کتاب داشتن و نداشتن
معرفی کتاب داشتن و نداشتن
کتاب داشتن و نداشتن نوشته شهرام کرمی، از دل یک خانه به تنشهای پنهان خانوادهای میرسد که زندگیشان زیر سایهی قدرت، مراقبت، شایعه و ترس شکل گرفته است. این نمایشنامه که نشر قطره آن را منتشر کرده، با گفتوگوهای فشرده و موقعیتهای بسته، فاصلهی میان زندگی خصوصی و بحران اجتماعی را نشان میدهد؛ جایی که مادر، فرزندان، خویشاوندان و اطرافیان هر کدام تصویری متفاوت از حقیقت دارند. متن، همزمان به روابط خانوادگی، فرسودگی عاطفی و بهای موقعیت سیاسی میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب داشتن و نداشتن
کتاب داشتن و نداشتن نوشتهی شهرام کرمی نمایشنامهای خانوادگیاجتماعی است که فضای آن در خانهای پررفتوآمد اما در عین حال بسته و کنترلشده شکل میگیرد. مرکز ثقل ماجرا مادر است؛ زنی که میان همسر بانفوذ، فرزندان گرفتار، خویشاوندان نیازمند و نیروهای مراقبتی اطراف خانه ایستاده و بهتدریج درمییابد که از زندگی نزدیکترین آدمهایش هم بیخبر مانده است. متن نشان میدهد که آرامش ظاهری خانه، روی لایهای از اضطراب، سوءظن، بدهبستانهای خانوادگی و فشار بیرونی بنا شده است.
شهرام کرمی در این درام بیش از آنکه بر حادثههای بزرگ تکیه کند، تنش را از دل گفتوگوها بیرون میکشد. هر شخصیت با زبان و نگاه خودش وارد صحنه میشود: اسماعیل با گلایه و نیاز مالی، ناصر با اعتراض و فاصلهگرفتن از پدر، لیلا با ترس و محدودیت، گلبهار با حرفهای روزمرهای که ناگهان به واقعیت اجتماعی راه پیدا میکند و سید با مراقبت دائمی و حس وظیفهای که مرز میان خدمت و سلطه را مبهم میکند. همین رفتوآمد صداها باعث میشود خانه فقط یک مکان خانوادگی نباشد، بلکه به تصویری فشرده از جامعه تبدیل شود.
کتاب داشتن و نداشتن در ۱۲ بخش پیش میرود و هر بخش گوشهای از فرسایش رابطهها را روشنتر میکند. در این مسیر، موضوعهایی مثل قدرت، آبرو، نظارت، شایعه، فساد، نابرابری، تنهایی و درماندگی مادرانه در کنار هم قرار میگیرند. یکی از نکتههای مهم متن این است که بحران فقط بیرون از خانه رخ نمیدهد؛ همان بحران به درون خانواده نفوذ کرده و زبان، اعتماد و حتی امکان دیدار میان اعضا را تغییر داده است.
خلاصه نمایشنامه داشتن و نداشتن
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
داستان داشتن و نداشتن از خانهی مادری آغاز میشود که در ظاهر در امنیت و رفاه زندگی میکند، اما خیلی زود روشن میشود این خانه زیر فشار خبرهای نگرانکننده، مراقبت دائمی و بحرانهای سیاسی و اقتصادی در حال ترکبرداشتن است. یکی از پسرها درگیر اتهام و بازداشت میشود، پسر دیگر از پدر و شیوهی زندگی خانواده فاصله میگیرد، دختر خانواده در زندگی زناشوییاش احساس امنیت ندارد و اطرافیان خانه نیز هر کدام بخشی از آشفتگی بیرون را به داخل میآورند.
متن قدمبهقدم نشان میدهد که مادر میان دفاع از خانواده، ترس از فروپاشی و نیاز به دانستن حقیقت گرفتار میشود.
چرا باید کتاب داشتن و نداشتن را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب داشتن و نداشتن را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب تنشهای یک خانواده را در پیوند مستقیم با قدرت، آبرو و بحران اجتماعی نشان میدهد.
- خواننده با مطالعهی این اثر میتواند ببیند چگونه خبرها و تصمیمهای بیرون از خانه، رابطههای نزدیک را فرسوده میکنند.
- نمایشنامه از راه گفتوگوهای کوتاه و موقعیتهای فشرده، شخصیتها را بدون توضیح اضافی آشکار میکند.
- این اثر برای شناخت فضای خانهای مناسب است که امنیت ظاهری آن مدام با ترس، مراقبت و سوءظن شکسته میشود.
- خواندن این کتاب توجه را به جایگاه مادر در میانهی کشمکشهای عاطفی، سیاسی و اخلاقی جلب میکند.
خواندن کتاب داشتن و نداشتن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب داشتن و نداشتن به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به نمایشنامههای ایرانی که بر تنشهای خانوادگی و اجتماعی تمرکز دارند.
- خوانندگانی که میخواهند رابطهی میان قدرت سیاسی و زندگی خصوصی را در قالب یک درام ببینند.
- مخاطبانی که از متنهای شخصیتمحور با گفتوگوهای پرتنش و فضای بسته لذت میبرند.
- کسانی که به مسئلهی فرسایش اعتماد، فاصلهی عاطفی و تنهایی در خانواده علاقه دارند.
- دانشجویان و هنرجویان تئاتر که میخواهند نمونهای از پیشبرد درام از راه گفتوگو و موقعیت را بخوانند.
درباره شهرام کرمی
شهرام کرمی (متولد ۱۳۵۱) نویسنده، کارگردان، نمایشنامهنویس، مدرس دانشگاه و مدیر هنری است. او فعالیتهای فرهنگی و هنری خود را از سال ۱۳۶۷ با داستاننویسی و فعالیت در گروههای تئاتر آماتوری آغاز کرد. کرمی در رشتهی تئاترِ دانشکدهی هنر و معماری تحصیل کرده و از سال ۱۳۷۲ با بازی در نمایش «خروسک پریشان» به کارگردانی داوود کیانیان، وارد عرصهی تئاتر حرفهای شد.
کرمی علاوهبر کارگردانی و تدریس در مقاطع آکادمیک، سوابق متعددی در مدیریت هنری و دبیرخانهی رویدادهای نمایشی کشور داشته است. از جمله نمایشنامههای منتشرشدهی او میتوان به «کاش جای این همه استخوان، لبهایت برمیگشت!» اشاره کرد.
بخشی از کتاب داشتن و نداشتن
«اسماعیل: تو این خونه هیچکی قدر تو رو نمیدونه.مادر: من از کسی توقع ندارم.
اسماعیل: کاش همهٔ خونواده مثل تو بودن.
مادر: بچهها رو با خودت میآوردی.
اسماعیل: نگفتم میآم اینجا.
مادر: شازدهپسر چهکار میکنه؟
اسماعیل: بیکاره.
مادر: به حاجی سفارش کردم.
اسماعیل: دیگه به بیکاری عادت کرده!
مادر: دانشگاه مرجان تموم شد؟
اسماعیل: پاشو تو یه کفش کرده که باید ادامه تحصیل بدم. اخلاق خودتو داره آبجی!... من که نباید به زبون بیام و بگم وقت شوهرشه!
مادر: بچهها خیلی زود بزرگ میشن!
اسماعیل: نمیخوای برای ناصر زن بگیری؟
مادر: باید خودش بخواد.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب داشتن و نداشتن و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | داشتن و نداشتن |
| حجم فایل کتاب | ۱.۲۸ مگابایت |
| شابک | ۹۷۸۶۲۲۳۰۸۲۱۱۵ |
| تعداد صفحهها | ۸۶ صفحه |
| قیمت کتاب | ۴۰۰۰۰ تومان |
| مجموعه و فروست | تئاتر و ادبیات نمایشی نشر قطره، نمایشنامه ایرانی نشر قطره، اینجا نشر قطره |
| برچسب | فارسی، ادبیات ایران، رئالیسم (واقعگرایی)، واقعگرایی اجتماعی |