کتاب سلطان جدید (اردوغان و بحران ترکیه مدرن)
نویسنده:سونر کاگابتای
مترجم:مهدی قراچهداغی
انتشارات:انتشارات نسل نواندیش
دستهبندی:
امتیاز:
از ۶ رأیخواندن نظرات
خواندن نظراتمعرفی کتاب سلطان جدید (اردوغان و بحران ترکیه مدرن)
ترکیه در بحران است. آیا ممکن است زیر این فشارها متلاشی شود؟
مطمئناً ممکن است چنین اتفاقی بیفتد و اگر اینگونه شود چیزی کمتر از یک فاجعه نیست.
ترکیه در موقعیت جغرافیایی بسیار مهمی قرار دارد. این کشور میان اروپا، خاورمیانه و آسیای مرکزی واقع شدهاست. ترکیه حد فاصل میان ایتالیا و هند، قدیمیترین دموکراسی و بزرگترین اقتصاد را دارد. اگر این کشور با مشکل روبهرو شود به مراتب بیش از سوریه و عراق به زحمت میافتد.
اما آیا ترکیه میتواند در آینده از این موقعیت نجات یابد؟
برای روشن شدن بحران ترکیه مدرن و معنای آن برای جهانیان، سونر کاگابتای در کتابش، «سلطان جدید» پس از آوردن مقدماتی درباره اوضاع کلی ترکیه قبل و بعد از آتاتورک و نگاهی به زمینههای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی برای ایجاد ترکیه جدید، درباره ظهور دراماتیک اردوغان بحث میکند.
در بخشی از این اثر چنین آمدهاست:
در سال ۱۹۶۵، با روی کار آمدن حزب عدالت تلاشها برای مقابله با چپگراها ابعاد جدیدی پیدا کرد. سلیمان دمیرل، مهندس تحصیلکرده در امریکا که در یک خانواده فقیر روستایی در آناتولی متولد شده بود، سکان حزب عدالت را در سال ۱۹۶۴ به دست گرفت. او قبل از آنکه در سال ۱۹۹۳، رئیسجمهوری ترکیه شود هفت بار به مقام نخستوزیری رسید. همچنین در راستای سیاستهای آتاترک اقدامات مختلفی انجام داد، اقداماتی که اردوغان بهطور محسوس برخلاف آن رفتار نمود. دمیرل که در سال ۱۹۲۴، در استان ایسپارتا در آناتولیای غربی متولد شد، در دانشکده فنی استانبول درس مهندسی مدنی خواند.
او با لهجه روستاییان حرف میزد و به همین دلیل از حمایت روستاییان در حزب عدالت برخوردار بود. با استناد به نظر حسن بولنت قهرمان، دمیرل که یک مسلمان همه جانبه بود، برای ایجاد شرایط مطلوب در ترکیه روی کار آمد. او مدتی در امریکا درس خواند و مدرک کارشناسی ارشد را دریافت کرد و در ضمن در سال ۱۹۵۴ از بورسیه تحصیلی ایزنهاور برخوردار گردید. تجربه او در امریکا در شرایط اوج جنگ سرد سبب شد که بهشدت تمایلات امریکایی پیدا کند، طرفدار بازار آزاد شود و در ضمن یک ضد کمونیست گردد.
مالزی؛ مردی سرکش در زمانهی آشوب
جواد قربانی آتانی
درسهای دیپلماسیجان بردی کیسلینگ
خانه دایی یوسف: وقایعی تکان دهنده از مهاجرت فدائیان اکثریت به شورویاتابک فتحاللّهزاده
خانه دیکتاتور، کاخ یا گورغسان شربل
بن لادن؛ پدری که تروریست شدجین ساسون
فرمانده؛ ونزوئلای هوگو چاورزبیژن اشتری
چین و غرباچ ار مک مستر
مائو؛ داستان ناشناختهبیژن اشتری
نگارش کتاب جذب کننده است اما متاسفانه مترجم به واژه های ترکی مسلط نبوده. در انتقال اسامی شهرها و مناطق، نیز احزاب، اشتباهات غیر قابل گذشتی وجود دارد. با این حال، اصل محتوای کتاب جذاب است. برای کسانی که علاقمند به
من در ترکیه زندگی میکنم . کتاب به خوبی اوضاع الان و سیاسی ترکیه را تشریح کرده است اما مترجم زیاد واژه های ترکی را خوب ترجمه نکرده اند .