کتاب بیشعوری
معرفی کتاب بیشعوری
کتاب بیشعوری نوشته خاویر کرمنت با ترجمه رویا امامی میبدی اثری است که به بررسی یکی از معضلات رفتاری و شخصیتی انسان معاصر میپردازد. این کتاب در دستهی آثار خودشناسی و روانشناسی قرار میگیرد و با نگاهی انتقادی و طنزآمیز، پدیدهی بیشعوری را بهعنوان یک بیماری رفتاری و اجتماعی تحلیل میکند. نویسنده با تکیهبر تجربیات شخصی و حرفهای خود، تلاش کرده است تا ابعاد مختلف این اختلال را واکاوی کند و راهکارهایی برای شناسایی و مقابله با آن ارائه دهد. نشر نیک فرجام آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بیشعوری
کتاب بیشعوری اثر خاویر کرمنت که اولین بار در سال ۱۹۹۰ منتشر شد، اثری در حوزهی روانشناسی و خودشناسی است که با زبانی صریح و گاه طنزآمیز، به بررسی پدیدهی بیشعوری در افراد و جامعه میپردازد. کرمنت، که خود را نیز در گذشته مبتلا به این عارضه میداند، با روایت تجربههای شخصی و نمونههای واقعی، تلاش کرده است تا بیشعوری را نه صرفاً یک صفت منفی، بلکه نوعی بیماری رفتاری و اعتیاد اجتماعی معرفی کند.
کتاب بیشعوری شامل مقدمهای از زبان نویسنده، فصلهایی دربارهی تعریف، نشانهها، تاریخچه و ماهیت بیشعوری و همچنین روایتهایی از زندگی افراد مختلف است که هرکدام بهنوعی با این مشکل دستوپنجه نرم میکنند. کتاب با ارائهی پرسشهایی برای خودارزیابی و تمرینهایی برای شناسایی رفتارهای بیشعورانه، خواننده را به تأمل و بازنگری در رفتارهای فردی و اجتماعی دعوت میکند. هدف اصلی نویسنده، آگاهیبخشی و ایجاد انگیزه برای تغییر و بهبود رفتارهای ناسالم است.
خلاصه کتاب بیشعوری
کتاب بیشعوری با مقدمهای از زبان نویسنده آغاز میشود که در آن خاویر کرمنت اعتراف میکند سالها خود نیز گرفتار بیشعوری بوده و این موضوع نهتنها زندگی شخصی، بلکه روابط خانوادگی و حرفهای او را تحتتأثیر قرار داده است. او بیشعوری را نوعی عادت رفتاری میداند که فرد بهمرور به آن خو میگیرد و حتی از وجودش بیخبر میماند. نویسنده با روایت داستانهایی از زندگی خود و دیگران، نشان میدهد که بیشعوری چگونه میتواند بهتدریج فرد را از اطرافیانش دور کند و باعث فروپاشی روابط شود. در بخشهای ابتدایی، کتاب به تعریف بیشعوری و نشانههای آن میپردازد. بیشعور کسی است که با رفتارهای خودخواهانه، تحقیرآمیز و تهاجمی، دیگران را آزار میدهد و مسئولیت رفتارهایش را نمیپذیرد. نویسنده تأکید کرده است که بیشعوری صرفاً یک صفت یا توهین نیست، بلکه نوعی بیماری رفتاری است که میتواند به شکل اعتیاد در فرد ریشه بدواند. نشانههایی مانند خودپسندی افراطی، بیتوجهی به احساسات دیگران، انکار اشتباهات، تمایل به سلطهگری و سوءاستفاده از دیگران از جمله ویژگیهای بارز افراد بیشعور معرفی شدهاند. کتاب با ارائهی نمونههایی از افراد مختلف، از مدیران و وکلا تا کودکان و والدین، نشان میدهد که بیشعوری محدود به سن، جنسیت یا موقعیت اجتماعی خاصی نیست و میتواند هر کسی را درگیر کند. نویسنده با ذکر داستانهایی از بیماران و مراجعان خود، به پیچیدگیهای این اختلال و دشواریهای درمان آن اشاره کرده است. او معتقد است که اولین گام برای درمان، پذیرش بیشعور بودن و مسئولیت رفتارهای خود است. در ادامه، کتاب به بررسی ریشههای بیشعوری، تأثیرات آن بر زندگی فردی و اجتماعی و راهکارهایی برای مقابله با این عارضه میپردازد. نویسنده با طرح پرسشهایی برای خودارزیابی، خواننده را به بازنگری در رفتارهایش دعوت میکند و تأکید دارد که تغییر و بهبود، نیازمند شهامت و تلاش مستمر است. در نهایت، کتاب بیشعوری را نهتنها یک مشکل فردی، بلکه معضلی اجتماعی میداند که مقابله با آن به نفع همهی اعضای جامعه خواهد بود.
چرا باید کتاب بیشعوری را بخوانیم؟
کتاب بیشعوری با رویکردی متفاوت و بیپرده، به یکی از مشکلات رایج اما کمتر شناختهشدهی رفتاری میپردازد. ویژگی شاخص این اثر، صراحت و طنز تلخی است که در سراسر متن جریان دارد و باعث میشود موضوعی جدی و گاه تلخ، بهگونهای قابلدرک و ملموس بیان شود. نویسنده با استفاده از مثالهای واقعی و تجربههای شخصی، نشان داده است که بیشعوری میتواند در هر فرد و هر جایگاهی بروز کند و پیامدهای گستردهای بر زندگی فردی و اجتماعی داشته باشد. این کتاب نهتنها به شناسایی نشانهها و ریشههای بیشعوری کمک میکند، بلکه با ارائهی تمرینها و پرسشهایی برای خودارزیابی، فرصتی برای بازنگری در رفتارها و نگرشهای فردی فراهم میآورد. همچنین، با تأکید بر امکان تغییر و بهبود، امید و انگیزهای برای کسانی ایجاد میکند که به دنبال رشد شخصی و بهبود روابط خود هستند. مطالعهی این اثر میتواند به افزایش آگاهی نسبت به رفتارهای ناسالم و تقویت مهارتهای ارتباطی و اجتماعی کمک کند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی خودشناسی و بهبود روابط فردی و اجتماعی دارند، یا احساس میکنند در محیط کار، خانواده یا اجتماع با رفتارهای ناسالم و آزاردهنده مواجهاند. همچنین برای علاقهمندان به روانشناسی، مشاوران، مدیران و افرادی که به دنبال شناخت بهتر رفتارهای انسانی و اصلاح عادات رفتاری خود هستند، مناسب است.
درباره شهرت کتاب بیشعوری در ایران
کتاب بیشعوری نخستینبار در ایران توسط محمود فرجامی، روزنامهنگار و طنزنویس، در سال ۱۳۸۶ ترجمه شد. با این حال، به دلیل بروز مشکلاتی در دریافت مجوز نشر، مترجم تصمیم گرفت فایل کامل کتاب را بهصورت رایگان در وبلاگ شخصیاش منتشر کند - اقدامی که در آن زمان کمسابقه بود و به شهرت و محبوبیت چشمگیر اثر انجامید. پس از چند سال، سرانجام در سال ۱۳۹۳ این کتاب با ترجمهی رسمی فرجامی و با اندکی اصلاحیه از وزارت ارشاد، توسط نشر تیسا منتشر شد. جلد کتاب تصویری از تابلوی معروف «جیغ» اثر ادوارد مونک را نشان میداد؛ انتخابی هوشمندانه که هم با لحن اثر همخوان بود و هم نمادی از اضطراب و رنج انسان مدرن محسوب میشد.
موفقیت نسخهی چاپی کتاب در ایران بیسابقه بود. بیشعوری در مدتی کوتاه به یکی از پرفروشترین کتابهای غیرداستانی بازار ایران تبدیل شد و تنها تا سال ۱۳۹۷ بیش از ۲۰۰ هزار نسخهی رسمی از آن به فروش رسید - جدای از نسخههای غیرمجاز و دیجیتال. استقبال چشمگیر خوانندگان باعث شد این اثر به سرعت وارد چاپهای متعدد شود و در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نسخههای جدید آن همواره جزو پرفروشترینها باشد. در پی این موفقیت، برخی ناشران دیگر نیز بدون مجوز مترجم و نویسنده، نسخههای غیرقانونی کتاب را منتشر کردند. فرجامی در ویدئویی در کانال یوتیوب خود توضیح داد که حق انحصاری ترجمه و نشر کتاب را از ناشر آمریکایی خریداری کرده و انتشار ترجمههای دیگر در ایران را غیرقانونی دانست. با این حال، محبوبیت اثر چنان گسترده بود که نسخههای متعدد آن با طرح جلد مشابه در سراسر کشور به فروش میرسیدند.
بیشعوری در ایران به یکی از کتابهایی تبدیل شد که از محدودهی ادبیات خودیاری فراتر رفت و به پدیدهای فرهنگی و اجتماعی بدل شد. بسیاری از خوانندگان، این کتاب را آینهای صادق دانستند که بیرحمانه، اما صادقانه، زشتیهای رفتاری انسان معاصر را بازتاب میدهد. نویسنده در قالب طنز، رفتارهایی چون خودبرتربینی، قدرتطلبی، تحقیر دیگران و فریبکاری را به نقد میکشد و نشان میدهد که بیشعوری گاه در پشت نقاب ادب، علم یا حتی نیکوکاری پنهان میشود. همین صراحت و طنز تلخ باعث شد که کتاب، بهویژه میان خوانندگان ایرانی طبقهی متوسط و علاقهمندان به خودشناسی و نقد اجتماعی، جایگاه ویژهای پیدا کند. خبرگزاریها و رسانههای متعددی از جمله «ایرنا» و «دیدهبان ایران» در گفتوگوها و یادداشتهای مختلف به بررسی دلایل استقبال گسترده از این کتاب پرداختند. بسیاری از منتقدان، موفقیت آن را ناشی از زبان ساده، صداقت نویسنده و طنز گزندهی او دانستهاند که بدون قضاوت مستقیم، مخاطب را وادار به تأمل دربارهی خودش میکند.
قسمتی از کتاب بیشعوری
«من در اتاق کارم، بر روى صندلىام لم داده بودم و از فرط خستگى نمىتوانستم روزم را بگذرانم. با وجود اینکه ساعت نه و پانزده دقیقهى صبح بود، انگار بد آورده بودم. حالم مثل افرادى بود که انگار با ده نفر دعوا کردهام. هنگام بیدار شدن از خواب سرحال بودم تا اینکه به رستوران براى خوردن صبحانهام رفتم اوقاتم تلخ شد. براى صبحانهام تخم مرغ آب پز که فقط سه دقیقه جوشیده باشد، ژامبون، نان تست، آبمیوه و قهوه. همه مىدانند که تخم مرغم باید فقط سه دقیقه جوشیده باشد. آن روز هم غذا مثل هر روز آماده شد ولى تخم مرغ بیشتر از حد جوشیده بود، یعنى حدود سى ثانیه بیشتر پیشخدمت رستوران، مگ، را صدا زدم و وضعیت تخم مرغ را به او نشان دادم. او با عصبانیت و اخم گفت: مىگویم یکى دیگر برایتان بیاورند. مىخواهید تخم مرغ چقدر عسلى شود قربان؟»