کتاب بشقاب دوپامین
معرفی کتاب بشقاب دوپامین
کتاب بشقاب دوپامین نوشته مهشید گنجوری و اثری است که ریشههای روانشناختی و عصبشناختی پرخوری و خوردن احساسی در دنیای امروز را بررسی کرده است. نویسنده با پیشینهای در روانشناسی و میکروبشناسی، تلاش کرده است پلی میان دانش مغز و رفتارهای تغذیهای برقرار کند. او با الهام از نظریات دکتر آنا لمکی، بهویژه کتاب دنیای دوپامین، چرخهی اعتیاد به غذاهای مدرن را واکاوی کرده است. این کتاب با رویکردی علمی و کاربردی، مفاهیم پیچیدهی سیستم پاداش مغز، نقش دوپامین و چالشهای کنترل خوردن را به زبان مفهوم و با مثالهای ملموس شرح داده است. نشر سنجاق این کتاب را بهصورت الکترونیکی منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بشقاب دوپامین
کتاب بشقاب دوپامین (معمای بیشخوری در عصر فراوانی) اثری در حوزهی روانشناسی سلامت و علوم اعصاب است که به قلم مهشید گنجوری نوشته شده است. این کتاب باتکیهبر پژوهشهای علمی و تجربیات بالینی به معضل پرخوری و خوردن احساسی در دنیای مدرن پرداخته؛ جایی که فراوانی غذاهای فرآوریشده و محرکهای لذتبخش، سیستم پاداش مغز را به چالش کشیده است. ساختار کتاب بر پایهی ترکیب دانش عصبشناسی (بهویژه نقش دوپامین) و رویکردهای درمانی مانند رفتاردرمانی شناختی و پذیرش و تعهد بنا شده است. نویسنده با مثالهای واقعی و تمرینهای عملی، خواننده را به شناخت چرخههای معیوب خوردن و یافتن راهکارهای پایدار برای بازسازی رابطه با غذا دعوت کرده است. این کتاب در سه بخش اصلی، ابتدا به ریشههای زیستی و روانی بیشخوری میپردازد، سپس راهکارهای خودمحدودسازی و بازنشانی سیستم پاداش را ارائه میدهد و در نهایت به نقش چالشهای سالم و حمایت اجتماعی در تثبیت تغییر اشاره میکند. هدف کتاب نه صرفاً کاهش وزن، بلکه بازسازی رابطهای سالم و آگاهانه با غذا و رسیدن به تعادل پایدار در ذهن و بدن است.
خلاصه کتاب بشقاب دوپامین
کتاب با طرح این پرسش آغاز میشود که چرا در عصر وفور غذا، بسیاری از افراد درگیر چرخهی پرخوری، خوردن احساسی و احساس گناه هستند. نویسنده با الهام از نظریات دکتر آنا لمکی توضیح میدهد که سیستم پاداش مغز انسان برای محیطی با کمبود غذا تکامل یافته و حالا در برابر محرکهای قوی و فراوان دنیای مدرن دچار اختلال شده است. غذاهای فوقفرآوریشده با ترکیب شکر، چربی و نمک، انفجار دوپامین ایجاد میکنند و مغز را به تکرار رفتار خوردن سوق میدهند. کتاب چرخهی معیوب پرخوری را با استعارهی الاکلنگ لذت - درد شرح داده است. مصرف غذاهای لذتبخش باعث اوج دوپامین و لذت آنی میشود، اما مغز برای بازگرداندن تعادلْ واکنش جبرانی نشان میدهد و فرد دچار احساس بیقراری، ولع و ناراحتی میشود. این چرخه با تکرار، نقطهی تعادل مغز را بهسمت درد جابجا میکند و فرد برای رسیدن به حالت عادی ناچار به مصرف بیشتر میشود. در بخشهای بعدی، کتاب به نقش خوردن احساسی میپردازد؛ جایی که افراد برای فرار از استرس، تنهایی یا احساسات منفی به غذا پناه میبرند. نویسنده تأکید کرده که این رفتارها نه نشانهی ضعف اراده، بلکه نتیجهی سازوکارهای زیستی و شرطیشدهی مغز هستند. در بخش راهکارها، مفهوم خودمحدودسازی معرفی شده؛ ایجاد مرزهای فیزیکی، زمانی و ذهنی برای کنترل دسترسی به غذاهای مشکلساز. یکی از ابزارهای کلیدی، روزهی دوپامین است؛ یعنی پرهیز کاملِ موقت از غذاهای محرک برای بازنشانی سیستم پاداش مغز. چارچوب DOPAMINE بهعنوان نقشهی راه ترک عادتهای غذایی ناسالم ارائه شده است. همچنین کتاب به اهمیت تمرین آگاهی، شناسایی محرکها، پذیرش احساسات ناخوشایند و جستوجوی حمایت اجتماعی برای تثبیت تغییر اشاره کرده است.
چرا باید کتاب بشقاب دوپامین را بخوانیم؟
این کتاب با ترکیب دانش عصبشناسی و روانشناسی، تصویری از چرایی و چگونگی شکلگیری عادتهای غذایی ناسالم ارائه داده است. ویژگی شاخص این کتاب، توضیح علمی دربارهی نقش دوپامین و سیستم پاداش مغز در رفتارهای خوردن است؛ بهگونهای که خواننده میتواند چرخههای معیوب پرخوری را در زندگی خود شناسایی کند. تمرینها و مثالهای واقعی، امکان کاربردیکردن مفاهیم را فراهم کردهاند. همچنین این کتاب فراتر از توصیههای کلیشهای تغذیه، به ابزارهای عملی برای بازگرداندن کنترل و ساختن عادتهای پایدار پرداخته است.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با پرخوری، خوردن احساسی یا هلههولهخوری مزمن دستوپنجه نرم میکنند یا علاقهمند به درک علمی رفتارهای غذایی و نقش مغز در شکلگیری عادتها هستند. همچنین این کتاب برای دانشجویان و فعالان حوزهی روانشناسی سلامت، تغذیه و مشاورهی رفتاری مناسب است. این اثر میتواند برای کسانی که بهدنبال درک عمیقتر رابطهی ذهن و بدن و یافتن راهی برای رهایی از خوردن احساسی هستند، نقطهی شروعی آگاهانه باشد.
بخشی از کتاب بشقاب دوپامین
«در بخش اول، دیدیم که چگونه جستجوی سیریناپذیر لذت، بخصوص لذتهای سریع و شدید ناشی از غذاهای مدرن، میتواند ما را به دام بیندازد و چگونه فرار مداوم از درد عاطفی، ما را بیشتر در این دام فرو میبرد. در بخش دوم، با ابزارهای قدرتمند خودمحدودسازی (پرهیز، مدیریت مکان، زمان و معنا) آشنا شدیم تا دیوارهایی محافظ در برابر سیل وسوسهها بنا کنیم و کنترل را بازپس بگیریم.
اما داستان تعادل به اینجا ختم نمیشود. فقط اجتناب از لذتهای افراطی یا ساختن دیوار، اگرچه ضروری است، اما ممکن است برای بازگرداندن کامل تعادل و رسیدن به یک حس پایدار رضایت و سرزندگی کافی نباشد. به خصوص اگر سالها الاکلنگ لذت-درد ما به سمت درد متمایل شده باشد (فصل ۶). آیا راهی وجود دارد که به طور فعالانه این الاکلنگ را به سمت تعادل و حتی فراتر از آن، به سمت لذتهای سالم و پایدار، هدایت کنیم؟
پاسخ دکتر آنا لمکی، که در نگاه اول ممکن است کاملاً غیرمنطقی به نظر برسد، مثبت است. او معتقد است که یکی از کلیدهای بازیابی تعادل، نه تنها اجتناب از لذت افراطی، بلکه درگیر شدن داوطلبانه با فعالیتهایی است که تا حدی دردناک، ناخوشایند یا چالشبرانگیز هستند، اما در نهایت سالم و مفیدند. این مفهوم شگفتانگیز، که ریشه در زیستشناسی و حکمت باستانی دارد، میتواند دریچهای نو به سوی بهبودی و تابآوری باز کند.»