کتاب دو تا کافی نیست
معرفی کتاب دو تا کافی نیست
کتاب دو تا کافی نیست نوشتهی لیلا ملکمحمدی و منتشرشده توسط انتشارات سوره مهر، مجموعهای از روایتها و تجربههای واقعی زنان ایرانی دربارهی فرزندآوری و زندگی خانوادگی است. این اثر با گردآوری خاطرات و داستانهای کوتاه از مادران مختلف، به دغدغهها، چالشها و شیرینیهای فرزندآوری در جامعهی امروز ایران میپردازد. روایتها از کانال مجازی «دو تا کافی نیست» جمعآوری شدهاند و هرکدام گوشهای از واقعیتهای زندگی زنان و خانوادهها را در مواجهه با تصمیمهای مهم فرزندآوری، تربیت فرزند، فشارهای اجتماعی و اقتصادی و امیدها و آرزوهای مادرانه به تصویر میکشد. کتاب با نگاهی صمیمی و بیواسطه، تلاش کرده است صدای مادرانی باشد که در سکوت روزمره، قهرمان خانوادههای خود هستند و با انتخابها و مقاومتهایشان، نقش مهمی در آیندهی جامعه ایفا میکنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دو تا کافی نیست
کتاب دو تا کافی نیست با قلم لیلا ملکمحمدی، مجموعهای از خردهروایتها و تجربههای شخصی زنان ایرانی دربارهی فرزندآوری و زندگی خانوادگی را گردآوری کرده است. این کتاب ساختاری اپیزودیک دارد و هر فصل یا بخش آن به روایت زندگی یک زن یا خانواده اختصاص یافته است. روایتها از کانال مجازی «دو تا کافی نیست» جمعآوری شدهاند و هرکدام از زاویهای متفاوت به موضوع فرزندآوری، چالشهای تربیت فرزند، فشارهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، و همچنین امیدها و آرزوهای مادرانه میپردازند. کتاب با مقدمهای دربارهی وضعیت جمعیتی ایران و دغدغهی پیر شدن جامعه آغاز میشود و سپس با روایتهای متنوع، تصویری چندوجهی از زندگی زنان و خانوادهها ارائه میدهد. در این روایتها، مادران از تلخیها و شیرینیهای زندگی، شکستها و پیروزیها، تدبیرها و اشتباهات، و نقش خود بهعنوان قهرمانان خانواده سخن گفتهاند. ساختار کتاب به گونهای است که هر روایت مستقل است و خواننده میتواند بدون ترتیب خاصی به مطالعهی بخشهای مختلف بپردازد. این اثر، علاوهبر پرداختن به مسائل جمعیتی و اجتماعی، به موضوعات روانی، اقتصادی و فرهنگی مرتبط با فرزندآوری نیز توجه نشان داده است.
خلاصه کتاب دو تا کافی نیست
کتاب دو تا کافی نیست مجموعهای از روایتهای کوتاه و واقعی دربارهی فرزندآوری و زندگی خانوادگی در ایران معاصر است. دغدغهی اصلی کتاب، بررسی تجربههای زنان و خانوادهها در مواجهه با تصمیمهای فرزندآوری، تربیت فرزند و چالشهای روزمرهی زندگی است. روایتها از زبان مادران مختلف بیان شدهاند و هرکدام گوشهای از واقعیتهای زندگی را به تصویر میکشند؛ از مادرانی که با وجود مشکلات اقتصادی، دوری از خانواده یا فشارهای اجتماعی تصمیم به داشتن فرزندان بیشتر گرفتهاند تا کسانی که با افسردگی پس از زایمان، نگرانیهای پزشکی یا مخالفت اطرافیان روبهرو شدهاند. برخی روایتها به تجربهی زایمانهای سخت، چندقلویی، مهاجرت، یا بازگشت به ایران پس از زندگی در خارج میپردازند و برخی دیگر از حسرتها و پشیمانیهای ناشی از تصمیمهای گذشته سخن میگویند. در کنار روایتهای موفقیت و رضایت، داستانهایی از تردید، عذاب وجدان، فشارهای اجتماعی و حتی تجربهی سقط جنین نیز آمده است. کتاب تلاش کرده است تصویری واقعی و چندلایه از زندگی مادران ایرانی ارائه دهد؛ تصویری که در آن، امید، مقاومت، عشق به فرزند و تلاش برای ساختن آیندهای بهتر در کنار تلخیها و دشواریها قرار گرفته است. دغدغهی جمعیتی و نگرانی از پیر شدن جامعه، در پسزمینهی بسیاری از روایتها حضور دارد و کتاب با تأکید بر نقش مادران در جوان نگه داشتن ایران، به اهمیت فرزندآوری و تربیت نسل آینده میپردازد.
چرا باید کتاب دو تا کافی نیست را بخوانیم؟
این کتاب با روایتهای متنوع و واقعی از تجربههای مادران ایرانی، فرصتی فراهم کرده است تا خواننده با ابعاد مختلف فرزندآوری، چالشهای تربیت فرزند و فشارهای اجتماعی و اقتصادی آشنا شود. ویژگی شاخص کتاب، صداقت و تنوع روایتهاست؛ هر داستان از زاویهای متفاوت به موضوع نگاه کرده و تجربههایی از امید، تردید، مقاومت، عذاب وجدان، شادی و پشیمانی را به تصویر کشیده است. مطالعهی این اثر میتواند به درک بهتر دغدغهها و واقعیتهای زندگی زنان و خانوادهها کمک کند و زمینهای برای گفتوگو دربارهی مسائل جمعیتی، فرهنگی و روانی مرتبط با فرزندآوری فراهم آورد. همچنین، کتاب با ارائهی راهکارها و تجربههای عملی مادران، الهامبخش کسانی است که با تصمیمهای مشابه روبهرو هستند یا به دنبال همدلی و حمایت در مسیر مادری میگردند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی فرزندآوری، تربیت فرزند، فشارهای اجتماعی و اقتصادی خانواده یا تجربهی مادری دارند. همچنین، برای افرادی که به مسائل جمعیتی، اجتماعی و فرهنگی ایران علاقهمندند یا در حوزههای روانشناسی، جامعهشناسی و مطالعات خانواده فعالیت میکنند، این اثر میتواند مفید باشد.
بخشی از کتاب دو تا کافی نیست
«فعلاً سه فرزند دارم. میگویم فعلاً، چون چهارمی هم در راه است و امسال، که سال اژدهاست، به دنیا میآید. من بیست و هشت سال دارم. پسر اولم هفت ساله است، دختر اولم پنج ساله، و آخری هم سه سال دارد. امسال کلاس اولی داریم و آدمحسابی شدهایم. هر روز صبح ساعت شش بلند میشوم و صبحانه را آماده میکنم. لباسهای همسر و پیراهن پسرم را اتو میزنم و بعد هم پروژهٔ بیدار کردن پسرم با بوسه و نوازش آغاز میشود. پسرم که میرود مدرسه، دیگر به چیزی دست نمیزنم. حتی اگر خوابم نبرد هم من آدمی نیستم که رختخواب گرم و نرم و سکوت را رها کنم و بروم کارهای خانه را انجام بدهم. این یک فرصت طلایی است که در خانهٔ ما کمتر پیش میآید. اگر اقبال با من همراه باشد، یک ساعت فرصت استراحت دارم. هشت و نیم که بشود، اِلّا و لابد، دختر کوچکم مینشیند کنارم و با صدای گرفته و چشمهای پفکرده میگوید: «مامان پا شو! گشممه.» هنوز مغزم کار نمیکند. به او میگویم: «جلوته. بردار!» میگوید: «چی رو بردارم؟» میگویم: «لقمهت رو دیگه. چایی رو نریزی!» بچه باور میکند. کلی فکر میکند و بعد میگوید: «توش؟» و حالا اصرار از من که «وا ... واقعا نمیبینی؟» با هم میرویم آشپزخانه و وعدهٔ دوم صبحانه را آماده میکنم. کمی بعد، دختر پنج سالهام با لبخند خاص خودش، سرحال و قبراق، در راهرو پیدایش میشود. با دیدنش حسابی انرژی میگیرم و برای او هم چایی میریزم. حال جمعوجور کردن خانه را ندارم. قبلاً اینطور نبودم انصافاً! با وجود این سه تا، خانهام برق میزد. ولی الان چون باردارم تنبل شدهام. حوصلهٔ هیچ کاری را ندارم و خودم هم از این تنبلی اذیت میشوم. میروم روی مبل دراز میکشم. دخترها با هم بازی میکنند و من خوابم میبرد، تا ساعت ده و نیم که کمکم بلند میشوم و مشغول کارهای خانه میشوم.»