کتاب درآمدی بر مبانی کلامی علم دینی
معرفی کتاب درآمدی بر مبانی کلامی علم دینی
درآمدی بر مبانی کلامی علم دینی با تاکید بر علوم انسانی نوشته قاسم ترخان است.
نویسنده در این اثر میکوشد ضمن ورود به حوزه چیستی علوم انسانی اسلامی، میکوشد در دوبخش مستقل، اثبات تأثیرگذاری (اثبات اصل امکان) و چگونگی آن را بحث و بررسی کند.
مفهومشناسی مبانی و مبادی، مفهومشناسی کلام و باورهای اعتقادی، چیستی علم دینی، امکان علوم انسانی اسلامی (انکار یا اثبات؟) و چگونگی تأثیر باورهای کلامی بر علوم انسانی از مباحث مهمی هستند که در این کتاب مطرح میشوند.
خواندن کتاب درآمدی بر مبانی کلامی علم دینی با تاکید بر علوم انسانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
علاقهمندان و پژوهشگران حوزه کلام و عقاید.
بخشی از کتاب درآمدی بر مبانی کلامی علم دینی با تاکید بر علوم انسانی
بر اساس علم منطق میتوان پرسشهای مطرحشده در هر موضوعی را به مطلب «ما» (پرسش از چیستی)، مطلب «هل» (پرسش از هستی)، مطلب «لم» (پرسش از چرایی)، مطلب «کیف» (پرسش از چگونگی) و... طبقهبندی کرد.
پرسش از چیستی دو گونه است: ۱. مای شارحه (شرحالإسمی یا تعریف لغوی): در مواردی که پرسش از چیستی چیزی پیش از اثبات وجود آن باشد؛ ۲. مای حقیقیه: پس از علم به وجود، از ماهیت و حقیقت آن پرسیده میشود. تعاریف بسته به اینکه در آنها از چه عناصری استفاده شود به دو قسم حد و رسم و هر یک به تام و ناقص تقسیم میشوند. بر این اساس، پرسش از امکان و عدم امکان تعریف علم دینی یا علوم انسانی اسلامی در اینبخش میگنجد.
پرسش از هستی نیز به دو صورت مطرح میشود: ۱. پرسش از اصل تحقق و ثبوت (هلیه بسیطه)؛ ۲. پرسش از تحقق صفت یا حالتی (ثبوت شیء لشیء = هلیه مرکبه).