کتاب درس های زندگی نیچه جان آرمسترانگ + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب درس های زندگی نیچه

کتاب درس های زندگی نیچه

معرفی کتاب درس های زندگی نیچه

کتاب درس‌های زندگی نیچه نوشته‌ی جان آرمسترانگ با ترجمه‌ی صالح نجفی اثری است که می‌کوشد از دل نوشته‌ها و زندگی فریدریش نیچه مجموعه‌ای از «درس‌ها» برای زیستن استخراج کند. نویسنده با تکیه بر آثار مهم نیچه، از فراسوی خیر و شر و تولد تراژدی تا بشری، خیلی بشری و رساله‌ی در باب فواید و مضار تاریخ برای زندگی، نشان می‌دهد این فیلسوف چگونه در برابر ارزش‌های زمانه‌ی خود ایستاده و از دل بدگمانی و نقد بی‌امان، راهی برای استحکام روح و بلوغ فردی گشوده است. آرمسترانگ در این کتاب نیچه را در بستر زندگی‌اش دنبال کرده است: از کودکی در خانواده‌ای مذهبی و استادی زودهنگام در دانشگاه بال تا دوستی و گسست پرتنش از واگنر، سال‌های بیماری و تنهایی در شهرهای کوچک ایتالیا و سوئیس، و فروریختن نهایی در تورین. مترجم در یادداشت مفصل آغاز کتاب، نیچه را در کنار مارکس و فروید به‌عنوان یکی از «استادان مکتب سوءظن» معرفی کرده و نشان داده است چگونه می‌توان از این بدگمانی، نه فقط برای ویران‌کردن، بلکه برای ساختن زندگی‌ای جدی‌تر و صادقانه‌تر بهره گرفت. نشر هنوز آن را منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب درس های زندگی نیچه

کتاب درس‌های زندگی نیچه با تمرکز بر زندگی و آثار فریدریش نیچه، او را نه صرفاً به‌عنوان فیلسوفی نظری، بلکه به‌عنوان آموزگاری برای زیستن جدی می‌گیرد. جان آرمسترانگ در این کتاب نشان داده است که نیچه چگونه در دل سنتی مذهبی رشد کرده، ایمان خود را از دست داده و به یکی از تندترین منتقدان مسیحیت و فرهنگ بورژوایی آلمان بدل شده است. روایت کتاب از نیچه، از سال‌های استادی در دانشگاه بال و دوستی پرشور با ریشارد واگنر آغاز می‌شود، به تجربه‌ی جنگ فرانسه و آلمان، کار در بخش مجروحان، بیماری‌های مکرر، بازنشستگی زودهنگام و سال‌های انزوا در ایتالیا و سوئیس می‌رسد و درنهایت به فروپاشی روانی در تورین و سال‌های پایانی زیر سایه‌ی خواهرش ختم می‌شود؛ بی‌آن‌که پایان فکری نیچه را بسته اعلام کند. در این مسیر، آرمسترانگ به مفاهیم محوری اندیشه‌ی نیچه مانند «اراده‌ی معطوف به قدرت»، «اخلاق بردگان»، «ارزیابی دوباره‌ی همه‌ی ارزش‌ها» و «استحکام روح» می‌پردازد و نشان داده است که این مفاهیم چگونه از دل تجربه‌های زیسته‌ی او سر برآورده‌اند. کتاب درس‌های زندگی نیچه در چندین فصل و زیربخش تنظیم شده است که هرکدام به یک «درس» یا گره فکری-وجودی اختصاص دارد. در فصل‌های آغازین، نویسنده با تکیه بر متن‌هایی مانند شوپنهاورِ مربی و در باب فواید و مضار تاریخ برای زندگی، به پرسش‌هایی چون «چگونه بهترین خودِ خویش را پیدا کنیم» و «تاریخ به چه کار زندگی می‌آید» می‌پردازد و از خلال نقل‌قول‌های بلند از نیچه، مفهوم تربیت به‌مثابه رهاسازی، نقد کاهلی و «وقت‌کشی»، و ایده‌ی تاریخ یادمانی، عتیقه‌شناختی و انتقادی را شرح داده است. در فصل‌های بعد، بحث به دوگانگی آپولونی/دیونوسوسی در تولد تراژدی، نسبت نظم و شور، و امکان آشتی‌دادن میل به کنترل با اشتیاق به مستی و رهاشدن کشیده می‌شود. سپس آرمسترانگ به «راه پرخار آزادی و بلوغ» می‌رسد و با نقل مفصل از پیش‌گفتار بشری، خیلی بشری، فرایند جدایی، تنهایی، بیماری، نقاهت و رسیدن به «روح آزاد» را به‌عنوان الگویی برای بلوغ فردی بازخوانی کرده است. در ادامه، موضوعاتی مانند تغییرنظر دادن، گسست از واگنر، نسبت نبوغ و کار مداوم، نقش تحسین و الگوگیری از چهره‌هایی چون گوته، و اهمیت حسن‌نیت و شادی‌های کوچک روزمره در کنار رنج‌های بزرگ بررسی شده است. ساختار کتاب بر پایه‌ی گفت‌وگو با متن‌های نیچه است و هر فصل با نقل‌قول‌های طولانی، تحلیل و سپس صورت‌بندی یک «درس» برای زندگی امروز جمع‌بندی می‌شود.

خلاصه کتاب درس های زندگی نیچه

یادداشت مترجم در آغاز کتاب درس‌های زندگی نیچه نیچه را در کنار مارکس و فروید به‌عنوان سه چهره‌ی «مکتب سوءظن» قرار می‌دهد؛ سه متفکری که به‌زعم پل ریکور کوشیده‌اند حجاب از چهره‌ی واقعیت بردارند و «آگاهی کاذب» را افشا کنند. در این چارچوب، مارکس انگیزش مادی، فروید انگیزه‌ی جنسی و نیچه اراده‌ی معطوف به قدرت را کلید فهم رفتار انسان می‌دانند. مترجم نشان داده است که نیچه چگونه مسیحیت را «ترفیع ضعف» و تبدیل فقر و ناتوانی به فضیلت می‌بیند و بسیاری از ارزش‌های ستوده‌شده در این سنت را ذیل «اخلاق بردگان» قرار می‌دهد. در عین‌حال، ریکور و نجفی تأکید کرده‌اند که این بدگمانی به‌معنای شکاکیت تهی‌کننده نیست، بلکه پیش‌شرط رسیدن به حقیقت و استحکام روح است؛ بدگمانی‌ای که باید هم متوجه متن و هم متوجه خود خواننده باشد. در بخش‌های اصلی کتاب، جان آرمسترانگ از دل آثار نیچه «درس‌هایی برای زندگی» استخراج کرده است. در درس نخست، با تکیه بر شوپنهاورِ مربی، مسئله‌ی «چگونه بهترین خودِ خویش را پیدا کنیم» طرح می‌شود. نیچه نارضایتی از خود را نشانه‌ی سلامت می‌داند و ریشه‌ی ماندن در سطح را نه در بزدلی، بلکه در «گرایش به کاهلی» و «سرسری‌گرفتن کارها» می‌بیند. او از «پوسته‌های بی‌مغز» و «وقت‌کشی» زمانه‌ای می‌گوید که در آن آدمیان در آداب و عقاید عمومی حل می‌شوند و راه رهایی را در پیروی از وجدان و ساختن پلی یگانه برای عبور از رودخانه‌ی زندگی می‌داند. تربیت واقعی در این نگاه، رهاسازی است: زدودن علف‌های هرز و فراهم‌کردن گرما و باران برای رشد جوانه‌ی فردیت. در ادامه، کتاب به نقش الگوها و تحسین می‌پردازد. نیچه با مثال گوته نشان داده است که چگونه می‌توان در دیگری صورتی «بالاتر» از خود دید و به‌جای پرستش نبوغ به‌عنوان معجزه، فرایند رشد و کار مداوم را دید. او پرستش نبوغ را «نخوت» می‌نامد، زیرا با نسبت‌دادن توانایی‌های بزرگ به موهبت الهی، خود را از رقابت و تلاش معاف می‌کنیم. آرمسترانگ از این‌جا به این نتیجه می‌رسد که کارهای بزرگ در دسترس‌اند، اما تنها از راه انباشت آهسته، ممارست و تحمل رنج. درس بعدی به «تاریخ» و تجربه‌هایی مانند «به تماشای اهرام رفتن» می‌پردازد. نیچه در رساله‌ی در باب فواید و مضار تاریخ برای زندگی سه نوع تاریخ یادمانی، عتیقه‌شناختی و انتقادی را از هم متمایز می‌کند و نشان می‌دهد که تاریخ باید در خدمت نیازهای زنده‌ی ما باشد: برای انسان اهل عمل، برای روح محافظه‌کار و حرمت‌گذار، و برای کسی که می‌خواهد گذشته‌ی ناعادلانه را نقد کند تا نظمی نو بسازد. آرمسترانگ این بحث را به این پرسش پیوند می‌زند که تجربه‌های فرهنگی و سفرها چه نیازی از ما را پاسخ می‌دهند و چگونه می‌توان از آن‌ها به‌جای تفنن، به‌عنوان «درمان» برای زندگی استفاده کرد. در فصل مربوط به «درافتادن با تضاد»، نیچه با مفاهیم آپولونی و دیونوسوسی در تولد تراژدی نشان می‌دهد که حیات انسانی میان میل به نظم، اندازه و فردیت از یک‌سو و اشتیاق به مستی، ازخودبی‌خودی و وحدت با طبیعت از سوی دیگر کشیده شده است. تراژدی یونانی حاصل آشتی خلاق این دو نیروست و آرمسترانگ از این تصویر برای فهم تضادهای درونی انسان امروز بهره گرفته است. بخش مهمی از کتاب به «راه پرخار آزادی و بلوغ» اختصاص دارد. نیچه در پیش‌گفتار بشری، خیلی بشری از «جدایی و فراق عظیم» سخن می‌گوید: لحظه‌ای که انسان مقید، زیر فشار تعهدها و قدردانی‌ها، ناگهان از همه‌ی آن‌چه دوست می‌داشته جدا می‌شود تا «روح آزاد» شود. این فرایند با بیماری، تنهایی، پرسه‌زدن، شک‌کردن به همه‌ی ارزش‌ها و حتی قساوت نسبت به گذشته همراه است، اما درنهایت به «سلامت عظیم»، توانایی آزمودن، تسلط بر فضایل خویش و درک منظر‌مندبودن همه‌ی داوری‌ها می‌انجامد. آرمسترانگ این روایت را الگویی برای فهم بلوغ فردی، گسست از والدین، معلمان و حتی خودِ پیشین می‌گیرد. در پایان، کتاب به موضوع تغییرنظر دادن و گسست نیچه از واگنر می‌پردازد و نشان می‌دهد چگونه می‌توان سال‌های دلبستگی را نه «هدررفته»، بلکه بخشی از مسیر دانست. همچنین به قطعاتی درباره‌ی حسن‌نیت، شادی‌های کوچک و نقش آن‌ها در فرهنگ انسانی اشاره شده است تا تصویر نیچه صرفاً به فیلسوف رنج و ویرانگری تقلیل پیدا نکند.

چرا باید کتاب درس های زندگی نیچه را بخوانیم؟

کتاب درس‌های زندگی نیچه به‌جای ارائه‌ی شرحی صرفاً نظری از فلسفه‌ی نیچه، او را در مقام آموزگار زندگی نشان می‌دهد. خواننده در این کتاب با نیچه‌ای روبه‌رو می‌شود که نارضایتی از خود را جدی می‌گیرد، کاهلی و «وقت‌کشی» را ریشه‌ی ماندن در سطح می‌داند و تربیت را نه انباشتن اطلاعات، بلکه رهاسازی و فراهم‌کردن امکان رشد فردیت می‌فهمد. این اثر کمک می‌کند مفهوم‌هایی مانند «اراده‌ی معطوف به قدرت»، «اخلاق بردگان» یا «تاریخ انتقادی» از سطح شعار و کلی‌گویی بیرون بیاید و در موقعیت‌های ملموس زندگی روزمره، از انتخاب شغل و رابطه تا مواجهه با فرهنگ و تاریخ، معنا پیدا کند. این کتاب همچنین برای کسانی که با تضادهای درونی، تغییرنظرهای بزرگ یا گسست از الگوهای قدیمی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، روایتی از «راه پرخار آزادی و بلوغ» عرضه کرده است. تصویر نیچه از «روح آزاد» و فرایند طولانی بیماری، تنهایی، نقاهت و بازگشت به زندگی، امکان دیگری برای فهم بحران‌های شخصی فراهم می‌کند. در کنار این‌ها، بحث‌های مربوط به تاریخ، هنر، نبوغ و الگوگیری، نگاه خواننده را به تجربه‌های فرهنگی و تحسین چهره‌های بزرگ دگرگون می‌کند و نشان می‌دهد چگونه می‌توان از آن‌ها برای ساختن زندگی‌ای آگاهانه‌تر و صادقانه‌تر بهره گرفت.

خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد می‌شود که به فلسفه‌ی نیچه علاقه دارند و می‌خواهند از خلال متن‌های اصلی او به پرسش‌های شخصی درباره‌ی زندگی، بلوغ، آزادی و تغییرنظر برسند. همچنین به دانشجویان و علاقه‌مندان علوم انسانی که درگیر مسئله‌ی نسبت تاریخ، فرهنگ و زندگی امروز هستند، و به کسانی که در میانه‌ی بحران‌های هویتی، جدایی‌های فکری یا عاطفی و نارضایتی از وضعیت فعلی خود به‌دنبال صورت‌بندی روشن‌تری از تجربه‌های‌شان می‌گردند، پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب درس های زندگی نیچه

«نیچه می‌کوشید کار محال کند و تمام کارهای زندگی‌اش را در قالب عبارتی واحد بریزد و از همین روی گفت که می‌خواهد به «ارزیابی دوبارهٔ همهٔ ارزش‌ها» دست بزند: عبارتی چشمگیر؛ اما این یعنی چه؟ نیچه معتقد بود ارزش‌ها دغدغهٔ محوری زندگی‌اند. به چه دل می‌بندی؟ چه چیزهایی را مهم می‌دانی؟ به چه اولویت می‌دهی؟ چه چیز را در زندگی جدی می‌گیری و چه چیز را درخور اعتنا نمی‌دانی؟ مسئله فقط این نیست که چه می‌گویی و به گفتهٔ خودت به چه اعتقاد می‌ورزی. این قضیه در کردارها، عادت‌ها و انتخاب‌ها عیان می‌شود. ممکن است کسی بگوید نگران برقراری عدل در سراسر عالم است، اما این مسئله در کانون زندگی هرروزه‌اش جایی نداشته باشد. ارزش‌ها باید در صحنهٔ زندگی ما جامهٔ عمل پوشند و باید به تک‌تک جنبه‌های هستی و حیات ما شکل بخشند. نیچه فکر می‌کرد آدم‌های دوروبرش عمدتاً با ارزش‌هایی نادرست زندگی می‌کنند. به چشم او، ایشان به چیزهای نادرست اهمیت می‌دادند، آن‌هم به دلایل نادرست. اما ارزش‌های درست کدام‌اند؟ نیچه در خلال کارهایش سلسله‌درس‌هایی به ما می‌دهد، درس‌هایی دربارهٔ آن‌چه به‌نظر او باید دغدغه‌های حقیقی ما باشد و آن‌چه باید برای ما بیشترین اهمیت را داشته باشد. به‌عبارت‌دیگر، او درس‌هایی برای زندگی می‌دهد. ۱. چگونه بهترین خودِ خویش را پیدا کنیم گاهی از آن «کسی که هستیم» احساس دلسردی و سرخوردگی می‌کنیم. آرزو می‌کنیم بهتر از این‌که هستیم باشیم، ولی مطمئن نیستیم که معنای این خواهش چیست. نیچه با این نوع بی‌قراری همدلی کامل دارد. ملامت‌مان نمی‌کند که چرا کفران نعمت می‌کنیم و قدر عافیت نمی‌دانیم و به یادمان نمی‌آورد که اوضاع می‌توانست خراب‌تر از این‌ها باشد؛ به ما نمی‌گوید که در وانفسای این جهان پرآشوب باید شکرگزار بخت خویش باشیم و آرامش خود را حفظ کنیم؛ برعکس، از ما دعوت می‌کند هنگامی‌که احساس رضایت از خویش نمی‌کنیم به آن‌چه بر ما می‌گذرد توجه کنیم. نیچه این نحوهٔ برخورد را نشانۀ سلامت روان می‌داند. او از ما می‌خواهد تا این نارضایی و ناخرسندی را خوب بشناسیم، جدی‌اش بگیریم و برایش آستین بالا بزنیم.»