کتاب شال گردن
معرفی کتاب شال گردن
کتاب «شال گردن» نوشتۀ سام شکوه است و زرنوشت آن را منتشر کرده است. این کتاب ۵ داستان کوتاه را در برگرفته است.
درباره کتاب شال گردن
میدانیم که داستان کوتاه به داستانهایی گفته میشود که کوتاهتر از داستانهای بلند باشند. داستان کوتاه دریچهای است که به روی زندگی شخصیت یا شخصیتهایی و برای مدت کوتاهی باز میشود و به خواننده امکان میدهد که از این دریچهها به اتفاقاتی که در حال وقوع هستند، نگاه کند. شخصیت در داستان کوتاه فقط خود را نشان میدهد و کمتر گسترش و تحول مییابد. گفته میشود که داستان کوتاه باید کوتاه باشد، اما این کوتاهی حد مشخص ندارد. نخستین داستانهای کوتاه اوایل قرن نوزدهم میلادی خلق شدند، اما پیش از آن نیز ردّپایی از این گونهٔ داستانی در برخی نوشتهها وجود داشته است. در اوایل قرن نوزدهم «ادگار آلن پو» در آمریکا و «نیکلای گوگول» در روسیه گونهای از روایت و داستان را بنیاد نهادند که اکنون داستان کوتاه نامیده میشود. از عناصر داستان کوتاه میتوان به موضوع، درونمایه، زمینه، طرح، شخصیت، زمان، مکان و زاویهدید اشاره کرد. تعدادی از بزرگان داستان کوتاه در جهان «آنتوان چخوف»، «نیکلای گوگول»، «ارنست همینگوی»، «خورخه لوئیس بورخس» و «جروم دیوید سالینجر» و تعدادی از بزرگان داستان کوتاه در ایران نیز «غلامحسین ساعدی»، «هوشنگ گلشیری»، «صادق چوبک»، «بهرام صادقی»، «صادق هدایت» و «سیمین دانشور» هستند.
کتاب شالگردن مجموعهای از ۵ داستان کوتاه با عناوین شالگردن، نویسنده دورهگرد، آقای چانگ و لانگ، ذهن خبیث من و رفیق نیمهراه است که هر یک از آنها به طور جداگانه نگاهی عمیق و تفکربرانگیز به زوایای مختلف زندگی، هنر، عقل و احساس انسانی دارد. شالگردن مجموعهای از داستانهای چندلایه و معناگرا است که خواننده را به تأمل و پرسش دربارۀ بسیاری از مسائل زندگی و جوامع امروزی دعوت میکند. سام شکوه در مقدمه، به توضیحاتی دربارۀ این داستانها پرداخته است و دیدگاههایش را نسبت به مضمون هر یک از آنها بیان کرده است.
کتاب با داستان شالگردن آغاز میشود که روایتی نمادین از یک شالگردن رنگارنگ است؛ این شالگردن که با رنگهای مختلفی بافته شده، وارد چرخهای از گرما و نیازمندی میشود و به سرمازدگان کمک میکند. در نویسنده دورهگرد، نویسنده با نگرشی نقادانه به زندگی نویسندگانی که کمتر شناخته شدهاند، پرداخته و به این مسئله اشاره میکند که این نویسندگان اغلب در لایههای پنهان جامعهای که بیشتر به دنبال هنر مطرح دیروز است تا هنرمندان تازهوارد، گم میشوند. این داستان بهنوعی اعتراض خاموش به حمایتنشدن از استعدادهای تازهنفس است.
در داستان آقای چانگ و لانگ، نویسنده به تناقض میان جنون و عقل میپردازد و با نگاهی فلسفی، سعی دارد به این سؤال بپردازد که واقعاً چه کسی دیوانه است و چه کسی عاقل؟ نویسنده بر این باور است که دانایی بیپایان در نهایت به جنون منجر میشود، و اندیشهای که به اوج میرسد، ممکن است جلوهای از دیوانگی باشد. داستان ذهن خبیث من به کاوش در عمق ماهیت پرسشگری انسان میپردازد. این داستان با حس گمگشتگی آغاز میشود و از جایی سخن میگوید که پایان آن به سرانجامی نرسیده است، بهنوعی، جستوجوی بیپایان انسان برای یافتن حقیقت و پاسخ به سؤالاتی که پایانپذیر نیستند. در داستان رفیق نیمهراه که با چاشنی طنز همراه است، نویسنده نبرد با جدیت کسلکننده حقیقت زندگی را در قالبی آموزنده ارائه میدهد و سعی میکند مفاهیمی چون عشق و وفاداری را به انسانهایی که با دیدی منفعتطلبانه به روابط نگاه میکنند، نشان دهد.
خواندن کتاب شال گردن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران داستان کوتاه ایرانی پیشنهاد میکنیم.