کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی
معرفی کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی
کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی نوشتۀ جین جیکوبز با ترجمۀ حمیدرضا پارسی و آرزو افلاطونی در انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسیده است.
درباره کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی
کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی را میتوان نقدی به برنامهریزی و بازسازی شهری در دنیای معاصر دانست. از هنگام دورۀ بیان تحلیلهای کالبدی شهر با مؤلفههای جمعیتی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، زیستمحیطی، فلسفی و هنری، زمان زیادی میگذرد. حداقل طی دو قرن گذشته افراد بسیاری مانند دورکیم، ماکس وبر، مارکس، جیکوبز و بسیاری دیگر در باب تحلیل کالبدی شهر بر حسب الگوهای متفاوت تفاسیری طرح کردهاند.
در این میان نقش جین جیکوبز در نحوۀ تفسیر پدیدههای کالبدی شهر، توضیح علل، عرضۀ قوانین و اصول ناظر بر عملکرد درونی شهر، پیشبینی تغییرات و توسعۀ آن و توصیۀ راهکارهای اثربخش و کارا در شهرهای بزرگ بر حسب نمونۀ شهرهایی مانند نیویورک حائز اهمیت است. جیکوبز با نگاهی انسانگرایانه و عدالتجویانه و از پیادهراهها و کنج خیابانها به شهرها مینگریست. شهر را اندامی طبیعی، زنده و بالنده میدانست که اهمیت ویژه در عملکردهای درونی دارد.
کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی اولین و مهمترین کتاب اوست که در دو زمینه قابل تفسیر است: اول، بستر تاریخی و اجتماعی دوران خلق اثر و نحوۀ تعامل خالق اثر در زندگی اجتماعی؛ دوم، محتوای آن از حیث مسئلهگزینی، مدل تحلیلی، روششناسی، یافتهها، راهکارها و شیوۀ نگارش. او در این کتاب به بیان ماهیت ویژۀ شهرها، تنوع شهرها، نیروهای زوال و تجدید حیات (زاغهزدایی و زاغهسازی...)، یارانهای کردن مسکن، مدیریت و برنامهریزی مناطق و... پرداخته است. این کتاب همچنین تلاشی است برای معرفی اصول نوین و در مخالفت و با آنچه در همهجا آموخته میشود؛ یعنی اصول و اهدافی که برنامهریزی و بازسازی مدرن و متداول را شکل داده است.
مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی در ۴ بخش کلی و ۲۲ فصل تدوین شده است. عنوان بخشهای آن عبارتاند از:
بخش اول: ماهیت ویژه شهرها
بخش دوم: شرایط تنوع شهرها
بخش سوم: نیروهای زوال و تجدید حیات
بخش چهارم: تاکتیک های متفاوت
خواندن کتاب مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دانشجویان و تمامی دوستداران کتابهای عمران، معماری و شهرسازی پیشنهاد میکنیم.
درباره جین جیکوبز
جین جیکوبز در ۴ مه ۱۹۱۶ به دنیا آمد. او نویسندهای کانادایی-آمریکایی بود. بیشتر شهرت جیکوبز بهدلیل تأثیرش بر مطالعات شهری است. او سهم زیادی در ارائۀ روششناسی برای تفسیر پدیدههای کالبدی و توضیح علل آن و نیز برنامهریزی و طراحی شهری دارد. او بر پایۀ همین روششناسی ارکان اندیشۀ صاحبنظرانی چون هاوارد، برنهایم، لوکوربوزیه، مامفورد و حامیان آنها را در دنیا به لرزه درآورد. جیکوبز با طرح اصول و راهکارهای مؤثر برای حل مسائل شهری همچون مسکن، حملونقل، نظم بصری و مدیریت شهری به اندیشۀ برنامهریزی و طراحی کمک کرده است. او در طول نزدیک به نیم قرن یعنی از ۱۹۶۱ تا ۲۰۰۶ چندین کتاب تألیف کرده است؛ از جمله «مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی» (۱۹۶۱)؛ «اقتصاد شهرها» (۱۹۶۹)؛ «مسئله جدایی طلبی: کبک و مبارزه جدایی» (۱۹۸۰)؛ «شهرها و ثروت ملل» (۱۹۸۴)؛ «نظامهای بقا: گفتوگویی دربارۀ پایههای اخلاقی تجارت و سیاست» (۱۹۹۶)؛ «ماهیت اقتصاد» (۲۰۰۰)؛ «عصر تاریکی در پیش رو» (۲۰۰۴). از او مقالهها و مصاحبههای زیادی نیز مانده است. جیکوبز در ۲۵ آوریل ۲۰۰۶ درگذشت.
حجم
۳٫۹ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۵۴۸ صفحه
حجم
۳٫۹ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۵۴۸ صفحه