دانلود و خرید کتاب پژوهشی درباره‌ی امام مهدی علیه‌السلام سید محمدباقر صدر ترجمه سیدابوالقاسم حسینی
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
تصویر جلد کتاب پژوهشی درباره‌ی امام مهدی علیه‌السلام

کتاب پژوهشی درباره‌ی امام مهدی علیه‌السلام

معرفی کتاب پژوهشی درباره‌ی امام مهدی علیه‌السلام

استاد شهید آیت‌الله سید محمدباقر صدر در پژوهشی درباره امام مهدی علیه‌السلام به بررسی شماری از پرسش‌هایی که ذهن علم‌گرا و مادی‌نگر انسان امروز ممکن است نسبت به مهدویت و باور به امام مهدی علیه‌السلام در اندیشه اسلامی داشته باشد، پاسخ می‌دهد. شهید صدر ابتدا این کتاب را به‌عنوان دیباچه‌ای بر کتاب موسوعه الإمام المهدی عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف تألیف شاگردش، شهید بزرگوار آیت الله سید محمد صدر، به ‌رشته تحریر در آورد و بعدها به‌صورت اثری مستقل و با نام «بحث حول المهدی علیه‌السلام» به چاپ رساند.

موسوعه الإمام المهدی عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف اثری ارجمند دربارۀ موضوعات گوناگون مرتبط با اندیشه مهدویت است که چهار جلد چاپ‌شدۀ آن به ترتیب با عناوین تاریخ دوران غیبت صغری، تاریخ دوران غیبت کبری، تاریخ پس از ظهور و روز موعود در اندیشه دینی و مادی، به بررسی جنبه‌های مختلف این اندیشه می‌پردازد.

شهید سید محمدباقر صدر در پاسداشت از این اثر گرانقدر و برای تکمیل جنبۀ‌ تحلیلی و اقناعی آن، مقدمه‌ای برای این کتاب می‌نویسد و در پایان با تأکید بر ویژگی جامعیت و عمق این اثر، آن را دائره‌المعارفی بی‌نظیر در موضوع خود می‌نامد و می‌گوید:

در این جا به همین بیان مختصر از این اندیشه‌ها بسنده می‌کنم و شرح گسترده و مباحث مربوط به آن‌ها را به کتاب ارجمندی وامی‌گذارم که اکنون پیش روی ماست؛ دائره‌المعارفی گران‌بها درباره امام مهدی علیه‌السلام که یکی از فرزندان و شاگردان عزیز ما، یعنی علامه پژوهشگر سید محمد صدر – خدایش نگاه دارد – تألیف نموده است. این کتاب، دائره‌المعارفی است که همانند آن از نظر فراگیری و دربرداشتن جنبه‌های گوناگون مربوط به موضوع امام منتظَر، در تاریخ تألیفات شیعه درباره امام مهدی وجود ندارد. افق گسترده و عمق علمی این کتاب و نکات و اشارات بسیار آن، نشانگر تلاش ارزنده مؤلف در تألیف این دائره‌المعارف بی‌نظیر است. وقتی نقصی را که این اثر برطرف ساخته و چهره‌ای که از دانش و آگاهی و نبوغ نویسنده‌اش به نمایش گذاشته، می‌‌بینم به‌راستی خرسند می‌شوم. از خداوند متعال درخواست می‌‌کنم که چشم مرا به او روشن دارد و او را یکی از بزرگان دین قرار دهد.

در این مقدمه شهید صدر ابتدا با توضیحی کوتاه درباره اندیشه مهدویت و ریشه های آن در تاریخ، شماری از پرسش‌هایی را که ممکن است درباره امام مهدی علیه‌السلام به ذهن برسد برمی‌شمارد و هر یک را در فصلی به میدان بررسی می‌کشد و پاسخ می‌دهد. این پرسش‌ها به‌ترتیب عبارتند از:

چگونه این عمر بلند برای مهدی فراهم شدە است؟

چرا این همه پافشاری برای بلندی عمر مهدی؟

آمادە‌سازی راهبر منتظَر چگونه به انجام رسیدە است؟

چگونه باور کنیم که مهدی وجود یافته است؟

چرا هنوز این راهبر ظهور نکردە است؟

آیا یک فرد می‌تواند این همه نقش ایفا کند؟

روش تغییر در روز موعود چیست؟

مقدمۀ شهید صدر با چکیدگی و درعین‌حال عمق و دقت در جوانب گوناگون و با بهره‌گیری از زبان نو و ادبیات استدلالی، به این پرسش‌ها، نه به‌شکل سنتی و با استفاده از ادلۀ‌ نقلی محض، بلکه به‌گونه‌ای ‌هماهنگ با فضای علمی رایج در جهان معاصر و مبتنی بر روش تجربی پاسخ می‌دهد و بدین‌سان غبار برخاسته از جولان شبهات نو را فرومی‌نشاند تا انسان محاصره‌شده در اندیشه‌ها و گرایش‌های مادی‌ نیز بتواند راه یابد و درخشش این اندیشه را بی‌پرده به تماشا بنشیند.

ازاین‌رو این مقدمه همچون دیگر دستاوردهای فکری شهید صدر مورد توجه ویژه فرهیختگان و اندیشمندان قرار گرفت و به‌شکل مجزا بارها به چاپ رسید و به‌زبان‌های گوناگون ترجمه شد. بیان خردپذیر و استدلال‌های نوین شهید صدر عالمان اهل‌سنت را نیز به شگفتی و تقدیر از این کتاب واداشت و کسانی چون استاد حامد حفنی داود بر این کتاب مقدمه نوشتند. دکتر حامد حفنی، فارغ‌التحصیل الازهر و رئیس گروه زبان عربی دانشکده زبان دانشگاه عین‌شمس قاهره و از چهره‌های برجسته تقریب بین مذاهب اسلامی در مصر بود. مقدمه او دربردارنده مطالبی مهم در تبیین نگرش اهل‌سنت به مهدویت است و نیز به‌خوبی نشان می‌دهد که منطق سلیم و زبان شیوا و بی‌تعریض در بحث از باورهای مذهبی تا چه حد می‌تواند در تقریب بین مذاهب اسلامی مؤثر باشد و فضایی مساعد را برای گفت‌وگو درباره تفاوت‌های فکری و اعتقادی میان مذهب‌های گوناگون اسلامی بگشاید.

پژوهشی درباره مهدی علیه‌السلام به‌رغم حجم اندک، از سطح والایی از نوآوری در محتوا و روش بحث از مسائل اعتقادی برخوردار است و همانند دیگر آثار استاد شهید آیت‌الله سید محمدباقر صدر، جایگاهی والا یافته و همواره مورد توجه و مراجعه علاقه‌مندان و اندیشه‌ورزان بوده و بااین‌همه مایه شگفتی است که آن شهید والامقام چنان‌که خود بیان می‌کند این اثر گران‌بها را تنها در پنج روز به رشته تحریر درآورده است.

خامنه ای رهبرم💗
۱۴۰۱/۰۸/۱۶

خیلی مفید بود برای من هرچند کوتاه بود ولی بنظرم نکات خوبی رو ارائه داده بودند مثلا یکی از حکمت های عمر طولانی حضرت ولی عصر «عج الله تعالی فرجه الشریف» ، دیدن انواع تمدن های بزرگ و سرگذشت ملت

- بیشتر
کاربر ۴۹۹۱۲۹۴
۱۴۰۲/۰۴/۱۰

به نظرم کتاب‌های ایشون واقعا کتاب‌های خاص و متحول کننده ای است که دقیق به مطالب میپردازه و مستقیم به مقصد هدایت می کنه

Sobhan Naghizadeh
۱۴۰۱/۰۵/۲۸

خوبه مخصوصا اون قسمت اثبات طول عمر امام زمان(عج) خیلی عالی بود.

molkeiran
۱۴۰۳/۰۷/۱۸

عالی و مختصر

عمر بلندی که این فرصت را به وی می‌بخشد که غول را در روزگار خُردی‌اش و درخت تنومند را در زمان دانه بودنش و طوفان را در حالی که هنوز نسیمی بیش نیست، شاهد باشد.
خامنه ای رهبرم💗
اندیشه مهدویت از اسلام کهن‌تر و فراگیرتر است
کاربر ۱۸۹۶۹۲۵
روشن است که مهدی خود را برای یک اقدام اجتماعی محدود و نیز تغییری در یک بخش معین از جهان آماده نساخته؛ زیرا رسالت وی که خداوند او را برای آن ذخیره نموده، تغییری فراگیر در جهان و بیرون آوردن همه بشریت از تاریکی ستم به روشنای عدالت است.
Sobhan Naghizadeh
روشن است که مهدی خود را برای یک اقدام اجتماعی محدود و نیز تغییری در یک بخش معین از جهان آماده نساخته؛ زیرا رسالت وی که خداوند او را برای آن ذخیره نموده، تغییری فراگیر در جهان و بیرون آوردن همه بشریت از تاریکی ستم به روشنای عدالت است. برای پرداختن به چنین تغییر بزرگی کافی نیست که رسالت و راهبر صالح آمادگی یابد؛ وگرنه، این شرط در همان عصر نبوت فراهم شده بود. این تغییر نیازمند فضای مناسب جهانی و جو عمومی سازگاری است که اوضاع و احوال عینی مطلوب برای فرایند تغییر جهانی را محقق کند.
کاربر ۴۹۹۱۲۹۴
گذار از غیبت صغری به غیبت کبری به این معنا بود که اهداف و مأموریت آن دوره پایان یافته است؛ چراکه با این فرایند تدریجی، شیعیان از آسیب و احساس خلأ سنگین به سبب غیبت امام در امان ماندند. این دوره توانست وضعیت شیعه را بر اساس غیبت سامان بخشد و آنان را به‌تدریج برای پذیرش اندیشه نیابت عام امام آماده سازد. بدین‌سان، در پی تغییر غیبت صغری به کبری، نیابت نیز از افراد معین به عنوانی کلی تبدیل شد؛ یعنی عنوان مجتهد عادل بصیر به امور دنیا و دین.
Sobhan Naghizadeh
باور به مهدی به عنوان راهبری که برای تغییر وضع جهان به بهترین حالت، در انتظار او باید بود، در روایات رسول خدا (ص) به صورت عام و در احادیث اهل‌بیت به طور خاص آمده و در سخنان بسیار، چندان بر آن تأکید گشته که جایی برای تردید در آن باقی نمی‌ماند. شمار این احادیث از رسول خدا (ص) از طریق برادران اهل سنت ما به ۴۰۰ سخن می‌رسد. نیز مجموعه احادیث رسیده در این زمینه از طریق شیعه و سنی، بیش از ۶۰۰۰ روایت است.
Sobhan Naghizadeh
خداوند گاهی درباره جزئیات و اموری اثرگذاری کند که خودشان، فضای مناسب را فراهم نمی‌سازند، اما حرکت در آن فضای مناسب نیازمند آن امور است. از جمله این اثرها، امدادها و عنایت‌های غیبی است که خداوند در لحظات سخت به اولیای خویش عطا می‌فرماید و بدین‌سان، رسالت را حمایت می‌کند، مانند هنگامی که آتش بر ابراهیم سرد و ایمن شد و نیز آن گاه که یهودی پیمان‌شکن شمشیرش را بر سر رسول خدا (ص) بالا برد و دستش فلج گشت و از حرکت بازایستاد. نیز در نبرد خندق طوفانی نیرومند در خیمه‌های کافران و مشرکان که گرداگرد مدینه را فراگرفته بودند، وزید و در جان‌های ایشان هراس افکند.
molkeiran
خداوند می‌توانست همه دشواری‌ها و مشکلات پیش روی آن رسالت ربانی را بردارد و فضای مناسب برای آن را از راه اعجاز، به شکل سریع‌تر بیافریند، اما نخواست تا این شیوه را به کار گیرد؛ زیرا آزمایش و امتحان و رنجی که انسان از رهگذر آن تکامل می‌یابد، ایجاب می‌نماید که آن فرایند ربانی از این جنبه، طبیعی و واقع‌گرا باشد.
molkeiran
آسمان پنج قرن، گذران دوره جاهلیت را انتظار کشید تا واپسین رسالت خویش را به دست محمد (ص) نازل نماید؛ زیرا ارتباط با وضعیت عینی برای اجرا اقتضا می‌نمود که این رسالت به تأخیر افتد، هر چند مدتی دراز پیش از آن، جهان به چنین رسالتی نیاز داشت.
molkeiran
در پی تغییر غیبت صغری به کبری، نیابت نیز از افراد معین به عنوانی کلی تبدیل شد؛ یعنی عنوان مجتهد عادل بصیر به امور دنیا و دین.
molkeiran
شمار این احادیث از رسول خدا (ص) از طریق برادران اهل سنت ما به ۴۰۰ سخن می‌رسد. نیز مجموعه احادیث رسیده در این زمینه از طریق شیعه و سنی، بیش از ۶۰۰۰ روایت است.
molkeiran
می‌بایست مقدار روشن و قابل مشاهده و بلکه عظیمی از دانش و معرفت و افق دید گسترده را می‌داشت و در فقه و تفسیر و عقاید چیره‌دست می‌بود؛ چرا که اگر چنین نبود، آن پایگاه‌های مردمی به امامتش رضایت نمی‌دادند.
molkeiran
برای تضمین اثرناپذیری این راهبر موعود از آن تمدنی که وی برای تغییرش آماده گشته، باید شخصیتش به صورت کامل در مرحله تمدنی پیشینی ساخته شده باشد که از لحاظ روح عمومی و اصول و بنیان‌ها نزدیک‌ترین حالت ممکن را نسبت به آن وضعیت تمدنی‌ای داشته باشد که قرار است وی در روز موعود آن را با راهبری خویش تحقق بخشد.
molkeiran
همین رویداد برای آن راهبر منتظَر از رهگذر عمر بلندش تحقق می‌یابد؛ عمر بلندی که این فرصت را به وی می‌بخشد که غول را در روزگار خُردی‌اش و درخت تنومند را در زمان دانه بودنش و طوفان را در حالی که هنوز نسیمی بیش نیست، شاهد باشد.
molkeiran
این تنها زمینه‌ای نیست که در آن، اسلام از حرکت علم پیشی جسته است. آیا شریعت اسلامی به عنوان یک مجموعه، چندین قرن از حرکت علم و پیشرفت طبیعی فکر انسانی پیشی نگرفته است؟ آیا با آرمان‌هایش طرح‌هایی را برای اجرا پیشنهاد ننمود که انسان در حرکت مستقل خویش، صدها سال بعد آمادگی دستیابی به آن‌ها را یافت؟ آیا قوانینی در نهایت حکمت نیاورد که انسان اسرار و وجوه حکمت آن‌ها را در همین دوره‌های زمانی اخیر دریافت نمود؟ آیا این رسالت آسمانی اسراری از هستی را کشف نکرد که به فکر انسان خطور نمی‌کرد و بعدها علم به اثبات و تأیید آن‌ها پرداخت؟ اگر به همه این‌ها ایمان داشته باشیم، چرا نپذیریم که خداوند به عنوان مبدأ این رسالت، در طرح‌ریزی عمر مهدی از علم پیشی گرفته باشد؟
میم مهاجر

حجم

۶۵٫۰ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۹۶ صفحه

حجم

۶۵٫۰ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۹۶ صفحه

قیمت:
۱۲,۰۰۰
تومان