کتاب ما و جهانی شدن
معرفی کتاب ما و جهانی شدن
کتاب ما و جهانی شدن نوشتهی عماد افروغ توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است. این کتاب بخشی از مجموعه آثار نویسنده است که به بررسی مفاهیم و چالشهای اجتماعی معاصر ایران و جهان میپردازد. موضوع اصلی این اثر، واکاوی انتقادی پدیدهی جهانی شدن و نسبت آن با جامعه، فرهنگ و سیاست ایران است. نویسنده با رویکردی مفهومی و فلسفی، تلاش کرده است ابعاد مختلف جهانی شدن را از منظرهای گوناگون مورد بررسی قرار دهد و ضمن نقد رویکردهای رایج، به پرسشهای بنیادین درباره ماهیت، مبانی و پیامدهای این پدیده پاسخ دهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ما و جهانی شدن
کتاب ما و جهانی شدن با قلم عماد افروغ، به عنوان بخشی از مجموعه آثار او، به موضوع جهانی شدن و تأثیرات آن بر جامعه ایرانی و جهان معاصر میپردازد. این کتاب ساختاری مقالهمحور دارد و هر فصل یا گفتار آن به یکی از ابعاد یا پرسشهای مرتبط با جهانی شدن اختصاص یافته است. نویسنده با تکیهبر تجربه و مطالعات آکادمیک خود، تلاش کرده است تا مفاهیم کلیدی و چالشهای نظری و عملی جهانی شدن را با زبانی روشن و انتقادی بررسی کند. در این اثر، علاوهبر تحلیل مفهومی، به ریشههای تاریخی و فلسفی جهانی شدن، نسبت آن با نظام سرمایهداری، و پیامدهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آن پرداخته شده است. همچنین، جایگاه ادیان و بهویژه اسلام در مواجهه با جهانی شدن و ظرفیتهای آن برای ارائه الگویی متفاوت، از دیگر محورهای مهم کتاب بهشمار میآید. ما و جهانی شدن با طرح پرسشهای بنیادین و نقد رویکردهای تقلیلگرایانه یا جانبدارانه، مخاطب را به تأملی عمیقتر درباره این پدیده و نسبت آن با هویت و آینده جامعه دعوت میکند.
خلاصه کتاب ما و جهانی شدن
کتاب ما و جهانی شدن با رویکردی انتقادی و تحلیلی، به بررسی ابعاد مختلف پدیدهی جهانی شدن میپردازد. نویسنده ابتدا به تفاوت میان دو مفهوم «جهانی شدن» و «جهانیسازی» اشاره کرده و نشان داده است که انتخاب هر یک از این واژهها، حامل پیشفرضها و دلالتهای نظری و هنجاری خاصی است. در ادامه، کتاب به نقد نگاههای سطحی و شتابزده به جهانی شدن میپردازد و تأکید میکند که این پدیده نه صرفاً یک واقعیت اجتنابناپذیر، بلکه پروژهای است که با اراده و برنامهریزی برخی قدرتها و نظام سرمایهداری شکل گرفته است. در بخشهای بعدی، نویسنده با بررسی تعاریف مختلف جهانی شدن، ابعاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آن را واکاوی کرده و به نقش شرکتها و سازمانهای فراملی، کاهش نقش دولتهای ملی و گسترش فرهنگ مصرفگرایی اشاره کرده است. همچنین، نسبت جهانی شدن با نظام سرمایهداری و تضادهای ذاتی آن، از جمله بحران هویت، استحاله فرهنگی و افزایش شکاف میان مرکز و پیرامون، مورد بحث قرار گرفته است. کتاب در ادامه به ظرفیتها و تهدیدهای جهانی شدن برای جوامع غیرسرمایهداری میپردازد و نقش ادیان، بهویژه اسلام، را در ارائه الگویی متفاوت و مبتنی بر حقیقت غایی و ذاتگرایی انسانی برجسته میکند. نویسنده با استناد به آموزههای دینی و فلسفی، امکان تحقق جهانی شدن حقیقی را تنها در سایه باور به حقیقت غایی و وحدتبخشی میداند و نسبت به پیامدهای پذیرش بیچونوچرای جهانی شدن سرمایهداری هشدار میدهد. در نهایت، کتاب با طرح پرسشهایی درباره آینده جهانی شدن و نقش جوامع و ادیان در شکلدهی به آن، مخاطب را به بازاندیشی و نقد فعالانه دعوت میکند.
چرا باید کتاب ما و جهانی شدن را بخوانیم؟
کتاب ما و جهانی شدن با رویکردی انتقادی و تحلیلی، امکان مواجههای عمیقتر با یکی از مهمترین پدیدههای عصر حاضر را فراهم میکند. این اثر با پرهیز از سادهسازی و تقلیلگرایی، ابعاد مفهومی، فلسفی و اجتماعی جهانی شدن را به بحث میگذارد و با طرح پرسشهای بنیادین، مخاطب را به بازنگری در پیشفرضها و باورهای رایج درباره این پدیده دعوت میکند. از ویژگیهای شاخص کتاب، توجه به نسبت جهانی شدن با هویت، فرهنگ و سیاست ایران و همچنین بررسی ظرفیتهای ادیان برای ارائه الگویی متفاوت است. مطالعه این کتاب به درک بهتر فرصتها و تهدیدهای جهانی شدن و نقش فعالانه در مواجهه با آن کمک میکند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان مطالعات اجتماعی، فلسفه، علوم سیاسی، پژوهشگران حوزه فرهنگ و هویت، و کسانی که دغدغه فهم عمیقتر پدیده جهانی شدن و نسبت آن با جامعه ایرانی و جهان معاصر را دارند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب ما و جهانی شدن
«یکی از مفاهیم سهل و ممتنعی که در سالهای اخیر هم در محافل مختلف علمی و آکادمیک و هم در محافل عمومیتر و به طور خاص در سطح تصمیمگیریها، سیاستگذاریها و رفتارهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و غالباً بدون توجه به ظرایف مفهومی و ابعاد پیچیده آن مطرح است، مفهوم جهانیشدن یا جهانیسازی است. نگاه شتابزده و سطحی تنها منحصر به مباحث عمومی نیست؛ با نهایت تأسف حتی در محافل علمی نیز شاهد برخوردهای هیجانی و بعضاً تقلیلگرایانه، در میان موافقان و مخالفان، هستیم. هرچند برخورد و مواجهه سطحی و شتابان تنها منحصر به مفهوم جهانیشدن نیست و شامل سایر مفاهیم از قبیل توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی و جامعه مدنی، آزادی و عدالت، حقوق بشر و حقوق شهروندی و حتی مقولههایی از قبیل روشنفکری، هویت، سنت و مدرنیسم نیز میباشد که مقدم بر این مفهوم در جامعه مورد بحث بوده و کماکان محل مناقشهاند، اما به نظر میرسد با توجه به مبانی نظری و هستیشناختی مفهوم جهانیشدن، که مرزهای ملی را درنوردیده و دلالتهای رفتاری متنوعی را در بر دارد، این قبیل مواجهات میتواند عواقب جبرانناپذیری در بر داشته باشد. به هر حال بحث و موضعگیری مرتبط با این مفهوم یکی از واقعیات زندگی روزمره ما در محافل و زمینههای مختلف است. مواجهه انتقادی و سلبی صرف بدون توجه به واقعیات، امکانات و فرصتها، به همان اندازهٔ مواجهه تقلیلگرایانه و جانبدارانه مخرب است و نتیجهای جز از دست دادن فرصتهای محتمل برای حفظ یا پیشبرد برخی منافع و مصالح در بر نخواهد داشت.»