دانلود و خرید کتاب آن روی سکه محمدجواد نظافت یزدی

معرفی کتاب آن روی سکه

کتاب آن روی سکه نوشتهٔ محمدجواد نظافت یزدی است. انتشارات امام مهربان این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر تأملی است بر بایدها و نبایدهای تولید ثروت و ثروت‌اندوزی.

درباره کتاب آن روی سکه

کتاب آن روی سکه مجموعه سلسله‌گفتارهای استاد حجت‌الاسلام و المسلمین نظافت یزدی پیرامون ثروت و تروث‌اندوزی است که در ۵ فصل نوشته و تدوین شده است.

خواندن کتاب آن روی سکه را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

خواندن این کتاب را به دوستداران مطالعه پیرامون ثروت‌اندوزی از دیدگاه دین اسلام پیشنهاد می‌کنیم.

بخش‌هایی از کتاب آن روی سکه

«رشد کار و کارآفرینی در جامعه نیازمند این است که ما افراد جامعه و فرزندانمان را به گونه‌ای تربیت کنیم که برای کار ارزش قائل باشند. وقتی که کار نکردن و کمتر زحمت کشیدن و فرار کردن از زیر بار کار ارزش است، وقتی که به اصطلاح پول درآوردن بی‌زحمت ارزش است و پول درآوردن با زحمت ارزش نیست، در نتیجه این سبب می‌شود که آدم‌ها دنبال کار و کارآفرینی نروند؛ بلکه به‌دنبال زدوبند، شغل‌های کاذب و درآمدهای باد آورده بروند.

این در حالی است که اهل البیت (عهم)، همواره افرادی را که با زحمت، نان حلال به دست می‌آوردند تشویق می‌کردند و روایت معروف است که پیغمبر مکرّم اسلام (ص) دست کارگر را بوسیدند و امام صادق (ع) فرمودند: «الکاد علی عیاله کالمجاهد فی سبیل الله»؛ «کسی که خود را برای روزی خانواده‌اش به زحمت می‌اندازد و کار می‌کند، مانند رزمنده‌ای است که در راه خدا می‌جنگد.»»

***

«مشغولیت‌های مفید بانوان در خانه بسیار پسندیده است و از هدر رفتن فرصت و توان آنان جلوگیری می‌کند. چه خانم‌های خانه‌دار با مدیریت وقت و برنامه‌ریزی می‌توانند فرصت فراغت مناسبی برای خود در خانه ایجاد کنند؛ امروزه با وجود امکانات جدید، گویا در خانه‌هایمان چند کنیز برای خانم‌ها خدمت می‌کند؛ ماشین لباس‌شویی و ظرف‌شویی و... و نان و غذاهای آماده بیرونی؛ این‌ها مثل کنیز هستند و بار را از دوش خانم‌ها برمی‌دارند. این موضوع موجب فراغت خانم‌ها می‌شود. بیکاری مطلوب نیست. بیکاری فساد می‌آورد و بیکار بودن برای همه بسیار مذمت شده است. چه خوب است خانم‌های خانه‌دار نیز در خانه به کارهای مفیدی مشغول باشند؛ کارهایی مانند: خیاطی، قالیبافی، بافندگی، تولید صنایع‌دستی، پرورش گل و گیاه، تولید خشکبار، تولید مواد غذایی سالم و مفید، نویسندگی و تولید محتوای عمومی و تخصصی، فعالیت‌های مثبت و کارآمد در فضای مجازی، فعالیت‌های هنری و... . متأسفانه سرگرمی‌های کاذب بویژه در فضای مجازی زمینه اینگونه فعالیت‌های مفید در خانه را از بین برده است.»

***

«عموم مردم دغدغهٔ معاش دارند و این امر طبیعی است و به ساختار وجودی انسان برمی‌گردد. امیرالمؤمنین (ع) وقتی انسان را معرفی می‌کند، یکی از ویژگی‌هایی که برای او برمی‌شمارد «حلیف الهموم» است؛ یعنی هم‌پیمان دغدغه‌ها. انسان موجودی پر از دغدغه است و خلقت انسان توسط خدا همین‌گونه است. ما نمی‌توانیم نسبت به معاش و منفعت خود بی‌تفاوت باشیم. چراکه انسان فقر محض است: <یا أَیهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَی اللَّهِ وَ اللَّهُ هُوَ الْغَنِی الْحَمید> و از سویی دیگر انسان فقر خود را درک می‌کند و می‌فهمد نیاز دارد و احساس نیاز او را آزار می‌دهد. در تعقیب نماز عشا هم به ما یاد داده‌اند بخوانیم: «اللَّهُمَّ إِنَّهُ لَیسَ لِی عِلْمٌ بِمَوْضِعِ رِزْقِی وَ إِنَّمَا أَنَا أَطْلُبُهُ بِخَطَرَاتٍ تَخْطُرُ عَلَی قَلْبِی فَأَجُولُ فِی طَلَبِهِ الْبُلْدَانَ فَأَنَا فِیمَا أَنَا طَالِبٌ کالْحَیرَانِ لَا أَدْرِی أَ فِی سَهْلٍ هُوَ أَمْ فِی جَبَلٍ أَمْ فِی أَرْضٍ أَمْ فِی سَمَاءٍ أَمْ فِی بَرٍّ أَمْ فِی بَحْرٍ وَ عَلَی یدَی مَنْ وَ مِنْ قِبَلِ مَنْ وَ قَدْ عَلِمْتُ أَنَّ عِلْمَهُ عِنْدَک وَ أَسْبَابَهُ بِیدِک وَ أَنْتَ الَّذِی تَقْسِمُهُ بِلُطْفِک وَ تُسَبِّبُهُ بِرَحْمَتِک»‌، من موضع و منبع رزقم را نمی‌دانم و دنبال آن می‌روم؛ به شهرها و مکان‌های مختلف سر می‌کشم. نمی‌دانم روزی من کجاست و متحیّر و سرگردانم که روزی من در دست کیست؟ فقط می‌دانم که تو می‌دانی منبع و سبب رزق من چیست و اسباب آن نیز در دست توست و تو مقسم آن هستی. <نَحْنُ قَسَمْنا بَینَهُمْ مَعیشَتَهُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا> یعنی ما روزی مردم را بین آن‌ها تقسیم می‌کنیم.»

نظری برای کتاب ثبت نشده است
امام صادق (ع) نیز می‌فرمایند: «لَا تَکسَلْ عَنْ مَعِیشَتِک فَتَکونَ کلًّا عَلَی غَیرِک»‌، خوب نیست انسان مثل بچه، سربار دیگران باشد. همهٔ کارهای بچه را دیگران انجام می‌دهند. بچه خدمت می‌گیرد ولی خدمت نمی‌دهد؛ اما ما باید خدمت بدهیم تا مفید باشیم. لذا در خانه زن و مرد هیچکدام سربار نیستند؛ چراکه هرکدام خدمتی ارائه می‌دهند.
a.h sh
لذا اگر خدای متعال بلافاصله نعمت‌ها را نمی‌دهد، برای این است که می‌خواهد ما رشد کنیم و از شرک بیرون بیاییم.
a.h sh
درحالی‌که در دستورات دینی به ما توصیه شده است که روزه بگیرید و ساده زندگی کنید؛ چراکه زندگی فرازوفرود دارد. اگر خودمان بدعادت شدیم و خانواده‌مان را به رفاه عادت دادیم، در تنگناها مجبور می‌شویم از دین بزنیم. قطعاً تضمینی نیست که وضع یک نفر همیشه خوب باشد، بلکه باید برای شرایط سخت آماده باشیم. هرکسی در زندگی باید شرایط سخت را تجربه کند. این فرازوفرود زندگی و امتحانات سخت، سنت خداوند است. قرآن می‌فرماید: <أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یأْتِکمْ مَثَلُ الَّذینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْساءُ وَ الضَّرَّاءُ وَ زُلْزِلُوا حَتَّی یقُولَ الرَّسُولُ وَ الَّذینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتی نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَریب>؛
a.h sh
یکی از مشکلات نسل جدید این است که نمی‌خواهند سختی داشته باشند؛ برخی از پدر و مادرها، بچه‌ها را زیاد بغل کردند و نگذاشتند سرد و گرم زندگی را بچشند؛ زیرا خود سختی‌ها را تحمّل کرده‌اند و این سختی را برای فرزندان خود نمی‌پسندند.
a.h sh
این که می‌فرماید خداوند مخرج قرار می‌دهد، یعنی باید یک بن‌بست موقتی را تجربه کند. بعضی فکر می‌کنند، انسان‌های باتقوا نباید مشکلی داشته باشند، درحالی‌که اگر بن‌بست نباشد گشایش معنا ندارد. «یجعل له مخرجاً» یعنی بن‌بست موقتی را باید تجربه کرد، اما نباید ناامید بود، باید امیدوار بود که گشایش ایجاد می‌شود. کسی که کاری را آغاز می‌کند، نباید خیلی زود انتظار بهره‌برداری از منافع آن را داشته باشد؛ بلکه باید برای گشایش صبور باشد؛ مانند کسی که نهالی را می‌کارد و نتیجه آن را چند سال بعد برداشت می‌کند.
a.h sh
در اخبار حواریون آمده است که آن‌ها مورد عنایات ویژه خدا بودند و نقل شده وقتی گرسنه می‌شدند به حضرت عیسی (ع) می‌گفتند که ما گرسنه هستیم، ایشان دست را به زمین می‌زدند و آب بیرون می‌آمد و غذا نیز از آسمان نازل می‌شد. بااین‌حال یک روز حواریون به حضرت عیسی (ع) گفتند: «یا روح‌الله؛ کسی از ما برتر هم پیدا می‌شود؟» حضرت عیسی فرمود: «أَفْضَلُ مِنْکمْ مَنْ یعْمَلُ بِیدِهِ وَ یأْکلُ مِنْ کسْبِه» فکر نکنید این که از آسمان برای شما غذا می‌آید و خدا به شما لطفی کرده، نشان از برتری و افضل بودن شماست. کسانی که کار می‌کنند و از کسب خودشان استفاده می‌کنند، از شما برتر هستند؛ لذا اهل بیت (عهم) معمولاً از قدرت الهی خود استفاده نمی‌کردند.
a.h sh
در روایت داریم مولا علی (ع) وقتی از جهاد و مبارزه فارغ می‌شدند، معلمی می‌کردند و سپس وقتی را برای قضاوت و حل مشکلات اختلافی مردم می‌گذاشتند. همه این کارها که تمام می‌شد، یک باغ داشتند که خود حضرت در آن کار می‌کردند. جالب است که حضرت همراه با بیل زدن، ذکر خدا و لا اله الا الله، سبحان‌الله و الحمدلله می‌گفتند. این روایت، شدت اهتمام حضرت به کار و تلاش را می‌رساند.
a.h sh
اثر اعتقاد به خدا و اینکه خدا رزاق است، در کار نکردن و طلب نکردن نیست؛ بلکه اثر آن این است که مؤمن دنبال حرام نمی‌رود و آرامش دارد؛ اگر رفت و مالی نیز کسب نکرد، می‌گوید من وظیفه‌ام را انجام دادم. اثر آن ایمان این است که قلباً می‌گوید همه‌کاره خداست؛ <وَ فِی السَّماءِ رِزْقُکمْ وَ ما تُوعَدُون>.
a.h sh
موحد بودن، طلب روزی نکردن نیست؛ زیرا ما مگر از امیرالمؤمنین موحدتر داریم؟! در دورانی که حکومت را از ایشان گرفتند، ایشان بیل زده و عرق ریخته است. چه کسی می‌گوید علی (ع) خانه‌نشین بوده است؟ این حرف درست نیست! حکومت را از علی گرفتند، بازوی علی که هست! فکر اقتصادی که هست. امیرالمؤمنین ثروت تولید می‌کرد و پول درمی‌آورد، صرف اسلام می‌کرد و با ثروت خود، اسلام و آرمان‌ها را ترویج می‌کرد. علی (ع) در صحنه، گره‌گشا و یتیم‌نواز بود. پس امیرالمؤمنین (ع) موحد بود و ثروت نیز تولید می‌کرد.
a.h sh
موضوع مهم این است که به چه انگیزه‌ای داریم کسب‌وکار می‌کنیم؟ پول هدف است یا انجام وظیفه هدف است؟ نیت، بسیار اهمیت دارد. متقین کار و تلاش می‌کنند برای این است که از دیگران بی‌نیاز باشند. ثمره توحید و تقوا این است که می‌خواهند محتاج خلق خدا نباشند.
a.h sh
خدا نمی‌گوید روزی را طلب نکنید. امیرالمؤمنین (ع) در خطبه متقین از جمله ویژگی‌های متقین می‌فرمایند: «طلبا فی حلال» یعنی آدم‌های بلندمرتبه، همان‌ها که در وصف آن‌ها می‌فرماید بهشت و جهنم را در همین دنیا می‌بینند و در اوج توحید و یقین هستند، دنبال روزی حلال می‌روند، این وصف متقین نشان می‌دهد که طلب روزی امری مثبت است. در روایت داریم: «الْعِبَادَةُ سَبْعُونَ جُزْءً أَفْضَلُهَا جُزْءً طَلَبُ الْحَلَال»؛ ‌«عبادت هفتاد جزء است و بالاترین و بزرگ ترین جزء آن کسب حلال است.»
a.h sh
این روایت نیز خیلی زیباست. در روایت می‌فرماید کسی که برای پدر و مادر خود تلاش می‌کند که پول دربیاورد تا پدر و مادر محتاج نباشند و نیازشان برطرف بشود، تلاش او «فی سبیل الله» است؛ یعنی در راه خداست. هر کس که برای همسر یا فرزند خود تلاش بکند تا آن‌ها نیازشان برطرف بشود، این نیز در راه خداست. کسی که برای خود تلاش بکند تا نیاز خود را برطرف بکند و دستش به‌سوی مردم دراز نباشد این نیز «فی سبیل الله» است. اما «و ساعی مکاثره فی سبیل الشیطان» اگر کسی می‌خواهد دائماً ثروت بیندوزد و پول روی‌هم جمع بکند و حرص دارد، تلاش او در راه شیطان است. یعنی جهت‌گیری کسب ثروت حتماً باید معنوی و الهی باشد.
a.h sh
ما باید تعریف دقیقی از دنیای مذموم داشته باشیم. دنیایی مذموم است که باعث فراموشی آخرت شود و آرزوی طولانی از همین جهت که موجب نسیان آخرت است، ناپسند است. اگر کسی به یاد مرگ است، می‌تواند برای ۲۰ سال بعد برنامه‌ریزی کند و این ناپسند نیست؛ ولی اگر کسی به یاد مرگ نیست، مطابق برخی روایات، حتی آرزوی او برای فردا، آرزوی طولانی حساب می‌شود؛ یعنی معیار آرزوی طولانی فراموشی مرگ و آخرت است نه کمیت و مدت زمان آن.
a.h sh
اگر کسی امکان دارد ثروت تولید کند و بعد انفاق کند، این مایه تقرب است؛ هرچند خود او دیگر به ثروت نیاز نداشته باشد، اما چون توانایی تولید ثروت را دارد، برای ابدیت خود به این کار نیازمند است.
a.h sh
در آیه شریفه بعد از ذکر الله، اقامه نماز را می‌فرماید که مصداق بارز ذکر الله نماز است و بعد فرمودند: ایتاء الزکاهٔ. بسیار مهم است که انسان پس از تولید ثروت، حرص نداشته باشد تا بتواند زکات بدهد. مشکل بیشتر مسلمان‌ها زکات است نه نماز! نماز مظهر ارتباط با خداست و زکات مظهر ارتباط با خلق خداست. لذا در این خطبه امیرالمؤمنین (ع) فرمود: «ثُمَّ إِنَّ الزَّکاةَ جُعِلَتْ مَعَ الصَّلَاةِ قُرْبَاناً لِأَهْلِ الْإِسْلَام»، نماز و زکات با هم مایه تقرب قرار داده شده است؛ ولی معمولاً آدم‌ها می‌خواهند از پول دادن در بروند؛ می‌خواهند با یک بال پرواز کنند که نمی‌شود! نماز و زکات با هم انسان را بالا می‌برد؛
a.h sh
این‌که گفته‌اند غذا خوردن را با بسم‌الله شروع کنید و با الحمدلله ختم کنید؛ یا گفته‌اند در هنگام نگاه به آیینه، هنگام غسل، هنگام خریدوفروش و... دعایی را بخوانید یا ذکری را بگویید، با این دستورات اهل‌بیت (عهم) به ما یاد داده‌اند که دنیا و آخرت را چگونه با هم درآمیزیم تا با توجه به دنیا از آخرت غافل نشویم.
a.h sh
اما ثروت به‌شرط آنکه بت ما نشود خوب است؛ ثروت‌پرستی بد است. در ثروت‌اندوزی زیاده‌روی نباید کرد تا غرق نشویم. امیرالمؤمنین (ع) در توصیف دنیاپرستان می‌فرماید: «وَ غَرِقُوا فِی نِعْمَتِهَا وَ اتَّخَذُوهَا رَبّاً فَلَعِبَتْ بِهِمْ وَ لَعِبُوا بِهَا وَ نَسُوا مَا وَرَاءَهَا»؛ «غرق نعمت‌ها شدند و نعمت‌ها را خدای خود قرار دادند. این نعمت‌ها آن‌ها را به بازی گرفت و آن‌ها هم با نعمت‌ها بازی کردند و بالاتر از این نعمت‌ها را فراموش کردند». اما اگر کسی به فکر آخرت هست و در همان حال دنبال کسب روزی حلال است، این کار بسیار ارزشمندی است.
a.h sh
امیرالمؤمنین (ع) فرمود: «تَعَرَّضُوا لِلتِّجَارَةِ فَإِنَّ فِیهَا غِنًی لَکمْ عَمَّا فِی أَیدِی النَّاس»؛ دنبال کسب‌وکار بروید چون باعث بی‌نیازی از دیگران می‌شود. نباید مؤمنین عرصه‌های قدرت و ثروت را به کفار واگذار کنند و بگویند دنیا بد است و من دنبال آن نمی‌روم!
a.h sh
امیرالمؤمنین (ع) می‌فرمایند برخی از یاران من دنبال دنیا هستند با عمل آخرت، ولی با کارهای دنیوی دنبال آخرت نیستند. حضرت گله می‌کند چرا با کارهای دنیوی مانند ازدواج، تفریح و سفر دنبال آخرت نیستند؟! چرا وقتی تولید ثروت می‌کنند دنبال آخرت نیستند؟! چرا در کارهایی که کفار هم انجام می‌دهند ولی ما حلال آن‌ها را انجام می‌دهیم دنبال آخرت نباشیم؟!
a.h sh
در روایت می‌فرماید: «الْکادُّ عَلَی عِیالِهِ کالْمُجَاهِدِ فِی سَبِیلِ اللَّهِ». من معمولاً رفتگرها را که می‌بینم به آن‌ها می‌گویم: تقبل الله. بعضی از آن‌ها که تعجب می‌کنند، به آن‌ها می‌گویم: شما می‌دانید امیرالمؤمنین (ع) فرموده کسی که دنبال مال حلال است، مثل کسی است که در راه خدا می‌جنگد. یا این کسانی که راننده سرویس هستند در این ترافیک و با زحمت نان حلال به دست می‌آورند، مردم باید بدانند کسب نان حلال جزو عبادات بزرگ است.
a.h sh

حجم

۱۷۰٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۱۷۲ صفحه

حجم

۱۷۰٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۱۷۲ صفحه

قیمت:
۲۱,۹۰۰
تومان