کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
معرفی کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
معرفی کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
کتاب الکترونیکی «درسنامههای ابریشهر (سواد فضای مجازی برای دبیرستان)» نوشتهٔ صدرا فیروزمند، حسین غفاری و مهدی حمزهلو و منتشرشده توسط انتشارات باراننگار، یک کتابکار آموزشی برای دانشآموزان دبیرستانی است که با حمایت پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تهیه شده است. این اثر به آموزش سواد فضای مجازی و مهارتهای کاربردی و اخلاقی حضور در فضای آنلاین میپردازد و با ساختار کاربرگمحور، دانشآموز را به فعالیت فردی و گروهی دعوت میکند. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
این کتاب با هدف آموزش سواد فضای مجازی به دانشآموزان دبیرستانی طراحی شده و بخشی از پروژهٔ بزرگتری برای تربیت مربیان و تولید محتوای آموزشی در حوزهٔ فضای مجازی است. «درسنامههای ابریشهر» در قالب کتابکار ارائه شده و ساختار آن بر پایهٔ چهار لایهٔ دانش شبکه، دانش زیست مجازی، دانش اطلاعاتی و دانش ارتباطی شکل گرفته است. هر فصل به یکی از جنبههای مهم زندگی دیجیتال میپردازد؛ از شناخت زیرساختهای اینترنت و دادهکاوی تا مهارتهای ارتباطی، مدیریت هویت و ردپای دیجیتال، تشخیص اخبار جعلی و استفادهٔ ایمن و مفید از رسانههای اجتماعی. کتاب با ترکیب فعالیتهای کلاسی، کاربرگهای فردی و گروهی، فیلمپژوهی و تحلیل مستندها، تلاش میکند دانشآموز را به تفکر انتقادی و رفتار مسئولانه در فضای مجازی سوق دهد. انتشار این اثر در سال ۱۴۰۳ و با حمایت نهادهای تخصصی، نشاندهندهٔ اهمیت روزافزون آموزش سواد رسانهای در مدارس ایران است.
خلاصه کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
این کتاب با رویکردی عملی و تعاملی، دانشآموز را با مفاهیم پایهای و کاربردی فضای مجازی آشنا میکند. در ابتدای مسیر، مخاطب با خدمات کاربردی فضای مجازی و نقش آنها در زندگی روزمره روبهرو میشود؛ از خرید آنلاین و آموزش مجازی تا ارتباطات و دولت الکترونیک. سپس، اهمیت دادهها و نحوهٔ استخراج اطلاعات از آنها، چالشهای دادهکاوی و تأثیر آن بر افکار عمومی بررسی میشود. بخشهایی از کتاب به مهارتهای ارتباطی در فضای مجازی اختصاص دارد؛ مانند رعایت ادب و آداب در گفتگوهای آنلاین، مدیریت هویت دیجیتال و حفظ حریم خصوصی. فصلهایی نیز به معرفی انواع رسانههای اجتماعی، معیارهای انتخاب سکوهای مناسب و خطرات احتمالی آنها میپردازد. موضوعاتی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، رایانش ابری و فناوریهای نوین نیز با مثالهای ملموس و فعالیتهای گروهی بررسی میشوند. کتاب با طرح پرسشهایی دربارهٔ تشخیص اخبار جعلی، مدیریت زمان در استفاده از رسانهها و تحلیل آثار سینمایی و مستند، دانشآموز را به تفکر انتقادی و تصمیمگیری آگاهانه دعوت میکند. در نهایت، هدف اصلی کتاب، توانمندسازی نوجوانان برای حضور ایمن، مسئولانه و مفید در فضای مجازی است.
چرا باید کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار) را خواند؟
این کتاب با ساختار کاربرگمحور و فعالیتهای متنوع، به دانشآموزان کمک میکند تا مهارتهای لازم برای حضور آگاهانه و مسئولانه در فضای مجازی را کسب کنند. ترکیب آموزش نظری با تمرینهای عملی، تحلیل فیلم و مستند و فعالیتهای گروهی، یادگیری را تعمیق میبخشد و امکان تجربهٔ واقعی مسائل فضای مجازی را فراهم میکند. همچنین، کتاب به موضوعات روز و دغدغههای نوجوانان در دنیای دیجیتال میپردازد و آنها را برای مواجهه با چالشهای اطلاعاتی، اخلاقی و امنیتی آماده میسازد.
خواندن کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشآموزان دبیرستانی، معلمان و مربیانی که دغدغهٔ آموزش سواد فضای مجازی دارند مناسب است. همچنین برای والدینی که به دنبال راهنمایی برای فرزندان خود در استفادهٔ ایمن و مسئولانه از اینترنت هستند، مفید خواهد بود. محتوای کتاب به ویژه برای کسانی که با چالشهایی مانند مدیریت زمان آنلاین، تشخیص اخبار جعلی و حفظ حریم خصوصی روبهرو هستند، کاربردی است.
فهرست کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
- چطور از خدمات کاربردی فضای مجازی برای امور روزمره زندگی استفاده کنیم؟ معرفی کاربردهای اینترنت در زندگی روزمره، آموزش خرید آنلاین، ارتباطات دیجیتال و دولت الکترونیک.- حرف راست رو از داده بشنو! بررسی مفهوم داده، نحوهٔ استخراج اطلاعات و کاربردهای دادهکاوی در جامعه.- ادب آداب دارد آموزش مهارتهای ارتباطی، رعایت ادب و آداب در فضای مجازی و گفتگوهای آنلاین.- انواع سکوهای رسانه اجتماعی چیست و چطور بهترین آنها را انتخاب کنیم؟ معرفی شبکههای اجتماعی، مقایسه ویژگیها و معیارهای انتخاب سکوهای مناسب.- هوش مصنوعی چطور کار میکند و چه کاربردهایی دارد؟ آشنایی با مفاهیم پایهٔ هوش مصنوعی و کاربردهای آن در زندگی روزمره.- یادم تو را نافراموش (ردپای دیجیتال چیست و چرا باید آن را مدیریت کرد؟) بررسی اهمیت ردپای دیجیتال و راهکارهای مدیریت و حفاظت از اطلاعات شخصی.- ماجرای یک سیم (اینترنت چیست و چگونه کار میکند؟) توضیح زیرساختهای اینترنت، نحوهٔ انتقال داده و اهمیت امنیت شبکه.- صنعت فاوا چیست و حکمرانی بر آن چگونه است؟ آشنایی با صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات و مفاهیم حکمرانی فضای مجازی.- زندگی با یک کلیک (هر نکته مکانی دارد) مدیریت زمان و فعالیتهای روزانه در فضای مجازی، تحلیل سبک زندگی دیجیتال.- صفاسیتی با کمربند ایمنی استفاده سالم و مفید از سرگرمیهای فضای مجازی و مدیریت زمان فراغت.- سوزن حقیقت در انبار اینترنت آموزش تشخیص اخبار جعلی، روایتهای مغرضانه و راهکارهای جستجوی حرفهای اطلاعات.- من نه منم! (هویت ما چگونه از فضای مجازی اثر میپذیرد؟) بررسی تأثیر فضای مجازی بر هویت فردی و اجتماعی و راهکارهای حفظ اصالت.
بخشی از کتاب سواد فضای مجازی برای دبیرستان (کتاب کار)
«آنچه در دست شماست، کتاب کار کلاس «سواد فضای مجازی» است که باید با راهنمایی و هدایت معلم عزیزتان آن را درس به درس تکمیل کنید. بعضی از این کاربرگها برای انجام در زمان کلاس درس طراحی شده است و برخی دیگر را باید در منزل تکمیل کنید. پاسخ تعدادی از این کاربرگها را باید به تنهایی بنویسید و چند تا از آنها را هم باید در قالب فعالیت گروهی به همراه دوستانتان در کلاس انجام دهید. کاربرگهای «فیلمپژوهی» را هم باید پس از تماشای فیلم یا مستند مورد نظر، تکمیل کنید. این کتاب ۱۲ فصل دارد که معلمتان به صلاحدید خود شماری از آنها را به شما درس خواهد داد: چطور از خدمات کاربردی فضای مجازی برای امور روزمره زندگی استفاده کنیم؟ حرف راست رو از داده بشنو! چگونه از دادهها، اطلاعات استخراج میکنند و کاربرد آن چیست؟ ادب آداب دارد. چگونه در ارتباطات مجازی، هم مودب و هم صمیمی باشیم؟ انواع سکوهای رسانه اجتماعی چیست و چطور بهترین آنها را انتخاب کنیم؟ هوش مصنوعی چطور کار میکند و چه کاربردهایی دارد؟ یادم تو را نافراموش. ردپای دیجیتال چیست و چرا باید آن را مدیریت کرد؟ ماجرای یک سیم. اینترنت چیست و چگونه کار میکند؟ صنعت فاوا چیست و حکمرانی بر آن چگونه است؟ زندگی با یک کلیک. هر نکته مکانی دارد. صفاسیتی با کمربند ایمنی. چطور از سرگرمیهای فضای مجازی استفاده سالم و مفید داشته باشیم؟ سوزن حقیقت در انبار اینترنت. چطور اطلاعات غلط را در اینترنت تشخیص دهیم؟ من نه منم! هویت ما چگونه از فضای مجازی اثر میپذیرد؟»