کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت
معرفی کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت
کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت با عنوان اصلی The Many Worlds of Albie Bright نوشتهٔ کریستوفر اج و ترجمهٔ گلبرگ برزین است. انتشارات هفت و نیم این کتاب را به چاپ رسانده است. این رمان نوجوان علمی-تخیلی درباره پسری است که با استفاده از نظریهٔ کوانتوم تلاش میکند به دنیاهای موازی سفر کند تا مادر درگذشتهاش را پیدا کند. کتاب مفاهیم پیچیدهٔ فیزیک را با داستانی احساسی و ماجراجویانه ترکیب میکند و خوانندگان نوجوان را با مفاهیم علمی آشنا میسازد. این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت اثر کریستوفر اج
کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت در سال ۲۰۱۶ توسط انتشارات نوپان (Nosy Crow) در بریتانیا منتشر شد و ترجمهٔ فارسی آن توسط انتشارات هفت و نیم با ترجمهٔ گلبرگ برزین و ویراستاری محمدعلی جعفری در دسترس خوانندگان قرار گرفته است. این رمان در ژانر علمی-تخیلی برای نوجوانان نوشته شده و از نظریات فیزیک کوانتوم به عنوان پایهای برای داستان استفاده میکند. کریستوفر اج در این کتاب تلاش کرده است مفاهیم پیچیدهٔ علمی مانند تفسیر جهانهای چندگانه، آزمایش معروف گربهٔ شرودینگر و سایر نظریات فیزیک کوانتوم را به زبانی ساده برای نوجوانان توضیح دهد. داستان این کتاب در حوزهٔ ادبیات نوجوان قرار میگیرد و طبقهبندی آن به عنوان ادبیات انگلیسی قرن ۲۱ برای نوجوانان است. موضوع اصلی این رمان ترکیبی از علم و احساسات انسانی است. کتاب به مسائلی مانند سوگواری، از دست دادن عزیزان، امید، کنجکاوی علمی و ارزش خانواده میپردازد. همچنین پرسشهای فلسفی دربارهٔ ماهیت واقعیت، احتمالات و تصمیمهایی که زندگی ما را شکل میدهند را مطرح میکند.
خلاصه کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت
آلبرت استیون برایت (که همه او را آلبی صدا میزنند) پسر نوجوانی است که در خانوادهای از دانشمندان بزرگ شده است. پدر و مادر او هر دو فیزیکدان برجستهای هستند. داستان زمانی آغاز میشود که مادر آلبی بر اثر بیماری سرطان فوت کرده و او و پدرش در حال کنار آمدن با این فقدان هستند. پس از مرگ مادرش، آلبی کتابی را که او نوشته بود میخواند و با نظریهٔ جهانهای چندگانه آشنا میشود. طبق این نظریه، با هر تصمیمی که میگیریم، جهان به شاخههای متعدد تقسیم میشود و نسخههای مختلفی از ما در جهانهای موازی زندگی میکنند. این ایده آلبی را به فکر میاندازد که شاید در جهانی دیگر، مادرش همچنان زنده باشد. آلبی تصمیم میگیرد با استفاده از وسایل علمی سادهای که در خانه دارد، آزمایش گربهٔ شرودینگر را بازسازی کند. او با کمک یک موز، یک جعبه کفش، رادیواکتیویتهٔ طبیعی موز و یک گیرندهٔ گایگر-مولر (که از پدربزرگش قرض گرفته)، دستگاهی میسازد که به او امکان میدهد به دنیاهای موازی سفر کند. آلبی با این دستگاه خانگی به سفر بین دنیاهای مختلف میپردازد. در هر جهان موازی، او با نسخهٔ دیگری از خودش و زندگی متفاوتی روبرو میشود. در برخی از این جهانها، شرایط کاملاً متفاوت است. برای مثال، در یکی از جهانها، آلبی دختر است نه پسر. در جهانی دیگر، پدرش ازدواج مجدد کرده و او با ناپدری زندگی میکند.
در طول داستان، آلبی به دنبال جهانی میگردد که در آن مادرش زنده باشد. در این جستجو، او درسهای مهمی دربارهٔ زندگی، مرگ، پذیرش و اهمیت لحظهٔ حال میآموزد. او متوجه میشود که حتی اگر بتواند مادرش را در جهانی دیگر پیدا کند، آن مادر متعلق به آلبی دیگری است و واقعیت او همان جهانی است که در آن زندگی میکند. سرانجام، آلبی به این درک میرسد که اگرچه نمیتواند مادرش را برگرداند، اما میتواند خاطرهٔ او را زنده نگه دارد و به راهی که او در زندگیاش نشان داده ادامه دهد. او متوجه میشود که عشق و خاطرات مادرش همیشه با او خواهند بود، حتی اگر خود مادرش دیگر در کنارش نباشد.
چرا باید کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت را بخوانیم؟
این کتاب ترکیب ارزشمندی از علم و احساسات انسانی است. کریستوفر اج توانسته مفاهیم پیچیدهٔ فیزیک کوانتوم را به شکلی قابل فهم برای نوجوانان توضیح دهد. خوانندگان با مفاهیمی مانند تفسیر جهانهای چندگانه و آزمایش گربهٔ شرودینگر آشنا میشوند، بدون آنکه احساس کنند در حال خواندن یک کتاب درسی هستند. داستان کتاب پیامی قدرتمند دربارهٔ مواجهه با سوگ و از دست دادن عزیزان دارد. آلبی نمونهای از این است که چگونه میتوان با استفاده از تخیل، علم و امید با چنین شرایطی کنار آمد. کتاب همچنین به این موضوع میپردازد که چگونه تصمیمهای ما زندگیمان را شکل میدهند و اینکه در جهانهای مختلف، نسخههای متفاوتی از ما با انتخابهای متفاوت وجود دارند. این موضوع باعث میشود خوانندگان به ارزش انتخابهایشان و مسئولیتپذیری در قبال آنها بیندیشند. زبان ساده و روان کتاب باعث میشود که خواندن آن برای نوجوانان لذتبخش باشد. شخصیت آلبی به گونهای طراحی شده که نوجوانان به راحتی با او همذاتپنداری میکنند و این موضوع به جذابیت داستان میافزاید.
کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب را به نوجوانان علاقهمند به علم پیشنهاد میکنیم. نوجوانانی که به فیزیک، ستارهشناسی و نظریههای علمی علاقه دارند، از خواندن این کتاب لذت خواهند برد. همچنین این کتاب برای کسانی که به داستانهای علمی-تخیلی علاقه دارند مناسب است. ایدهٔ سفر بین جهانهای موازی و دیدن نسخههای متفاوت از زندگی خود، موضوعی جذاب در ژانر علمی-تخیلی است. والدین و مربیانی که به دنبال کتابی هستند که مفاهیم علمی را به شکلی جذاب به کودکان و نوجوانان آموزش دهد، میتوانند از این کتاب استفاده کنند. کتاب میتواند عشق به علم را در نوجوانان زنده کند. افرادی که با موضوع سوگ و از دست دادن عزیزان دست و پنجه نرم میکنند نیز میتوانند از پیام امیدبخش این کتاب بهره ببرند. داستان آلبی نشان میدهد که چگونه میتوان با استفاده از تخیل و قدرت ذهن، با چنین چالشهایی روبرو شد.
نظر افراد و مجلههای مشهور درباره کتاب یا نویسنده
رمان دنیاهای چندگانه آلبی برایت مورد توجه منتقدان ادبی قرار گرفته است. روزنامه گاردین این کتاب را اثری تاثیرگذار توصیف کرده که مفاهیم علمی پیچیده را به شکلی قابل درک برای نوجوانان ارائه میدهد.
مجله بوکتراست کتاب را به عنوان داستانی معرفی کرده که به خوبی توانسته علم و احساسات انسانی را با هم ترکیب کند.
روزنامه دیلی میل نوشته است که این کتاب موفق شده مفاهیم فیزیک کوانتوم را برای خوانندگان جوان قابل فهم کند، بدون آنکه از پیچیدگیهای علمی آن بکاهد.
کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت در فهرست نهایی جایزه کتابهای علمی رویال سوسایتی قرار گرفت. این جایزه یکی از معتبرترین جوایز کتابهای علمی در بریتانیا است.
کریستوفر اج برای نگارش کتابهای علمی-تخیلی برای نوجوانان شناخته شده است و آثار او نامزد جوایز متعددی از جمله جایزه کارنگی بودهاند.
چه نسخههای دیگری از این کتاب منتشر شده است؟
نسخه انگلیسی این کتاب توسط انتشارات نوپان (Nosy Crow) در بریتانیا و انتشارات دلاکورت (Delacorte) در آمریکا منتشر شده است.
این کتاب به زبانهای مختلفی از جمله فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی و حالا فارسی ترجمه شده است.
نسخه صوتی این کتاب نیز در کشورهای انگلیسی زبان منتشر شده است.
درباره کریستوفر اج
کریستوفر اج نویسنده بریتانیایی کتابهای کودک و نوجوان است که بیشتر در زمینه علمی-تخیلی قلم میزند. او پیش از نویسندگی، دبیر علوم بوده و همین امر باعث شده که بتواند مفاهیم علمی را به شکلی جذاب و قابل فهم برای نوجوانان توضیح دهد. اج از سال ۲۰۱۰ نویسندگی حرفهای را آغاز کرد و تاکنون چندین رمان موفق برای نوجوانان منتشر کرده است. از دیگر آثار او میتوان به سهگانه همزیستی (The Proxima Trilogy) و کتاب های علمی-تخیلی دیگری مانند جایی که اقیانوس آسمان را لمس میکند (The Infinite Lives of Maisie Day) اشاره کرد. او در مصاحبههایش همواره تاکید کرده که هدفش از نوشتن، ترکیب علم و تخیل به شکلی است که برای نوجوانان جذاب باشد و آنها را به علم علاقهمند کند.
بخشی از کتاب دنیاهای چندگانه آلبی برایت
«پدرم مرا به این فکر انداخت که مادرم را به کمک فیزیک کوانتومی پیدا کنم.
مادرم دو هفته پیش مُرد. سهشنبه مراسمش بود. در کلیسای سنت تامِس در دهکدهٔ خودمان. ابتدا پدرم گفت دلش چیزی که به آن مراسم انسانگرایانه میگویند میخواهد، بدون آداب و رسوم مذهبی. ولی بابابزرگ جو این را نمیخواست. وقتی بابا حرفش را زد، نزدیک بود چای از دهان بابابزرگ بریزد و گفت: «او که انسانگرا نیست. دختر من است.»
گفت وقتی مامان نوزاد بود در کلیسای سنت تامس غسل تعمید شد و بابابزرگ دلش میخواست خاکسترش هم در همان کلیسا دفن شود، کنار مامانبزرگ جویس، رو به توربینهای بادی و معدنِ کنارِ دشت.
مامان آنجا کار میکرد - آن زیرِ زیر. او معدنچی نبود، دانشمند بود. میدانید، معدن کلاکتورپ یکی از عمیقترین معادن بریتانیا است و وقتی زغالسنگ آن تمام شد، دانشمندانی که به دنبال اسرار جهان هستند به آنجا رفتند. ته معدن میتوانستند از همهٔ وسایل فوق مدرن استفاده کنند، بدون اینکه پرتوهای کیهانی هیچگونه تأثیری بر آزمایشهایشان داشته باشد.
پرتوهای کیهانی، تشعشعات فضایی هستند. در هر ثانیه در روز دهها پرتو کیهانی به بدن شما وارد میشود و شما هم اصلاً متوجه نمیشوید. نگران نشوید، قرار نیست با این اتفاق به موجودی جهشیافته با چشمهای ورقلنبیده تبدیل شوید، اما آن نوع آزمایشهایی را که مامان و بابا انجام میدهند بدجور به هم میریزد، برای همین باید بروند و یواشکی زیرِ زمین انجامشان بدهند.
مامان و بابا همیشه شوخی میکردند که اولین قرار ملاقاتشان را هزار متر زیر دشت گذاشته بودند. در جستوجوی مادهٔ تاریک (همان چسب نامرئی که دنیا را به هم وصل نگه داشته) به ته معدن رفتند و در عوض همدیگر را یافتند. ازدواج کردند و… هشت ماه بعد سروکلهٔ من پیدا شد. آلبرت استیون برایت. مامان و بابا نام مرا از روی دانشمندان محبوبشان انتخاب کردند: آلبرت اینشتین و استیون هاوکینگ، اما همه مرا آلبی صدا میکنند.»