کتاب سوگیری
معرفی کتاب سوگیری
کتاب سوگیری (Biased) نوشته جنیفر ابرهارت، به بررسی ریشهها و پیامدهای تعصبهای پنهان و ناآگاهانه در ذهن انسان میپردازد و نشان میدهد که چگونه این سوگیریها بر تصمیمگیریها، رفتارها و حتی ادراک ما از جهان اطراف تأثیر میگذارند. کتاب با زبانی روشن و مثالهای ملموس، مخاطب را به تأمل دربارهی پیشداوریهای نهان خود و جامعه دعوت میکند و راههایی برای شناخت و مقابله با این سوگیریها ارائه میدهد. این کتاب را فاطمه مهربان ترجمه و نشر راوشید منتشر کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سوگیری
کتاب سوگیری نوشتهی جنیفر ابرهارت، اثری پژوهشی و روایی دربارهی تأثیر تعصبهای ناآگاهانه بر رفتار و نگرش انسانهاست. این کتاب با تمرکز بر تجربههای نویسنده به عنوان زنی سیاهپوست و استاد دانشگاه، به بررسی چگونگی شکلگیری و تداوم سوگیریهای نژادی و اجتماعی در جوامع غربی میپردازد. ساختار کتاب بر پایهی روایتهای شخصی، مطالعات علمی و مثالهای واقعی از زندگی روزمره و محیطهای کاری، آموزشی و قضایی شکل گرفته است. ابرهارت در این کتاب نشان داده که تعصبهای پنهان نهتنها در سطح فردی، بلکه در ساختارهای اجتماعی و نهادی نیز ریشه دارند و میتوانند به نابرابریهای گسترده منجر شوند. او با استفاده از یافتههای علوم اعصاب و روانشناسی اجتماعی، توضیح داده که مغز انسان چگونه به طور ناخودآگاه افراد را دستهبندی میکند و این دستهبندیها چگونه بر قضاوتها و تصمیمگیریها اثر میگذارند. کتاب سوگیری با رویکردی تحلیلی و انتقادی، مخاطب را به بازاندیشی دربارهی نقش خود در بازتولید یا مقابله با تعصبهای اجتماعی دعوت کرده است.
خلاصه کتاب سوگیری
کتاب سوگیری با شرح تجربههای شخصی نویسنده آغاز میشود؛ از دوران کودکی در محلهای سیاهپوستنشین تا ورود به مدرسهای با اکثریت سفیدپوست و مواجهه با چالشهای شناسایی چهرهها و تفاوتهای فرهنگی. ابرهارت در ادامه، پدیدهی «اثر دیگرنژادی» را توضیح داده است؛ یعنی تمایل مغز انسان به شناسایی بهتر چهرههای متعلق به گروه خود و دشواری در تشخیص چهرههای گروههای دیگر. این پدیده، ریشه در تجربههای زیسته و میزان تماس با گروههای مختلف دارد و میتواند به شکلگیری تعصبهای ناآگاهانه منجر شود. نویسنده با مثالهایی از تحقیقات علوم اعصاب و روانشناسی اجتماعی، نشان داده که مغز انسان به طور خودکار و سریع، افراد را بر اساس ویژگیهایی مانند نژاد، جنسیت یا سن دستهبندی میکند. این دستهبندیها، علاوه بر تسهیل پردازش اطلاعات، میتوانند به شکلگیری پیشداوریها و سوگیریهای ذهنی منجر شوند.
ابرهارت توضیح میدهد که تعصبها نهتنها در سطح فردی، بلکه در نظامهای آموزشی، قضایی و حتی رسانهها نیز بازتولید میشوند و میتوانند بر سرنوشت افراد و گروهها تأثیر بگذارند. در بخشهایی از کتاب، به نقش خانواده، محیط اجتماعی و رسانهها در انتقال و تقویت تعصبهای پنهان پرداخته شده است. نویسنده با اشاره به آزمایشهای مختلف، نشان داده که حتی کودکان خردسال نیز میتوانند تعصبهای والدین و محیط را جذب کنند و این تعصبها در رفتار و قضاوتهای آنها نمود پیدا کند. در نهایت، ابرهارت بر اهمیت آگاهی، آموزش و تلاش آگاهانه برای مقابله با سوگیریهای ذهنی تأکید کرده و راهکارهایی برای کاهش تأثیر این تعصبها در زندگی فردی و اجتماعی ارائه داده است.
چرا باید کتاب سوگیری را بخوانیم؟
نویسنده با زبانی قابلفهم و مستند، نشان داده که تعصبهای ذهنی تنها مختص افراد خاص یا گروههای اجتماعی خاص نیست، بلکه پدیدهای فراگیر و جهانی است که همهی انسانها به نوعی با آن مواجهاند. مطالعهی این کتاب میتواند به افزایش خودآگاهی، شناخت بهتر سازوکارهای ذهنی و تقویت مهارتهای انتقادی در مواجهه با اخبار، رویدادها و روابط اجتماعی کمک کند. راهکارهای ارائهشده در کتاب نیز برای کاهش سوگیریها و ایجاد تغییرات مثبت در محیطهای کاری، آموزشی و خانوادگی کاربردی هستند.
خواندن کتاب سوگیری را به کسانی پیشنهاد میکنیم که دغدغهی شناخت ریشههای تعصب، نابرابری اجتماعی و پیشداوریهای ذهنی را دارند؛ بهویژه دانشجویان و پژوهشگران حوزههای روانشناسی، علوم اجتماعی، آموزش، حقوق و مطالعات فرهنگی. همچنین مطالعهی این اثر به مدیران، معلمان، فعالان اجتماعی و افرادی که به دنبال بهبود روابط انسانی و کاهش سوگیریهای ناآگاهانه در محیطهای کاری و خانوادگی هستند، توصیه میشود.
جوایز و افتخارات کتاب سوگیری
- برندهی جایزهی کتاب ویلیام جیمز (۲۰۲۰)
- برندهی جایزهی کتاب انجمن روانشناسی اجتماعی و شخصیت
- نامزد جایزهی صلح ادبی دِیتون در بخش ناداستان (۲۰۲۰)
بخشی از کتاب سوگیری
«دوازده سال ابتدایی زندگیام را در شهر کلیولند اوهایو سپری کردم؛ شهری که همۀ ساکنانش سیاهپوست بودند. از خانوادهام گرفته تا همسایگان، معلمان، همکلاسیها و دوستانم، هر فردی که با او در ارتباط بودم سیاهپوست بود. زمانی که پدر و مادرم گفتند قرار است به شهری به نام بکوود برویم که اکثر ساکنانش سفیدپوست هستند، از داشتن خانهای بزرگتر هیجانزده بودم اما از طرفی هم در فکر مدل رفتارم با همکلاسیهای جدیدم بودم.
میترسیدم که آنها به خاطر پوست قهوهای، موهای فر و پریشانم و چشمان درشت و تیرهام، من را مسخره کنند. مدام در فکر نحوۀ صحبتم بودم؛ اینکه لحنم، انتخاب واژگانم و صدایم چگونه باشد.
با این حال وقتی آن پاییز وارد مدرسه شدم، دانشآموزان سفیدپوست با خوشرویی به من خوشآمد گفتند. خودشان را معرفی کردند و مرا دعوت کردند تا با همدیگر ناهار بخوریم. مدرسه را به من نشان دادند و فعالیتهایی را که مدرسه برای دانشآموزان آماده کرده بود برایم توضیح دادند. این دقیقاً همان چیزی بود که پدر و مادرم همیشه آرزویش را داشتند. میتوانستم در گروه کُر آواز بخوانم یا نمایش بازی کنم یا زبان اشاره یاد بگیرم و ژیمناستیک تمرین کنم. میتوانستم در تیم والیبال بازی کنم یا عضو شورای دانشآموزی شوم.»