کتاب جنگ داخلی، تاریخ در قلمرو ایده ها
معرفی کتاب جنگ داخلی، تاریخ در قلمرو ایده ها
کتاب جنگ داخلی: تاریخ در قلمرو ایدهها نوشتهی دیوید آرمیتاژ و با ترجمهی امیر میرحاج، اثری پژوهشی و تحلیلی در حوزهی علوم اجتماعی است که به بررسی مفهوم و تاریخ جنگ داخلی در بستر اندیشه و تحولات سیاسی میپردازد. این کتاب توسط انتشارات شیرازه کتاب ما منتشر شده است و بخشی از مجموعه مفاهیم علوم اجتماعی بهشمار میآید. نویسنده با رویکردی تاریخی و مفهومی، ریشهها، تحولات و پیامدهای جنگ داخلی را از دوران روم باستان تا عصر معاصر دنبال میکند و تلاش دارد نشان دهد چگونه این پدیده نهتنها در تاریخ سیاسی، بلکه در شکلگیری مفاهیم کلیدی مانند دموکراسی، انقلاب و حقوق بینالملل نقش داشته است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب جنگ داخلی، تاریخ در قلمرو ایده ها
کتاب جنگ داخلی: تاریخ در قلمرو ایدهها نوشتهی دیوید آرمیتاژ، اثری غیرداستانی و تحلیلی است که به بررسی ریشهها و تحولات مفهومی جنگ داخلی در طول تاریخ میپردازد. نویسنده با تمرکز بر سه دورهی اصلی—روم باستان، اروپای اوایل دوران مدرن و عصر جهانیشدن—تلاش کرده است تا نشان دهد چگونه مفهوم جنگ داخلی در بسترهای مختلف تاریخی و فکری شکل گرفته و دگرگون شده است. ساختار کتاب بر پایهی تحلیل تاریخی و فلسفی استوار است و هر بخش به یک مقطع زمانی و جغرافیایی خاص اختصاص دارد. آرمیتاژ با استفاده از منابع تاریخی، فلسفی و حقوقی، به بررسی این موضوع میپردازد که چرا جنگ داخلی همواره یکی از پیچیدهترین و بحثبرانگیزترین اشکال خشونت انسانی بوده و چگونه درک و تعریف آن در طول زمان تغییر یافته است. کتاب با رویکردی تطبیقی و انتقادی، به جای ارائهی یک نظریهی جامع، سعی دارد مسیرهای فکری و تاریخی را که به فهم کنونی ما از جنگ داخلی منتهی شدهاند، روشن کند.
خلاصه کتاب جنگ داخلی، تاریخ در قلمرو ایده ها
کتاب جنگ داخلی: تاریخ در قلمرو ایدهها با مقدمهای آغاز میشود که در آن نویسنده به وضعیت کنونی جهان و نقش پررنگ جنگهای داخلی در عصر حاضر اشاره میکند. آرمیتاژ توضیح میدهد که علیرغم کاهش جنگهای بیندولتی، جنگهای داخلی به شکل گستردهتری در جهان معاصر جریان دارند و آثار مخرب و پایداری بر جوامع انسانی گذاشتهاند. او تأکید میکند که جنگ داخلی نه یک پدیدهی طبیعی، بلکه اختراعی بشری است که باید ریشههای آن را در تاریخ اندیشه و سیاست جستوجو کرد. در بخش نخست، نویسنده به ریشههای مفهوم جنگ داخلی در روم باستان میپردازد و نشان میدهد که چگونه رومیان برای نخستینبار این پدیده را بهعنوان جنگ میان شهروندان تعریف کردند. او تفاوت نگاه رومیان و یونانیان به درگیریهای داخلی را بررسی میکند و توضیح میدهد که چرا رومیان جنگ داخلی را ویرانگرتر و هولناکتر از جنگ با دشمنان خارجی میدانستند. در بخش دوم، کتاب به تحولات مفهوم جنگ داخلی در اروپای اوایل دوران مدرن میپردازد. آرمیتاژ نشان میدهد که چگونه در این دوره، جنگ داخلی و انقلاب بهتدریج از هم متمایز شدند و هرکدام بار معنایی و اخلاقی متفاوتی یافتند. او به نقش انقلابهای آمریکا و فرانسه در بازتعریف این مفاهیم اشاره میکند و توضیح میدهد که چگونه انقلابها بهعنوان وقایعی سازنده و آیندهنگر و جنگهای داخلی بهعنوان پدیدههایی واپسگرا و ویرانگر تلقی شدند. در بخش سوم، نویسنده به عصر جهانیشدن و نقش جنگهای داخلی در شکلگیری حقوق بینالملل و مفاهیم بشردوستانه میپردازد. او روند «متمدنسازی» جنگ داخلی و تلاش برای قرار دادن آن در چارچوبهای حقوقی را بررسی میکند و نشان میدهد که چگونه جنگهای داخلی مدرن اغلب از مرزهای ملی فراتر میروند و به بحرانهای منطقهای و جهانی دامن میزنند. در نهایت، آرمیتاژ استدلال میکند که جنگ داخلی نهتنها پدیدهای تاریخی، بلکه مفهومی است که همواره مورد مناقشه و بازتعریف قرار گرفته و همچنان بر سیاست و اندیشهی معاصر سایه افکنده است.
چرا باید کتاب جنگ داخلی، تاریخ در قلمرو ایده ها را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی تاریخی و مفهومی، به یکی از پیچیدهترین و بحثبرانگیزترین موضوعات علوم اجتماعی میپردازد و تلاش میکند ریشهها و تحولات جنگ داخلی را در بستر اندیشه و سیاست بررسی کند. ویژگی شاخص اثر، نگاه تطبیقی و انتقادی به مفاهیم است؛ بهگونهای که خواننده با مطالعهی آن نهتنها با تاریخچهی جنگهای داخلی آشنا میشود، بلکه درمییابد چگونه این پدیده بر شکلگیری مفاهیمی مانند دموکراسی، انقلاب و حقوق بینالملل تأثیر گذاشته است. کتاب با ارائهی مثالهای تاریخی و تحلیلهای عمیق، به فهم بهتر ماهیت و پیامدهای جنگ داخلی کمک میکند و ابزارهایی برای تأمل انتقادی دربارهی خشونت، سیاست و جامعه در اختیار میگذارد.
خواندن این کتاب به علاقهمندان علوم اجتماعی، تاریخ، فلسفه سیاسی و مطالعات حقوق بینالملل پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که دغدغهی فهم ریشههای خشونت، انقلاب و تحولات سیاسی را دارند، این اثر میتواند مفید باشد.
بخشی از کتاب جنگ داخلی، تاریخ در قلمرو ایده ها
«جنگ داخلی بهتدریج به گستردهترین، مخربترین و مشخصترین شکل خشونت سازمانیافته انسانی تبدیل شده است. در دهههای پس از جنگ سرد شاهد افزایش شدیدی در بروز آن بودیم. از سال ۱۹۸۹ در هر لحظه بهطور متوسط ۲۰ جنگ دروندولتی در جریان بودهاند - حدود ده برابر میانگین سالانه جهانی بین سالهای ۱۸۱۶ و ۱۹۸۹. از سال ۱۹۴۵ تقریباً بیستوپنج میلیون «مرگ در میدان نبرد» در این جنگها رخ داده است؛ تقریباً نیمی از تلفات نظامی جنگ جهانی دوم. این آمار حتی شامل مجروحان، آوارهها و غیرنظامیان کشتهشده نمیشود. چه رسد به همه کسانی که به دلیل جنگ به بیماری و سوءتغذیه مبتلا شدهاند. هزینههای مادی و اقتصادی نیز به همان اندازه حیرتآور بودهاند. تحلیلگران سرسخت توسعه جهانی بر تأثیر جنگ بر رشد، عاملی برای تلفات جانی و در نتیجه کاهش بهرهوری، و همچنین اتلاف منابع، هزینههای نظامی، گسترش جرم و جنایت و بیماری و اختلال در اقتصادهای همسایه تمرکز کردهاند. نتیجه محاسبات آنها چه بوده است؟ هزینه سالانه جنگ داخلی حدود ۱۲۳ میلیارد دلار بوده است- تقریباً همان مبلغی که شمال جهانی هر سال برای کمک اقتصادی به جنوب جهانی اختصاص میدهد. بنابراین، بیدلیل نیست که جنگ داخلی بهعنوان «توسعه معکوس» توصیف شده است.»