کتاب باریش
معرفی کتاب باریش
کتاب باریش نوشتهٔ فرهاد ابراهیمی است. انتشارات نظری این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر مجموعه شعری به زبان ترکی آذربایجانی از این شاعر معاصر ایرانی است.
درباره کتاب باریش
کتاب باریش در مقدمهای (به قلم اسماعیل دادرس کنده (آرش) و حسین خیرزاد (آذر)) دربارهٔ شعر و شاعران ترک آذربایجان توضیحاتی ارائه کرده است. زبان شعر آذربایجان (آتورپاتکان) از جمله زبانهای غربی ایران است. هنروران و سخنوران بسیار ۲زبانه از جمله «ختایی» (شاه اسماعیل)، «نسیمی»، «فضولی»، «نعیمی»، «صرّاف تبریزی»، «معجز شبستری»، «شهریار» و دیگران در این منطقه زیستهاند.
کتاب حاضر با نام آرمانی «باریش» نتیجهٔ قلمفرسایی سخنور ۲زبانهٔ آذربایجان استاد فرهاد ابراهیمی است که با طبع روانش بار دیگر نشان داد که ادبیّات ترکی دارای استعاره، تشابه، جناسهای قوی و مضامین بدیع و فوقالعاده زیبا است. از موضوعات اشعار شاعرانی که به ۲ یا چند زبان شعر سرودهاند، این است که مخاطبان و خوانندگان این اشعار هرچه بیشتر به فرهنگ و ادبیات و زبانهای مورداستفاده تسلط بیشتری داشته باشند، بههماناندازه از نکات ظریف، ایما و اشارههای اشعار لذت و فهم بیشتری خواهند برد؛ برای مثال شخصی که با افسانه و اسطورههای ترکان آشنایی ندارد، کمتر با مفاهیم مرتبط با عباراتی چون «سارای»، «کور اوغلو»، «نبی» و غیره ارتباط خواهد گرفت.
شعر تورکی آذربایجان در ۲ گونه و قالب شفاهی و مکتوب سروده میشود. قالبهای شعر مکتوب تقریباً همانند قالبهای شعری کلاسیک عربی و پارسی است؛ غزل، قصیده، ترکیببند، چارپاره و... که در مقابل و یا در کنار آن با قالبهای عدیدهٔ شعر هجایی یا سیلابیک نو و با گسترهٔ عظیم آن و نوعبندیهای بیشمار آن روبهرو هستیم. قالبهای شعری زبان تورکی چنان متنوع و ترکیبی میباشد که هیچ حدومرزی نمیتوان برای آن شناخت؛ چراکه همچون شعر پارسی نبوده تا محدود به قالبهای سپید و نیمایی شود، بلکه این قطره میرود تا اقیانوس شود.
ادبیات ترکی آذربایجان (شعر شاعران) گاه بهصورت مکتوب منتشر شده و به محافل علاقهمندان راه یافته و گاه در سینهها محبوس شده است.
خواندن کتاب باریش را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران شعر معاصر ایران به زبان تورکی آذربایجانی پیشنهاد میکنیم.
بخشهایی از کتاب باریش
«فلکدن باج آلاردیم گر، سنون تک یاریم اؤلسیدی
گونش دن تاج آلاردیم گر اؤ گون رخساریم اؤلسیدی
اگر عشق اوُلماسا، اینسان، نه یه بئل باغلاسین ساقی
یالان دونیایه آلّانمام، جوان دیلداریم اؤلسیدی
نه افسون وار گوزللّرده بیر عمر سیر ائلسیم دوُیمام
یوز ایل شرح ایلسم یر وار قوی گفتاریم اؤلسیدی
حباب بحر امکاندا، خومار عشقوهم ساقی
خومار باده اؤلمازدیم بیر آز پینداریم اؤلسیدی
نئچه بابک باخیش ستّار اورهک اؤلسیدی دوراندا
پؤزاردیم جهلی دونیادن نئچه سرداریم اؤلسیدی
نه قدری سویلدیم «فرهاد»، اؤرهک وئر فهم و عرفانه
چورک سوداسینه گتمزدی عمر، غمخواریم اؤلسیدی»
***
«سروی بویون حیرانیام دانیش بیر
سن داغ اولسون جیرانیام دانیش بیر
کوسمک منه اولوم گلیر دانیش بیر
سنسیزلیگین پشمانیام دانیش بیر»
حجم
۵۳٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۸
تعداد صفحهها
۱۴۴ صفحه
حجم
۵۳٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۸
تعداد صفحهها
۱۴۴ صفحه