایی علاقه دارند و در عین حال، از خواندن غزل و قالبهای کلاسیک نیز لذت میبرند. همچنین به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغههایی مانند صلح، آزادی، عدالت اجتماعی، وضعیت کودکان، تخریب طبیعت، معنویت و جستوجوی درونی را در ذهن دارند و میخواهند این موضوعها را در آینهی تصویرهای شعری و زبان استعاری دنبال کنند.
بخشی از کتاب در جستجوی آب و آفتاب
«سخن متولد میگردد چون از چشمان قلم فروافتد و بر سپیدی کاغذ پیروز آید، اما گروهی سکوت را برمیگزینند، زان رو که هبوط واژگان را مرگ اندیشه و احساس میدانند چنین میپندارم باید آزمود و دانست اندیشه، آتشی خفته زیر خاکسترست که اگر از کمان کلام بجهد، شهر دلی را ویران میکند یا آبی است گوارنده که عطش جانی را فرو مینشاند، این است رمز و راز کلام یافتمت در ویرانهها، و دست نوازش بر خورشیدت کشیدم از لابهلای انگشتانم نیلوفر رویید و مرا از هبوط در مردابی ابدی رهاند بال در بال نیلوفر تا آسمان چشمانت پرگشودم و من دیگر خویشتن نبودم»