کتاب اختراع بازار
معرفی کتاب اختراع بازار
کتاب الکترونیکی اختراع بازار (اسمیت، هگل و فلسفهٔ سیاسی) با عنوان انگلیسی Inventing the Market: Smith, Hegel, and Political Theory نوشتهٔ «لیزا هرتسک» با ترجمهٔ «مصطفی زالی»، در سال ۱۴۰۳ توسط انتشارات ترجمان علوم انسانی منتشر شده است. این اثر به بررسی تطبیقی اندیشههای «آدام اسمیت» و «گئورگ ویلهلم فریدریش هگل» دربارهٔ بازار و جایگاه آن در فلسفهٔ سیاسی میپردازد. «لیزا هرتسک» با رویکردی فلسفی و تاریخی، مفاهیمی چون عدالت اجتماعی، آزادی اقتصادی و نقش دولت را در نسبت با بازار آزاد واکاوی میکند و تلاش دارد نشان دهد که چگونه تلقی ما از بازار بر فهممان از جامعه و عدالت اثر میگذارد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب اختراع بازار اثر لیزا هرتسک
کتاب «اختراع بازار» به قلم «لیزا هرتسک»، منتشرشده در سال ۲۰۱۳ میلادی، اثری پژوهشی در حوزهٔ فلسفهٔ سیاسی و تاریخ اندیشه است که به مقایسهٔ دو متفکر برجسته، «آدام اسمیت» و «گئورگ ویلهلم فریدریش هگل»، دربارهٔ مفهوم بازار و نقش آن در جامعهٔ مدرن میپردازد. این کتاب با ساختاری تحلیلی، ابتدا زمینههای تاریخی و فکری هر دو متفکر را شرح میدهد و سپس به تفسیر نظاممند دیدگاههای آنها دربارهٔ بازار، عدالت، آزادی و هویت اجتماعی میپردازد. «لیزا هرتسک» با عبور از مرزهای رشتهای، تلاش میکند نشان دهد که چگونه بازار نهتنها یک پدیدهٔ اقتصادی، بلکه عنصری بنیادین در شکلگیری هویت فردی و اجتماعی و نیز درک ما از عدالت و آزادی است.
کتاب با بررسی انتقادی آثار «اسمیت» و «هگل»، بهدنبال پاسخ به این پرسش است که بازار چگونه در فلسفهٔ سیاسی مدرن جای میگیرد و چه پیامدهایی برای نظریههای عدالت اجتماعی و آزادی دارد. ساختار کتاب «اختراع بازار» شامل دو بخش اصلی است؛ بخش نخست به تفسیر و تحلیل دیدگاههای «اسمیت» و «هگل» اختصاص دارد و بخش دوم به مقایسهٔ نظاممند این دیدگاهها در زمینهٔ مسائل کلیدی فلسفهٔ سیاسی معاصر میپردازد.
خلاصه کتاب اختراع بازار
کتاب «اختراع بازار» با طرح این پرسش آغاز میشود که بازار چیست و چه جایگاهی در زندگی اجتماعی و فلسفهٔ سیاسی دارد. نویسنده ابتدا به بررسی زمینههای تاریخی و فکری «آدام اسمیت» و «هگل» میپردازد و نشان میدهد که هر دو متفکر در دوران گذار به جامعهٔ بازاری میزیستند و دغدغهٔ فهم نظم جدید اقتصادی و اجتماعی را داشتند. «اسمیت» که اغلب بهعنوان بنیانگذار علم اقتصاد شناخته میشود، بازار را نهادی میداند که با کمترین مداخلهٔ دولت میتواند ثروت و رفاه را در جامعه توزیع کند. او بر نقش «دست نامرئی» و سازوکارهای طبیعی بازار تأکید دارد و معتقد است که بازار، در چهارچوب حقوق مالکیت و قانون، میتواند به وضعیت فراوانی و شکوفایی اجتماعی منجر شود. در مقابل، «هگل» بازار را پدیدهای میبیند که اگرچه آزادی و فردیت را ممکن میسازد، درعینحال میتواند به آشوب، نابرابری و فروپاشی همبستگی اجتماعی بینجامد. از نظر «هگل»، بازار باید در دل ساختارهای نهادی و اخلاقی جامعه، بهویژه دولت، مهار و تنظیم شود تا آثار منفی آن کنترل گردد.
«لیزا هرتسک» با تحلیل تطبیقی این دو رویکرد، نشان میدهد که تلقی ما از بازار نهتنها بر سیاستگذاری اقتصادی، بلکه بر مفاهیمی چون عدالت، شایستگی، آزادی و هویت اجتماعی تأثیرگذار است. کتاب «اختراع بازار» در ادامه به موضوعاتی چون نسبت فرد و اجتماع، عدالت توزیعی، انواع آزادی در بازار و تاریخمندی نهادهای اقتصادی میپردازد و استدلال میکند که فهم بازار مستلزم توجه به زمینههای فرهنگی، اجتماعی و فلسفی آن است. در نهایت، «اختراع بازار» تأکید دارد که بازخوانی انتقادی اندیشههای «اسمیت» و «هگل» میتواند به ما کمک کند تا نسبت خود را با بازار و ارزشهای بنیادین جامعهٔ مدرن بازاندیشی کنیم.
چرا باید کتاب اختراع بازار را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی تطبیقی و تحلیلی، امکان فهم عمیقتر ریشههای فلسفی بازار و نقش آن در شکلگیری جامعهٔ مدرن را فراهم میکند. مطالعهٔ آن به خواننده کمک میکند تا فراتر از مدلهای اقتصادی رایج، به ابعاد هنجاری، اخلاقی و اجتماعی بازار بیندیشد و نسبت میان آزادی، عدالت و نظم اقتصادی را از منظر دو سنت فکری متفاوت بررسی کند. همچنین اثر حاضر با پیوندزدن مباحث تاریخی و معاصر، ابزارهایی مفهومی برای تحلیل مسائل امروزین اقتصاد و سیاست در اختیار میگذارد و نشان میدهد که چگونه تلقیهای مختلف از بازار میتوانند به سیاستگذاریها و ارزشگذاریهای متفاوتی در جامعه منجر شوند.
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به فلسفهٔ سیاسی، اقتصاد سیاسی، تاریخ اندیشه و نظریههای عدالت اجتماعی سودمند است. همچنین پژوهشگران و دانشجویان رشتههای علوم انسانی و اجتماعی که دغدغهٔ فهم ریشههای نظری بازار و نسبت آن با عدالت و آزادی را دارند میتوانند از مباحث کتاب بهرهمند شوند. این اثر بهویژه به کسانی که به نقد و بازاندیشی در باب نقش بازار در جامعهٔ معاصر علاقه دارند توصیه میشود.
درباره لیزا هرتسک
«لیزا هرتسک» (متولد ۱۷ دسامبر ۱۹۸۳ در نورنبرگ) فیلسوف و پژوهشگر علوم اجتماعی آلمانی و استاد فلسفه در «مرکز فلسفه، سیاست و اقتصاد» دانشگاه «خرونینگن» در هلند است. او پس از دریافت دیپلم از دبیرستان «کارولینوم» در «آنسباخ»، بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۹ با دریافت بورس تحصیلی بنیاد «ماکسیمیلیان»، رشتههای اقتصاد، فلسفه، علوم سیاسی و تاریخ معاصر را در دانشگاه آکسفورد و دانشگاه «ماکسیمیلیان» مونیخ مطالعه کرد. او در سال ۲۰۱۱ در آکسفورد با رسالهای دربارهٔ بازارها و نظریهٔ سیاسی در اندیشهٔ «آدام اسمیت» و «هگل» دکتری گرفت. این رساله چندین جایزه دریافت کرد.
«هرتسک» در سال ۲۰۱۱ بهعنوان پژوهشگر در حوزهٔ اخلاق اقتصادی در دانشگاه صنعتی مونیخ فعالیت داشت و پس از آن تا سال ۲۰۱۳ پژوهشگر فلسفه در دانشگاه «سنت گالن» بود. او از سال ۲۰۱۳ بهعنوان پستدکتر همراه با فیلسوف «اکسِل هونت» در مؤسسهٔ پژوهشهای اجتماعی و «خوشهٔ تعالی در نظامهای هنجاری» دانشگاه «یوهان ولفگانگ گوته» در فرانکفورت فعالیت کرد. از سپتامبر ۲۰۱۴ نیز در «مرکز اخلاق در جامعه» در دانشگاه استنفورد مشغول به کار شد.
از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ او صاحب کرسی فلسفهٔ سیاسی در «مدرسهٔ تازهتأسیس سیاست مونیخ» و از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ عضو هیئتمدیرهٔ مؤسسهٔ تحقیقات «بایرنی» در حوزهٔ تحول دیجیتال بود. در ۱ اکتبر ۲۰۱۹ به دانشگاه «خرونینگن» منتقل شد و استاد فلسفه در «مرکز فلسفه، سیاست و اقتصاد» شد. در سال ۲۰۱۹، او در فراخوان سیاسی خود برای «نجات کار» به نقد رویکردهای جداسازی کار و زندگی در قرن ۲۱ و تصور آیندهای بدون کار پرداخت.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
«لیزا هرتسک» در سال ۲۰۱۱ جایزهٔ Sir Ernest Barker برای بهترین رساله در نظریهٔ سیاسی را بهدست آورد. او در سال ۲۰۱۲ جایزهٔ Ernst-Bloch را دریافت کرد و در سال ۲۰۱۷ به عضویت Global Young Academy درآمد. در سال ۲۰۱۹ موفق به دریافت جایزهٔ Tractatus و جایزهٔ آلمان برای فلسفه و اخلاق اجتماعی شد. او در سال ۲۰۲۱ همراه با «کنراد گیلگس» جایزهٔ Hans-Böckler شهر کلن را کسب کرد و در سال ۲۰۲۲ جایزهٔ Schader و جایزهٔ رگنسبورگ برای مقالهنویسی را دریافت کرد. «هرتسک» در نهایت، در سال ۲۰۲۵ به عضویت آکادمی سلطنتی هلند درآمد.
بخشی از کتاب اختراع بازار
«گرچه پرسش از عدالت اجتماعی در نگاه نخست پرسشی کهن به نظر میآید، هیچگاه این مسئله بهاندازهٔ پنجاه سال اخیر در محافل علمی، و بهطور خاص در میان اهل فلسفه، مورد توجه و موضوع مناقشه نبوده است. طرح صریح و تفصیلیِ مسئلهٔ عدالت اجتماعی مشخصاً با انتشار کتاب نظریهای درباب عدالتِ جان رالز در سال ۱۹۷۱ شکل گرفت و از آن زمان تا به امروز این مسئله و پرسشهای ذیل آن یکی از مهمترین و شاید بتوان گفت مهمترین مسئله در سنت فلسفهٔ سیاسی معاصر بوده است.
اگر عدالت اجتماعی را همواره در پیوند با گونهای برابریگرایی در توزیع امکانات مادی بدانیم، لازم میآید که مسئلهٔ عدالت اجتماعی همواره با مداخلهٔ دولت در پیوند باشد، مداخلهای که آزادیهای اقتصادی را تحدید میکند تا از فقر و نابرابری بکاهد. و ازآنجاکه مهمترین عرصهٔ ظهور آزادیهای اقتصادیْ بازار آزاد است، پرسش از عدالت در نسبتی مستقیم با میزان مداخلهٔ دولت در بازار آزاد و، مهمتر از آن، خوشبینی یا بدبینی نسبت به توابع توزیعی بازار آزاد قرار میگیرد. ازاینرو پرسش از نظم بازار آزاد نیز میتواند موضوع تأملی فلسفی باشد.»