معرفی کتاب معنای هستی انسان
کتاب معنای هستی انسان نوشته ادوارد ویلسون و ترجمه سمانه آسمانی و سامان مرادخانی است؛ اثری از مجموعه معنای زندگی که نشر لگا آن را منتشر کرده است. این کتاب از همان آغاز سراغ پرسشهایی میرود که معمولاً در مرز فلسفه، زیستشناسی و تاریخ قرار میگیرند: انسان چرا به این شکل پدید آمده است، چه نسبتی با طبیعت دارد و برای فهم جایگاه خود باید به کدام نوع دانش تکیه کند. متن، بحث را از خاستگاه زیستی انسان تا رابطۀ علوم طبیعی و علوم انسانی پیش میبرد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب معنای هستی انسان
کتاب معنای هستی انسان نوشته ادوارد ویلسون تلاشی است برای پاسخدادن به پرسشهایی که معمولاً یا به فلسفه سپرده میشوند یا به الهیات، اما نویسنده آنها را از مسیر زیستشناسی، تکامل، پیشاتاریخ و تاریخ فرهنگ دنبال میکند. متن از همان فصلهای آغازین نشان میدهد که مسئله فقط معنای زندگی فردی نیست؛ بحث بر سر این است که گونه انسان چگونه پدید آمده، چرا به چنین ذهن و رفتاری رسیده و چگونه میتواند جایگاه خود را در جهان بهتر بفهمد. ویلسون در این مسیر از مفاهیمی مثل انتخاب طبیعی، انتخاب چندسطحی، رفتار اجتماعی، هوخانمانی و رشد مغز انسان استفاده میکند تا تصویری پیوسته از خاستگاه انسان بسازد.
کتاب معنای هستی انسان فقط به گذشته برنمیگردد و در همانجا متوقف نمیشود. بخش مهمی از آن به رابطۀ علوم طبیعی و علوم انسانی اختصاص دارد؛ جایی که نویسنده میکوشد شکاف میان این دو قلمرو را کمتر کند و نشان دهد فهم انسان بدون درنظرگرفتن هر دو ممکن نیست. در فصلهایی مانند معنای معنا، حل معمای گونه بشری، دگرگشت و ستیز درونی ما، روشنگری نوین و تمام اهمیت علوم انسانی، بحث از منشأ رفتارهای انسانی به مسئلههای بزرگتری مثل اخلاق، فرهنگ، هنر، آیندهی تکنولوژی و حتی امکان دستکاری زیستی انسان میرسد. فضای اثر فکری و استدلالی است، اما درعینحال از مثالهای متنوع درباره جانوران، سیارات، حسهای انسانی و تاریخ اندیشه کمک میگیرد تا نشان دهد پرسش از معنای انسان فقط یک بحث انتزاعی نیست، بلکه به شیوه زیستن، شناختن و تصمیمگرفتن ما گره خورده است.
خلاصه کتاب معنای هستی انسان
کتاب معنای هستی انسان از این پرسش آغاز میکند که آیا انسان در هستی جایگاهی ویژه دارد و اگر دارد، این جایگاه را باید چگونه فهمید. ادوارد ویلسون پاسخ را نه در طرحی ازپیشتعیینشده، بلکه در تاریخ تکاملی حیات، شکلگیری رفتار اجتماعی، رشد مغز و پیدایش فرهنگ جستوجو میکند. متن توضیح میدهد که انسان چگونه از دل فرایندهای زیستی و تاریخی به موجودی تبدیل شده که هم میل به همکاری دارد و هم کشمکش، هم به گروه وابسته است و هم درگیر خودخواهی فردی. در ادامه، کتاب به رابطۀ علوم طبیعی و علوم انسانی میرسد و استدلال میکند که فهم معنای هستی انسان بدون پیوند این دو حوزه کامل نمیشود.
چرا باید کتاب معنای هستی انسان را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب معنای هستی انسان را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب پرسش معنای انسان را از زاویهی زیستشناسی، تاریخ و فرهنگ کنار هم بررسی میکند.
- نویسنده خاستگاه رفتارهای انسانی مثل همکاری، رقابت، تعلق گروهی و ستیز درونی را در بستر تکامل توضیح میدهد.
- کتاب رابطۀ علوم طبیعی و علوم انسانی را به مسئلهای مرکزی تبدیل میکند و درباره جدایی این دو حوزه بحث میکند.
- متن به موضوعهای حساسی مثل آیندهی تکنولوژی، تغییر ژنتیکی انسان و مرزهای مداخله در طبیعت انسانی میپردازد.
- خواننده از خلال مثالهای مربوط به جانوران، پیشاتاریخ و فرهنگ، تصویری گستردهتر از جایگاه انسان در جهان به دست میآورد.
خواندن کتاب معنای هستی انسان به این گروهها پیشنهاد میشود:
- خوانندگانی که به پرسشهای مربوط به منشأ انسان و جایگاه او در طبیعت علاقه دارند.
- علاقهمندان به آثاری که زیستشناسی تکاملی را به فلسفه و تاریخ فرهنگ پیوند میدهند.
- کسانی که میخواهند درباره ریشههای زیستی رفتار اجتماعی انسان بیشتر بدانند.
- مخاطبانی که بحثهای مربوط به رابطۀ علم، اخلاق، هنر و آیندهی انسان را دنبال میکنند.
- دانشجویان و پژوهشگرانی که به مرز مشترک علوم طبیعی و علوم انسانی توجه دارند.
بخشی از کتاب معنای هستی انسان
«آیا گونۀ بشر جایگاه بهخصوصی در هستی دارد؟ زندگیهای شخصی ما چه معنایی دارند؟ بهزعم من تاکنون به آن میزان دربارۀ جهان هستی و خودمان آموختهایم که بتوانیم این قسم سؤالات را بهشکلی پاسخپذیر و آزمونپذیر مطرح سازیم. با چشمان خود میتوانیم از پس این شیشۀ تیره را بنگریم و پیشگویی پولس رسول را به سرانجام رسانیم: «حال جزئی معرفت دارم؛ لکن آنوقت خواهم شناخت چنانکه خود شناخته شدهام.» با این حال، جایگاه و معنای ما آنطور که پولس رسول انتظار داشت هرگز آشکار نشد. بیایید تا دراینباره با هم سخنی داشته باشیم و استدلال ورزیم.
به این منظور سفری را پیشنهاد میکنم که بنده راهنمای شما در آن باشم. مسیرمان ابتدا از خاستگاه گونۀ بشر و جایگاهاش در زندگی دنیوی میگذرد. سپس با گذار از مراحل مشخصی از علوم طبیعی به علوم انسانی و برعکس، گذرمان به مسائل دشوارترِ «به کجا میرویم؟» و به مهمترین سؤال موجود «چرا؟» خواهد رسید.
بر این باورم که زمان آن فرا رسیده است تا امکان وحدت دو رشتۀ گستردۀ دانش را مطرح سازیم.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب معنای هستی انسان و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | معنای هستی انسان |
| موضوع | موفقیت و خودیاری، روانشناسی عمومی |